Süt Otu (Poligala ) Hangi Mevsimde Yetişir, Süt Otu’nun Faydaları Nelerdir?

Süt Otu (Poligala ) Hangi Mevsimde Yetişir, Süt Otu’nun Faydaları Nelerdir?

Poligala yani süt otu bitkisinin Latince adları polygala vulgaris ve polygala senega’dır. Süt otu bitkisi 30 ile 40 cm boyları arasında ve mor-mavi çiçekli bir bitkidir.

Süt Otunun Yetiştiği Yerler

• Polygala senega bitkisi Kuzey Amerika’da Nebraska ve Dakota eyaletlerinde, Kanada’da aydınlık olan dağ ormanlarında kendi kendine yetişmektedir.
• Polygala vulgaris ise aynı bitkinin yurdumuzda yetişen bir türüdür. Bu bitkiye Kuzey Anadolu ve Trakya’da sıkça rastlanmaktadır.
• Bunların dışında süt otu bitkisinin 10 farklı çeşit polygala türü Anadolu’da bulunmaktadır.

Süt Otunun Kullanılışı Nasıldır?
Mayıs ayında süt otu bitkisi cinsine göre mavi, mor ya da beyaz çiçekler açan bitkinin kökleri sonbahar aylarında topraktan çıkartılarak yere serilir ve kurumaya bırakılır. Kullanılacağı zaman ise kuru olan süt otu kökleri parçalanarak su ile kaynatılır.

Süt Otunun İçindeki Maddeler Nelerdir?
Süt otu bitkisinin içerisinde etkili olan madde saponindir. Ayrıca şahmi yağ ile golterin isimli maddeler vardır.

bitki-caylariSüt Otunun Tıbbi Etkileri Nelerdir?
• Süt otu bitkisinin içeriğinde bulunan saponin maddesi mide mukozasını tahriş edip reflex yol ile balgam söktürür ve bu neden ile göğsü yumuşatır.
• Tabi ardından tahmin ettiğiniz üzere emziren hanımlarda anne sütünü artırır.
• Süt otu bitkisi yukarıda saydığım özellikleri dışında terletir, kuvvet verir ve idrar söktürüp vücudu zehirlerden arındırır.
• Süt otu bitkisinin saydığım etkilerini elde etmek için 200 gram kadar kuru kök 1 litre kadar su ile kaynatılır ve günde 2 bardak kadar içilir.

Süt Otu Bitkisinin Tarihçesi
Polygala bitkisinin tıbbi tarihi çok eski zamanlara dayanmaktadır. Fakat kısaca aşağıda açıkladığımız en iyi bilinen bilgiler sunulmaktadır.
• Polygala bitkisinin kökü yılana benzemektedir ve bu neden ile Kuzey Amerika yerlileri yılan sokmalarına karşı bu bitkiyi kullanmışlardır.
• Daha sonra ise 18. yüzyılda Avrupa’ya getirilerek tıbbi etkileri derinlemesine öğrenilmiştir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder