Nefes Darlığında İlk Yardım Uygulaması

Nefes Darlığında İlk Yardım Uygulaması

Öncelikle hasta kimyasal gazların (son zamanlarda ülkemizde sıkça maruz kalınan biber gazı), yoğun tozun veya dumanın bulunduğu alandan uzaklaştırılmalı, havası temiz bir ortama götürülmelidir. Hastanın ve kendi güvenliğinizi sağladıktan sonra hasta oturtulmalı (kişi yatırılmamalı), boğazı sıkabilecek fular, kravat veya atkı gibi aksesuarlar çıkartılmalı, hastanın rahat nefes alabileceği pozisyon sağlanmalıdır.

Hasta, halihazırda akciğer hastası ise (KOAH, Astım gibi) kendi kullandığı ilaçlar içirilmeli eğer hasta ilaç kullanmıyorsa doktor onayı olmadan ilaç verilmemelidir. Kontrolsüz verilen ilaçlar faydadan çok zarar görmesine sebebiyet verir. Nefes darlığı ile birlikte hastada ritim bozukluğu, yüksek tansiyon gibi haller yaşanıyorsa hiç zaman kaybetmeden 112’den yardım istenmeli, hasta en kısa sürede tedaviye alınmalıdır.

Ülkemizde 2013 Haziran ayından beri çok fazla sayıda kimyasal ilaç (biber gazı) kullanımı gerçekleşmiştir. Çıkan olayları bastırmak için kullanılan bu gazlar büyük zarar verir. İnsanlar maruz kaldıkları gazın etkisinden kurtulmak için kontrolsüzce nefes açıcı ilaçlar kullanmaktadır. Bu ilaçlar hekim kontrolu olmadan kesinlikle kullanılmamalı, kullanıldığında zararlı yan etkenler doğuracağı unutulmamalıdır.

İlk yardım uygulamasını gerçekleştirdikten sonra ilaç kararını doktora bırakın, siz müdahale etmeyin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder