Testere Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Testere Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ahşap gibi kalın malzemeleri parçalamak, budamak, kesmek için üretilmiş testerenin, oldukça dikkatli kullanılması gerekiyor. Yanlış ve bilinçsiz testere kullanımı çeşitli kazalara sonuç açabilir. Tırtırlı yapısı sebebiyle insan vücuduna kolaylıkla hasar verebilen yapısı sebebiyle testere kullanımında dikkat edilecekler konusunda bilgi sahibi olmalısınız. Testerenin doğru tutulması, ahşap yapısına göre hareket ettirilmesi ve testere kullanırken kişinin duruş pozisyonu çok önemlidir.

Testere kullanımı

Kullanım alanlarına göre farklı özellikte ve büyüklükte olan testereler elle parçalanmayacak malzemelerin bölünmesinde kullanılır. Marangozlar, orman işçileri, çiftçilik yapanlar, odun parçalayanlar, kalas fabrikaları, ağaç işleme iletmeleri testereyi sıkça kullanırlar. Testereler mauel şekilde olabileceği gibi motorlu olarak da üretilmektedir.

Testerenin ağız kısmındaki tırtırlı yapının ağacın özelliğine göre seçildiğini söyleyebiliriz. Ağaçların fazlalıklarını alarak budama işlemi yapmak için ince dişli testere tercih edilmektedir. Bağ gibi ufak dallı ağaçların budamasında bıçak büyüklüğünde olan ve açılıp kapanabilen bağ testereleri tercih edilmektedir. Çift ağızlı testerenin avantajı iki tarafın da kullanılabilmesidir. Patlamış kamyon lastiklerini dekoratif amaçlı başka bir eşyaya dönüştürmek isterseniz lastik testeresinden yardım alabilirsiniz.

Oval şekilde olan testere muz hasadında kullanıldığı için muz testeresi olarak adlandırılır. Ot gibi ince ve küçük bitkileri kesmek için de ot testeresi kullanılmaktadır. Ot konusuna girmişken ot lekelerinden kurtulma yolların makalemizi de önermek isterim. Her boy testereye sahip olmak, işlerin çabuk bitmesi için avantaj sağlayacaktır. Çok cüzi bir bütçe ayırarak manuel testerelerin hepsine sahip olabilirsiniz.

Sanatsal eserlerde çok tercih edilen ve büyük işler başaran kıl testere, 1950 yılından beri ahşap şekillendirmesinde kullanılmaktadır. Yapılan işin inceliğine göre büyük ve küçük olarak iki çeşidi bulunmaktadır. Dar yüzeyler için küçük boy testere, geniş parçalar için büyük boy testere kullanılmalıdır. Ayarlı testereyse alana göre hareket edebildiğinden kuyum tasarımında tercih edilir. Testerenin ucu farklı numaralarda tırtırlı bir yapıya sahiptir.

Elektrikli testereler hayatı kolaylaştırır

Manuel testere dışında elektrikle çalışan birçok testere çeşidi bulunur. Dekupaj testere, ahşap, plastik, cam gibi zorlu zeminlere desen çizmede kullanılır. Ahşap üzerine çizilecek bir desende dekupaj testere kullanmak zamandan ve malzemeden tasarruf etmenizi sağlar. Zeminin üstüne matkapla testerenin girebileceği kadar bir delik açılır ve fazla malzeme telef edilmeden desen oluşturulur. Testerenin üzerinde bulunan ayarlar sayesinde zorlu malzemeler üzerinde de rahatlıkla çalışılabilir.

Daire testereler marangozlar tarafından çok kullanılan ahşap, metali plastik gibi malzemeleri düz çapraz şekilde kesmeye yarayan aletlerdendir. Dekupaj testere gibi desenlerde kullanılmaz, malzemelerin belirli parçalara ayrılmasında yardımcıdır. Disk şeklinde gözdesinin ucunda tırtırlı bir yapı bulunur.

Ağaç motoru diye bilinen testereler, kalın gövdeli ağaçların kesilmesi ve parçalanması için en çok tercih edilen gereçlerdendir. Fabrikalarda kullanıldığı gibi, odun kesmek isteyen herkesin rahatlıkla edinebileceği odun testeresi dikkatli kullanıldığında uzun ömürlüdür.testere-kullanimi

Testere kullanırken nelere dikkat etmeliyiz?

Dekupaj gibi elektrikle çalışan testerelerin kullanımına daha çok dikkat etmelisiniz. Üzerinde çalışacağınız zeminin yapısını iyi bilmelisiniz çünkü kaygan bir zeminse testerenin size zarar vermesine neden olabilir. Elektrik kaçağı olmadığını kontrol etmelisiniz ve pişi takarken her zaman testereyi kapalı pozisyonda tutmalısınız. Tozlara karşı maske takmalısınız, malzemeden kopacak parçaların yüzünüze gelmemesi için baret, gözlük kullanmalısınız. Testerenin bıçak değişiminde mutlaka testereyi fişten çekmeli, bıçağın yuvasına tam oturduğundan emin olduktan sonra çalıştırmalısınız. Kesim yaparken yanlışlıkla kablonun kesilmemesi için gerekli önlemleri almalısınız.

Testere kullanımı dikkat gerektirir, bir saniyelik dalgınlık kendinize zarar vermenize neden olur. Uzun süre kullanılan testerenin tırtırlı bölümü iş görmez olursa, bu bölüme biraz deterjan ya da sabun sürebilirsiniz. Böylelikle kesim işlemini hızlandırmış, az insan gücü harcamış olursunuz. Testereyi kullanırken farklı açılarda tutarsanız kesim daha hızlı ilerleyecektir. Tahtanın dokusuna dikkat ederek kesim yönü belirleyin, bunun için iki farklı taraftan biraz kesim yaparak hangisinin daha kolay ilerlediğini gözlemleyebilirsiniz. Testere kullanırken elinizi bıçak kısmına yakın koymamalısınız. Vücudunuz testereden uzak olmalı ve gerekirse koruyucu önlemler almalısınız. Kesim yaptığınız yüzeyin yapısını bilmelisiniz, testereye vücudunuzun ters tarafına doğru baskı yapmalısınız.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder