Mobilya Bakımı, Temizliği Ve Cilası Nasıl Yapılır?

Mobilya Bakımı, Temizliği Ve Cilası Nasıl Yapılır?

Ahşap olan mobilyalar genelde önceden verniklenmişlerdir ve balmumu ile cilalanmış olarak tamamlanmışlardır. Bu sayede bu tür mobilyaların bakımları en aza indirilmiştir. Fakat günlük olarak sürekli kullanılan bu tür mobilyalara düzenli olarak bakım uygulamak gerekir. Bunun için özellikle bu tür mobilyaları cilalı ve temiz tutma sayesinde gerçekleşir. Bu tür mobilya bakımı yaparken aklınızda tutmanız gereken 2 önemli nokta vardır.

1. Bu tür mobilyalarda kirlenen yüzeye kesinlikle cila uygulamayın. Cila bu tür mobilyaların yüzeylerinin alımsız ve donuk görünmelerini neden olurken aynı zamanda ter, kir ve yemek lekelerinin mobilya yüzeyine yapışmasına yol açar.

2. Mobilyalarınızı cilalarken aşırı derecede cila kullanmamaya dikkat edin. Çünkü düzgün ve iyi bir şekilde sürülmüş olan kaliteli bir cila bol miktarda gelişi güzel sürülmüş bir ciladan çok daha iyi bir iş çıkarır. Mobilyanıza sürdüğünüz cilanın fazla olup olmadığını anlamak için cilalamadan sonra mobilyanıza parmağınızı sürün ve eğer parmağınızı sürdüğünüz yerde herhangi bir iz kalıyor ise o zaman cila fazla uygulanmış demektir.

mobilya-bakimi

Cilalı olan mobilyalarınızı mükemmel bir görünümde tutmak istiyorsanız günlük olarak tozlarını almalı ve arada sırada yumuşak ve temiz bir bez ile ovmalısınız. Eğer mobilyanız dikkatsiz bir şekilde kullanmış ve yıpranmış ise mobilyanızı ovduktan sonra cilalama işlemi de uygulamanız gerekir. Her ovma işleminin ardına cilalama uygulanmalıdır. Bu sayede mobilyanız eski görünümüne daha hızlı bir şekilde kavuşacaktır.

Mobilyanızın yüzeyindeki yapışkan lekelerden kurtulmak için mobilya yüzeyini nemli bezle temizlemekten kaçınmayın. Bu gibi durumlarda hatta isterseniz mobilyanıza özel bir solüsyon dahi hazırlayabilirsiniz. Bunun için 1 litre kadar sıcak su, 1 yemek kaşığı kadar sirke ve ½ çay kaşığı kadar sıvı deterjan ile solüsyonunuzu hazırlayabilirsiniz.

Mobilyanızın üzerindeki çözülmüş olan kirin mobilyanın temiz bölgelerine dağılmaması için temizleme bezi kirlendiğinde bezi hemen temizi ile değiştirmeniz ya da durulamak kaydı ile mobilyanın yüzeyini düzenli aralıklar ile silmeniz gereklidir.

Silme işleminin ardından vakit kaybetmeden temiz, kuru ve yumuşak bir toz bezi yardımı ile ahşap mobilyanızın damarları yönünde mobilyanızı iyice ovun. Daha sonra ahşap mobilyanızı her zaman cilaladığınız gibi cilalayabilirsiniz. Fakat cila yapmak için küçük bir ipucu isterseniz o zaman cilayı alın ve temiz olan toz bezine sıkın sakın cilayı doğrudan mobilyanın üzerine püskürtmeyin. Sıcak olan toz bezi kullanırsanız cilanın mobilyanızın üzerine daha iyi ve daha eşit bir şekilde yayılmasını sağlarsınız.

Silikon spreyler yumuşak olan cila bezinde uygulanır ise verniklenmiş olan ürünlerde dahi iyi sonuçlar verir.

Tik ağacı gibi yağlı yüzeye sahip olan mobilyalara yine yağlı bakım uygulamalısınız.
Cilalarınızı karışmaktan ve değiştirmekten kaçının. Çünkü hem birbirlerine uymaz ve hem de birini diğer bir cilanın üzerine uygulamak mobilya renginin solmasına sebep olabilir.

Balmumu ile mumlanmış olan antikalarınızda farklı türden bir çözücü orijinal balmumunun gizlemiş olduğu bere ve çukurları ortaya çıkartabilir.

Çok sert yüzeye sahip olan mobilyaları temizlemek için saf keten yağı ile ince bulaşık telini ıslatıp temizleyebilirsiniz. Fakat ovma işlemini hafif bir şekilde yapın daha sonra temiz bezler yardımı ile silip normal cilalama işlemini uygulayın.

 

Bazı Önemli Tavsiyeler

Unutmayın gaz yağı ile neft yağı hem zehirlidir hem de yanıcıdır. Bu yüzden her zaman için neft yağı ile gaz yağını kullanırken çok dikkatli bir şekilde kullanın ve tehlikeli atık kurallarını göz önünde bulundurarak neft yağı ile gaz yağını muhafaza edin. Bu maddeler her zaman için ağzı kapalı kapların içerisinde saklayın.

Balmumunu bulmak için tamirhanelere ya da sağlıklı yiyecek satan dükkânlara bakabilirsiniz.

Yağ Bazlı Mobilya Cilaları
Bu tür cilalar kiraz ya da maun gibi koyu renkte olan ahşap mobilyalar için kullanılır. Nu tür cilaları temiz ve biraz nemli beze çok az miktarlarda uygulayıp kuru ve temiz bir toz bezi yardımı ile cilalayın. Antika masa üstlerinin alt tarafına yağlı cila ya da saf keten yağı uygulamak mobilyayı özellikle kuru iklimlerde olan çatlama gibi durumlara karşı korur ve aynı zamanda mobilyayı besler. Fakat ahşaba daha önce sentetik bir cila uygulanmış ise o zaman bu tür yağları uygulamayın.

Sentetik Mobilya Boyaları
Mobilyalarda poliüretan ile selüloz bulunmaktadır. Mobilyalardaki parlak yüzeyler dayanıklı ve serttir. Arada sırada sıvı silikon cila uygulamak ve mobilyaları düzenli bir şekilde temizleyip tozlarını sürekli almak ile mobilya yüzeylerini koruyabilirsiniz.

Mobilyanıza uyguladığınız cila donuk ya da yapışkan bir hal alır ise ılık deterjanlı suyun içerisine 1 yemek kaşığı kadar sirke ekleyin ve bu su ile ıslatılıp sıkılmış temiz bir sünger yardımı ile mobilyanızı silin. Daha sonra temiz bir bez ile yeniden silin ve kurumasını bekledikten sonra cila işlemini uygulayın.

Özellikle poliüretan olan yüzeylerdeki plastik eşyaların kullanımına dikkat edin. Çünkü plastikler poliüretana ters tepki ederler ve bu tür durumlarda düzeltilmesi sadece uzmanlarca yapılması gereken aşınmalara neden olabilir.

 

Beyaz İşlenmiş Ahşap Mobilyalar

Bu tür mobilyalarınızı temizlemek için çamaşır sulu soğuk su kullanın. Mobilyadaki lekeleri tuz serpilmiş limon parçaları ile iyice ovun. Eğer bunlar istediğiniz sonuçları vermez ise eşit miktardaki amonyak ve hidrojen peroksidi karıştırın. Daha sonra pamuklu yün bir bez ile emdirin ve lekenin üzerinde bir müddet mümkünse birkaç saat boyunca bekletin. Son olarak yüzeyi iyice durulayıp kurutun.

Bambu Ve Kamış Mobilyalar
Bu tür mobilyalarınızdan tozu tamamen çıkartmak için elektrik süpürgenize fırça başlığını takıp ondan sonra süpürme işlemini yapın. Daha sonra temiz ev nemli bir bez ile mobilyalarınızı silin ve balmumu ile cilalayın.

Aşırı kirli ve uzun bir süre boyunca ihmal edilmiş olan mobilya parçalarını sıcak ve sabunlu su yardımı ile yavaşça ovun. Bu tür mobilyalarda eğer mümkün ise temizleme ve cilalama işlemini dışarıda yapın. Köpükleri su ile durulamak için isterseniz bir hortum kullanabilirsiniz.

Fakat mobilya parçalarını kuruturken direk olarak güneş almayan bir yeri tercih edin. Daha sonra silikon bir balmumu ile cilalama işlemini uygulayın.

Özellikle sandalye veya taburelerden sarkmış olan kamışlar çalışma esnasında sizi sıkıştırabilir. Bu yüzden en iyisi dışarıda çalışmak ve tuz solüsyonu ile bambu mobilyalarınızı silmektir. 1 bardak kadar kaynar suya bir bardak kadar tuz ekleyin ve çatlak olan ahşapların kenar kısımlarını ıslatmamaya dikkat edin. Kurutma işlemini dışarıda yapın ve en az 1 gün süre ile sandalye ya da taburelerin üzerine oturmayın.

Ahşap Yüzeylerdeki Boya Lekeleri

  • Ürünün üzerindeki talimatları göz önünde bulundurun. Dışarıda ve gazete kağıtlarının üzerinde çalışmaya özen gösterin.
  • Ham ahşap mobilyalarınızın üzerindeki parlak olan selüloz kaplama selüloz tineri ile eğer istenirse çıkartılabilir.
  • Koyulaşmış olan meşenin rengi ise lekeleri boya çıkarıcının kullanım talimatlarına uyarak çıkartılabilir. Meşe mobilyanız kuruduktan sonra lekeleri çıkartmak amacı ile mobilya yüzeyini eşit bir şekilde kumlayın. Daha sonra yumuşak ve temiz bir toz bezi yardımı ile ılıtılmış olan keten yağı ile her seferinde küçük bir bölgeyi hedef alarak ovun. Bu işlemi 2 ya da 3 defa tekrarlayın. Daha sonra yağ tamamen emilene dek bekleyin ve silikon krem ya da beyaz balmumu ile cilalama işlemini uygulayın.
  • Ahşap olan yüzeylerde parlak selülozu ya da poliüretanı tam anlamı ile temizlemek zor olabilir. Kaplama yüzeyin eğilmesini ya da kalkmasını engellemek için en iyi çözüm vernikli alanın üzerini kaliteli bir antika tipindeki boya ile boyamaktır.

Oymali Mobilyalar

Oymalı Mobilyalar
Oymalı olan mobilyalar sürekli bir şekilde bakım ister ve eğer sürekli bakım sağlanmaz ise o zaman toz mobilyadaki oyuklara iyice yerleşir. Bu yüzden oymalı mobilyalarınızı sürekli olarak fırça başlıklı elektrik süpürgesi yardımı ile süpürün.

Oymalı ahşap mobilyalarınızı parlak ve temiz tutmak için mobilya yağı ya da silikon balmumu ile temizleyin. İsterseniz silikon balmumuna batırmak için eski bir tıraş fırçası ya da eski temiz bir boya fırçası kullanabilirsiniz.

Çekmeceler
Düzgün bir şekilde çalışmayan çekmecelerinizin vidalarını, çivilerini ve gevşek olan raylarını ilk önce kontrol ediniz. Nemli havalarda çekmeceler yapışabilir, şişebilir ve havalar kurumaya başlayınca çekmeceler yeniden büzülür. Bu sırada rayların çok daha iyi bir şekilde çalışmalarını sağlamak için rayları arada sırada cila veya balmumu ile silebilirsiniz.

Abanoz
Temizliği yapmak için 1 yemek kaşığı kadar sirkeli su eklenmiş 2 bardak kadar suyun içerisinde sıkılmış olan bir bez ile yıkama işlemini yapın. Sonar saf keten ağı yardımı ile yağlayın. Bu uygulama sayesinde abanozun parlaklığını ve koyuluğunu koruyacaksınız.

Mineli Mobilyalar
Bu tür mobilyalarınızı haftada bir defa temiz ve nemli bir bez ile silin. Silme işlemini sıvı bir temizleyici ya da 1 yemek kaşığı kadar boraks içeren sıcak ve deterjanlı suya batırılmış temiz bir bez yardımı ile yapabilirsiniz. Başka temiz ve nemli bir bez yardımıyla da temizleyicinin lekelerini çıkartınız. Eğer boya donuk ise o zaman silikon bir balmumu ile parlatma işlemini uygulayınız.

Yaldızlı Süslemeler
Aynalarda, resim çerçevelerinde ve boyalı mobilyalarda olan yaldızlı süslemelerin tozları düzenli aralıklar ile alınmalıdır. Eğer mobilyadaki yaldız mat bir görünüme sahip ise mineral ispirto serpilen temiz ve yumuşak bir bez ile hafif bir şekilde sürterek ovun. Temiz olan toz bezinizin üzerine biraz silikon püskürtüp ve cilalama işlemini uygulayın.

İşlemeli Mobilyalar
İşlemeli mobilyaların ince işlemelerini korumak için sürekli olarak bakım yapılmalıdır. Cilalama için kullanacağınız bezler mutlaka pürüzsüz ve yıpranmamış mümkünse yeni bezler olmalıdır. Çünkü yıpranmış olan iplikler işlemelerin kenarlarına takılmak sureti ile işlemelerin kalkmasına neden olurlar.

Bu tür işlemeli mobilyalarda yağlı cila değil açık renkte olan balmumu cila kullanın. Yağlı cilalar açık renkte olan süslemeleri koyulaştırıp görünümlerini bozarlar.

deri-mobilya-temizlik-bakim-ve-koruma

Deri Döşemelikler
Deri döşemelikler aslında diğer döşemeliklere göre çok daha dayanıklıdırlar. Deri döşemelikler çok fazla bakım gerektirmezler. Deri döşemeliklerinizi yün yıkama sıvısı ya da tozu ile köpürtülmüş suyun içine batırdığınız temiz sünger ya da yumuşak bir havlu ile silebilir ya da nemli ve temiz bir bezin üstüne bulaşık deterjanı sıkıp ya da gliserin sabunu ile silebilirsiniz.

Temizleme işlemini her seferde 1 metre kareye uygulayın ve temizlediğiniz kısımların üzerinden temiz su ile durulanmış olan temiz bir bez ile geçin. Bu sayede çözülen kirleri ve sabun lekelerini döşemeden temizleyebilirsiniz.

Daha sonra temizlediğiniz döşemelerin olduğu odada cereyan yaptırın ki böylece temizleme nedeni ile nemlenmiş olan deri döşemeleriniz daha çabuk kurusun. Temizleme işlemi yaptığınız nemli döşemeliklerinizi güneşe maruz bırakmayın.

Deri döşemeliklerinizi yılda 2 defa düzenli olarak temizleyin. Bu sayede döşemelikleriniz hem temiz kalacak hem de ihtiyacı olan bakımı döşemeliklerinize sağlamış olacaksınız.

Mermer Yüzeyler
Mermer yüzeyleri temizlemek için temiz ve yumuşak bir beze biraz sıvı deterjan uygulayıp mermer yüzeylerinizdeki hafif lekeleri temizleyebilirsiniz. Daha ağır olan lekeleri temizlemek için ise diş macunu ile ovalayıp daha sonra durulana yapabilirsiniz. Bu yüzeylerdeki cilayı yenilemek isterseniz temiz ve nemlendirilmiş olan bez ile neft yağı ile silebilirsiniz.

Çok fazla kullanılmış, ihmal edilmiş ve solmuş olan mermerler için çamaşır sodası ile yumuşak temizlik tozundan macun yapıp yüzeye sürerek parlatma işlemini yapabilirsiniz. Macun yaparken ölçü olarak 2 ölçü soda ve 1 ölçü toz karışımını örnek alabilirsiniz.

Bu işlemi uygulamak için ilk önce kaynar su ile macunu birlikte karıştırın daha sonra macunu mermere sürüp yaklaşık 24 saat boyunca mermerin üzerinde bekletiniz. Daha sonra silin ve sildikten sonra silikon balmumu ya da neftyağı ile iyice cilalayınız. Unutmayın mermerinizi asitlerden korumanız lazım yoksa mermer yüzeyi aşınabilir.

Patio of a villa

Hasır Mobilyalar
Hasır mobilyalar sepet söğüdünü ve su kamışlarını örmek sureti ile elde edilir ve hasır mobilyaların arada sırada ıslatılmaları iyidir. Fakat hasır ahşap ile beraber kullanılmış ise bu uygulamada sınır olmalıdır.

Temizleme işlemi için önce mobilyadaki tozları arındırmak için fırça başlığı eklenen elektrik süpürgesi ile mobilyanızı süpürün. Daha sonra 1 yemek kaşığı kadar boraks eklenen deterjanın köpüğü ile mobilyalarınızı ovunuz.

Fakat mobilyanızı aşırı şekilde ıslatmamaya dikkat ediniz. Durulama işlemini ise tuzlanmış temiz su ile sıkılan yumuşak ve temiz bir bez ile durulayınız.

Mobilyalarınızı kuruturken direk güneş almayan bir yerde kurutmaya dikkat edin. Hasır mobilyanız tam anlamı ile kuruduktan sonra silikon bir mobilya kremi püskürtün. Unutmayın ıslak olan hasır mobilyalar hemen bükülebilir ve bu yüzden kesinlikle hasır mobilyalarınız ıslakken üzerine oturmayın.

Yer döşemeleriniz üzerinde biriken balmumu lekelerini temizlemek için kullandığınız balmumu çıkarıcısını eskimiş olan mobilyalarınızdaki balmumu lekelerini çıkartmak için de kullanabilirsiniz. Fakat mutlaka uygulamaya geçmeden önce mutlaka göz ile görülmeyen bir köşede test edin.

Soyulmuş ve lekeli mobilyalarınızı beyazlatmak amacı ile isterseniz oksalik asit kullanabilirsiniz. 30 gram kadar oksalik asit ve 1 bardak suyu karıştırınız. Bu karışımı eski bir tenekede hazırlayın ve bir çubuk yardımı ile karıştırın. Tenekenin altına birkaç kat gazete kâğıdı koymayı ihmal etmeyin.

Daha sonra asidi ahşaba sürün ve kuruması için öylece bırakın. Eldivenlerinizi takmayı unutmayın ve asidi nötr hale getirmek için ½ bardak amonyak eklediğiniz soğuk su ile iyice durulayın.

Oksalik Asit
Unutmayın oksalik asit zehir içerir ve çok dikkatli bir şekilde kullanılmalıdır. Bu yüzden mutlaka eldiven takarak bu asit ile çalışmalısınız.

Durulama yapmak için kullanmış olduğunuz kovayı hortum yardımı ile çok iyi bir şekilde yıkamayı unutmayın.

Bu karışımı her türlü kumaşa uygulayamazsınız o yüzden bu karışımı hangi kumaşlara uygulayacağınızı size en iyi zehirli atık yetkilileri söyleyecektir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder