Ocak ayında bahçede yapılacak işler

Ocak ayında bahçede yapılacak işler

Bu konumuzda ocak ayında bahçenizde yapmanız gereken bakımlar hakkında çeşitli bilgilere ulaşabilirsiniz. Ocak ayında hava iyice soğuduğu için bahçe işleri ister istemez yavaşlamaya başlar. Gene de bir kaç küçük bilgi sayesinde bahçenizi güzelleştirmeniz mümkündür.Ocak ayında bahçede yapılacak işler.

Ocak ayında çimenlerin bakimi:

Aralık, Ocak ve şubat ayları çimenleri gübrelemek için uygun dönemlerdir. Satılan hazır gübre alabilirsiniz ama bizim size tavsiyemiz ahır gübresi kullanmanız olacaktır. Mandıra veya çiftlikten aldığınız gübreyi 1,5 cm kalınlığında toprağa serpip tırmık ile karıştırın. Bu şekilde çimenleriniz ilkbahar başlarında çok daha güçlü ve bakımlı olacaktır.

Donlaşmaya dikkat:

Bu kış aylarında donmalar yoğun olarak görünebilir. Bitkilerin başlıca tehditleri arasındaki donlar çiçek veya ağaçların nakillerini kolaylaştırmaktadır.Donma ve çözülmeler toprağın gevşeyip kabarmasına sebep verdikleri için bitkilerin çevresindeki toprak sıkıştırılmalıdır.

İlkbahara hazırlık:

Ocak ayı ilkbahar hazırlık için en uygun aylardandır. Bu dönemde bahçe işleri için kullandığınız aletlerin bakimi ve tamirini yapabilirsiniz. Kış mevsimi olduğu için eksik aletlerin fiyatları daha da ucuz olacaktır.

Ocak ayında hangi çiçekler ekilir:

Ocak ayında bahçenize ekeceğiniz çiçekler güneş ışığına fazla ihtiyaç duymayan gölgede yetişen çiçeklerden olmalıdır. Ocak ayı kış ayları arasında olduğu için güneş ışığı fazla olmayacak buda bitkilerin gelişim sürelerini uzatacaktır. Ayriyetende ilkbahar ve yaz çiçeklerin soğanlarını dikmeye başlayabilirsiniz.

Ocak ayında dikilmesi gereken çiçekler: Camgüzeli, Maymun Çiçeği, Hercai Menekşe, Begonya, Küpeçiçeği, Şebboy, Aslanpençesi, Alev Çiçeği, Kedi Nanesi, Hosta, Açelya, Şimşir Bitkisi, Ortanca, Eğrelti Otu, Melekotu,

Ocak ayında tarım

  • Toprakta kalan ürün artıkları, zararlılara yataklık edeceğinden , boş zamanlarda bunlar toplanıp yakılarak yok edilir.
  • Turfanda patates ekimine, uygun yörelerde , ocak ayı ikinci yarısında başlanır.Ekimle birlikte azot, fosfor ve potaslı gübrelerle gübreleme yapılır. Gübreden önce toprak ph sı nötr olacak şekilden tarım kireci uygulanır.
  • Ocağın ikinci haftasından itibaren , hasadı tamamlanan yazlık sebze yerleri temizlenir.Yeni ekilecek sebzeler için toprak hazırlanır.
  • Ocak ayının ikinci haftasından sonra, kışlık sebzelerden ıspanak , karnabahar, turp, kereviz, havuç lahana , marul ve pırasanın hasadına devam edilir.
  • Çökerten hastalığına karşı, sebze tohumları ve fidelikler ilaçlanır.
  • Soğuktan zarar görmüş sebze fidelerinin yerlerine , yenileri dikilir.
  • Örtüaltı yetiştiriciliğinde , daha önce ekim ve dikimi yapılan sebzelerin sulama , gübreleme gibi bakım işleri yapılır.
  • Örtüaltı yetiştiriciliğinde , ısı kontrolüne dikkat edilir.
  • Biber, patlıcan için sıcak yastık hazırlanır.
  • Örtüaltı tek ürün turfanda üretiminde , sulama ile birlikte üst gübresi verilir.
  • Örtüaltı yetiştiriciliğinde , koltuk alma, tepe alma gibi işlemlere devam edilir.
  • Çift ürün yetiştiriciliği için , kasım ayında ekilmiş tohumlardan elde edilen fideler, toprak hazırlığı yapılan seralara nakledilir.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder