Yapıştırıcı Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Yapıştırıcı Lekeleri Nasıl Temizlenir?

Yapıştırıcı lekeleri genellikle halıların ve kumaşların üzerinde olur. Bu lekeler hem halıya hem de sevdiklerimize zarar verebilirler. Temizleyici olarak aseton kullanılsa da aseton sadece doğal kumaşlarda etkisini gösterir ve halı üzerinde kullanılmadan önce mutlaka halının arka tarafında test edilmelidir. Eğer halınıza aseton uygulamak istemezseniz ya da aseton testinden sonra halıda tepkime varsa o zaman halınızı temizleyiciye vermeniz en iyisidir.

Halı üzerindeki yapıştırıcı lekesini çıkartmak için ilk önce lekenin büyük kısmını keskin olmayan bir bıçak ya da temiz bir spatula yardımı ile iyice kazıyın. Ancak bu sırada halının tüylerine zarar gelmemesi için çok dikkat edin. Daha sonra sıcak suya temiz bir bezi batırın ve halınızı silin. Sonrasında sirkeli sulu bez ile halınızı bir kaz daha silin. Bu sırada erimekte olan yapışkan izlerine sürekli olarak emdirme işlemi uygulayın.  Eğer halınız suda çözünen bir yapıştırıcı ile lekelenmişse ve bu leke de iyice kurumuşsa o zaman lekenin üzerine halınızın dayanabileceği derecede sıcak su dökün. Sonrasında yapışkan çözünürken dikkatli bir şekilde halınızı temizleyin. Eğer leke henüz tazeyse o zaman hemen halının üzerine ılık su uygulayın sabun yardımı ile lekeyi temizleyin.

Yapıştırıcı Lekeleri Ve Temizleme Yöntemleri

Uhu lekesini kumaştan temizlemek için özellikle eğer uhu lekesi kuru ve eskimiş ise kaynar suyun içerisine sirke ilave edin ve kumaşı en az yarım saat kadar bu suyun içerisinde bekletin. Eğer tam bir ölçeğe ihtiyacınız var ise o zaman on bardak kadar suya bir bardak sirke ölçeğini kullanabilirsiniz. Bu uygulama sayesinde tutkal ya da uhu lekeleri tamamen temizlenecektir. Ancak uygulama öncesinde kumaş üzerinde test uygulamanız iyi olur. Eğer uhu lekesi henüz tazeyse o zaman su ile sabun çoğu sentetik kumaşları temizleyecektir. Eğer isterseniz sentetik kumaşa aseton uygulayabilirsiniz. Ancak sentetik kumaşı ilk önce test etmeniz iyi olur. Eğer kumaş asetat ise o zaman kesinlikle aseton kullanmamanız gerekir.

Eğer bu yöntemlere rağmen uhu lekesi çıkmadıysa o zaman bu konuyu detaylı bir şekilde anlattığımız uhu lekesi nasıl çıkar yazımızı inceleyebilirsiniz.

Maket yapımı için kullanılan uhu lekelerini temizlemek için aseton kullanabilirsiniz. Ancak mobilya üzerinden temizlemek için sebze yağı ya da krem kullanın.

Bilinmeyen Yapışkanlar

Bilinmeyen yapışkanları temizlemek için ilk önce test edin. Daha sonra sıcak su ile kumaşı güzelce silin. Sonrasında toz bir deterjan yardımı ile iyice çitileyin ve kumaşın kaldırabildiği kadar sıcak su ile kumaşı iyice durulayın.

Plastik Tutkallar

İlk önce katılaşmış olan tabakayı dikkatli bir şekilde kazıyın. Sonrasında lekeli bölgeyi kuru temizleme sıvısı ya da karbon tetra klor ile iyice silin. Ancak hem kuru temizleme sıvısının hem de karbon tetra klorun yanıcı maddeler grubunda olduğunu unutmayın ve bu yüzden de gerekli gördüğünüz önlemleri alın.

Mobilya üzerindeki plastik tutkal lekesini temizlemek için soğuk bir kemle ya da soğuk sebze yağı ile ovarak lekeyi temizleyin.

Plastik Yapıştırıcılar

Plastik yapıştırıcı lekeleri mutlaka kurumadan önce temizlenmelidir. Bunun için en etkili yol soğuk suyun içerisine deterjan ilave etmek ve bu su ile lekeli bölgeyi yıkamaktır. Eğer temizleme işleminden sonra hala leke izleri varsa ya da leke tamamen çıkmamışsa o zaman çeyrek bardak kadar beyaz sirkeyi kaynatın ve lekeli kumaşı bu sirke ile kaplayın. Sonrasında çeyrek bardak kadar başka bir sirkeyi ısıtmaya başlayın ve ilk sirke soğuduğu zaman hemen sıcak olan sirke ile kumaşı yeniden ıslatın. Bu işlemi mümkünse 20 dakika boyunca sürdürün. İşlemin sonunda leke tamamen temizlenecektir. Temizleme işlemini bol su ile durulama yaparak tamamlayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder