Orkide Soğanı Nasıl Dikilir?

Orkide Soğanı Nasıl Dikilir?

Görüntüsü ve narin çiçeğinin renkleriyle birçok kişinin beğendiği orkide çiçeği, hediye edildiği kişiye özel hissettirir. Orkide çiçeğini büyütürken bazı dikkat edilmesi gereken hususlar bulunur. Çiçeğin ne zaman dikileceği, nasıl sulanacağı, güneşle olan ilişkisi göz önünde bulundurulmalıdır. Orkide soğanı nasıl dikilir ve orkideyle ilgili tüm aklınıza takılanları yazımızda sizin için cevapladık.

Orkide çiçeğinin özellikleri nelerdir?

Değerli ve asaletli bir çiçek olan orkide, yılda sadece bir kez çiçek açmaktadır. Salepgillerden olan orkidenin farklı iklim şartlarında yetişen yüzlerce çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde dondurma yapımında kullanılan salepin bir tür orkide soğanı olduğunu biliyor muydunuz? Bazı orkide türlerinin görüntüsü kadar soğanı da oldukça değerlidir.

Orkidenin küçük yaprakları vardır ve uzunca gövdesi dikkat çeker.  Gövdenin bazı yerlerinde çiçekler bulunur ya da çiçekler sadece gövdenin üst kısmındadır. Orkide doğru bakılırsa uzun yıllar hayatta kalabilir. Küçük yapılı tohumları vardır ve belirli mantarla birleşerek çiçeğin aşılanması gerçekleşir. Toprak yapısında farklılık aramaz sadece yerini beğenmesi yeterli olacaktır.

Birçok ülkede farklı anlamlar içeren orkide, çocukların cinsiyetini belirlemede kullanılan bir yöntemmiş. Erkek çocuk sahibi olmak isteyenler orkidenin büyük soğanını, kız çocuğu olmak isteyenler orkide soğanının küçük soğanını tüketirlermiş. Bazı ülkelerde saflığı temsil ettiği düşünüldüğünde sevdiklerine orkide armağan ederlermiş.

Orkide çiçeğinin farklı türleri bulunur

Orkide çiçeği sarı, beyaz, sarı, mor renklerde olabilir ve her biri ayrı bir anlam taşır. Orkide çiçeğinin üremek için erkek sinekleri kendisine çağırdıkları bilinir. Bu yüzden kokular oldukça etkileyicidir, bu kokuların sevgililer arasında çok beğenildiği de bilinir. Bazı özel mumlar, parfümler orkide çiçeğiyle donatılır.

Phalaenopsis türündeki orkide, direkt güneşe maruz kalamaz gölgeyi severler. Diğer orkidelere göre daha kolay yetiştirilirler, bakımı kolaydır. Tropikal hava şartlarının sıcak ve yağmurlu yapısına uyumlu olduğundan, ülkemizde çok soğuk ortam olmadığı sürece her yerde rahatlıkla yetiştirilebilirler. Yılda belirli aralıklarda çiçekleri açar ve aynı gövde üzerinde çiçekleri çıkar.

Phalaenopsislere benzeyen Cymbidium, sıcağa ihtiyaç duyarlar ve diğer türe göre daha çok yapraklara sahiptir. Uzun gövdesi yoktur, bol yaprakları yana doğru yayılır. Evde rahatlıkla bakılabilir, sonbahar aylarında çiçekler vermektedir.

Vanda, orkidenin en güzel türlerindendir. Çok farklı renkteki çiçekleri kendine hayran bırakır. Düz ve toplu yaprak dizimi mevcuttur. Yılda en fazla 2 kere çiçek verir ve çiçeklerin kalma süresi yaklaşık 2 aydır. Özellikle turuncu çiçekli olanları çok beğenilmektedir.

Orkideler türlerine göre farklı zamanlarda çiçek vermekte, farklı sıcaklıklara ihtiyaç durmaktadır. Bazılarının bolca yaprakları varken bazı orkide türlerinde sadece birkaç yaprak bulunur. Aldığınız orkidenin hangi tür olduğunu bilmeli, ona uygun ortamı hazırlamalısınız.

Orkidenin bakım koşulları nasıl olmalı?

Orkidenizin ilk önce hangi türde olduğunu bilmeniz gerekiyor. Orkide bakımı yaparken dikkat edeceğiniz ilk husus odanızın sıcaklığıdır. Orkidelerin çoğu soğuk havayı sevmemektedir, orkidenizi 15 derecenin altında olan bir yerde bulundurmamalısınız. Gündüz bitkinin istediği sıcaklıkta en fazla 25 derecedir, fazlası bitkiye zarar verir.

Daha önce hiç orkide yetiştirmediyseniz daha önceden dikilmiş ve çiçek açmış orkideyi saksısıyla almalısınız. Aldığınız orkidenin iki ve fazla yumrulu olması orkidenin yeni yerine alışmasında kolaylık sağlar. Orkidenizi direkt güneşle temas ettirmemeli, aydınlık ve dolaylı güneş ışığı alacağı bir yere koymalısınız. Pencere kenarında orkideniz varsa güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda tül perdenizi çekiniz. Gün ışığı almayan bir ortamda orkideniz kalmak zorundaysa, bitkinin yanına ışıklandırma yapmalısınız.

Orkide soğanı nasıl dikilmeli?

Orkide soğanı, sağlıklı olan bir orkideden temin edilebileceği gibi çiçekçilerden de alınabilir. Evinizde orkideniz varsa ve köklerinde küçük soğanları gördüyseniz, soğanlar orta büyüklüğe gelene kadar bekleyin. Belirli büyüklüğe geldikten sonra soğanları ayırın ve tor denilen toprağa dikin. Orkidenin nemli ama çok ıslak olmayan bir toprağa ihtiyacı vardır. Çok sıcak ve çok soğuk olan ortamdan orkideyi uzak tutmalı, sadece ona nemli bir ortam oluşturarak beklemede kalmalısınız. Orkide dikimi için, bitkinin türüne göre bir dikme zamanı belirlemelisiniz. Birçok orkide türü bahar aylarında dikilmektedir, çiçekçinizden bununla ilgili bilgilendirme isteyin.

Orkide çiçeğinin güneş ışınıyla ilişkisi

Orkide çiçeği çok ışık alırsa yaprakları sararmaya başlar hatta kırmızımsı bir hal alır. Orkideniz az ışık alıyorsa yapraklara dokunduğunuzda cansız olduğunu hissedersiniz, yaprakların rengi çok koyu yeşildir. Sağlıklı bir orkidenin yaprakları normal sertlikte ve canlı bir yeşil tonundadır.

Orkide bakımı yapmanın başka bir püf noktası, çiçeğe çeşme suyu kullanılmamasıdır. Çeşme suyunda bulunan birçok madde orkidenin gelişimini olumsuz etkiler. Kaynatılmış su, arıtılmış su, hazır sular, kaynak suları orkidenin yetişmesini destekler. Sulama yaparken orkidenin yapraklarını ve çiçeklerini ıslatmamalısınız. Saksı altlığına su dökmemelisiniz. Sadece toprağın nemlenmesini sağlamalısınız ve sulamayı güneş ışınlarının hafif yansıdığı sabah saatlerinde yapmalısınız. Geceleri sulama yaptığınız çiçek çok fazla suya maruz kalır, uzun süre nemli kalan toprak orkideyi çürütmeye başlar.

Orkide nemi sevdiği için bir fısfısın içine su koyarak günde bir kere yaprakları nemlendirebilirsiniz. Burada dikkat edilecek husus, yaprakların ıslanmaması sadece nemli olmasıdır. Kışın ayda bir kere, yaz aylarında 3 haftada bir orkidenizi sıvı gübreyle canlandırabilirsiniz.

Orkide saksının değiştirilmesi

Orkideniz oldukça sağlıklı görülüyorsa saksısını birkaç yılda bir değiştirmeniz uygun olacaktır. Yeni saksınızda orkidenin yapısına uygun toprak bulunmalı, bitkisel gübrelerden oluşmalıdır. Orkidenizin saksını değiştirme zamanı olarak, çiçek açmadığı dönemi seçmelisiniz. Orkideniz sağlıklı duruyorsa saksısını değiştirmeye gerek yoktur. Orkidenizi kapı, pencere önünde bulundurmamalı rüzgara maruz bırakmamalısınız. Pencerenizi yukarıya doğru açarak orkidenizin üzerine direk hava gelmemesine özen göstermelisiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. burcu seviner dedi ki:

    ben orkidelerimi meksikadan getirttigim bir horon saysinde yapiyorum, en alttaki dalda bulunan cikintiya sürülen hormon saysinde yeni bir orkide olusuyor

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder