Kuş Pislikleri Arabamın Boyasına Zarar Veriyor Ne Yapmalıyım?

Kuş Pislikleri Arabamın Boyasına Zarar Veriyor Ne Yapmalıyım?

Arabanız kuş pisliklerine mi mağdur kaldı? Kuşların arabalarımızın boyalarına ve kaportalarına gerçekten çok zarar veren dışkıları oluyor. Bu makalemizde arabamızı kuş dışkılarından nasıl koruyabileceğimizi ve en az zarar ile temizleyebileceğiniz anlatmaya çalıştım.

 

Öncelikle şunu şöyleyim en etkili yöntem kuş pisliğine mağdur kalan bölgenin en hızlı şekilde temizlenmesidir. Çünkü kaportamızda kurumaya bırakılan kuş pislikleri geçen her gün içerisinde kaportamıza ve boyamıza çok zarar verecektir.

 

Kuş pislikleri bilindiklerin dışında sadece katı dışkıları değildir, kuşlarda idrarlarını yapmak için başka bir bölgeleri olmadığı için katı ve sıvı dışkılarını birlikte yaparlar. O yüzdendir ki kuş pisliği arabamızın kaporta ve boyasını tahrip edecek kadar asit içermektedir.
Her kuşun dışkısı asidik özelliklere sahip değildir ama hangi kuşun pislediğini anlamak bizler için çok kolay olmayacağı için her dışkıyı asidik dışkı sayıp o kadar ciddiye almalıyız.

Kuş pislikleri arabaya ne kadar zarar verebilir?

Kuş dışkıları asidik özellikte oldukları için yaz aylarında arabalarımızın başlarına dert olurlar. Sıcak hava ve güneş ışınları tarafından reaksiyon yaratılan kuş dışkıları arabamızı korumak için sürülmüş olan vernik tabakasına zarar vermeye başlayacaktır. Kuş pisliğin verdiği zarar vernik tabakası ile kalmayıp bir alt katmanı olan renkli tabakaya zarar verecektir. Uzun süre yaklaşık 2 , 3 hafta kuş dışkısına mağdur kalan arabamızı yıkamacıya götürüp veya kendiniz yıkadığınızda kuş pisliklerin altından çıkan sürpriz sizi hiç şaşırtmasın. Arabanız küçük bir kuş dışkısı yüzünden size boya masrafı açmıştır.
Kuş dışkısı boya tabakasını çatlatmış hatta metal bölgesinde bile pürüzlü bölge oluşturmuştur, artık geçmiş olsun diyorum tek bir çare var ister sadece o bölgeyi isterseniz arabanın boyasını yenileyecek veya o şekilde binmeye devam edeceksiniz.

 

Arabamı kuş pisliklerinden nasıl koruyabilirim?

Öncelikle tavsiyem mümkün olduğu kadar park edeceğimiz bölgelerde kuşların olmaması (Kapalı alanlara Otopark, Garaj) . Uzun süreli araciniz park etmek zorunluluğunuz var ise (tatil, uzun iş gezileri vs.) arabanızı dış etkenlerden korumak için kılıf geçiriniz..İki yöntemde size uygun değilse aracınızı kuş pisliklerine en dayanıklı boya koruması kullanmalısınız.
Oto boya koruması denince aklınıza cila gelmesin, cilanın görevi arabamızı parlatır onun dışında tabii ki de dış etkenlere etkilidir lakin cilanın etkisi çok kapsamlı ve dayanıklı değildir.

 

Cila boya korunması anlamına tam olarak gelmemektedir. Boyamızı korumaya alırken dikkat edeceğiz önemli unsurlardan biri içeridir. İçerik olarak silikon içerikli boya koruması tercih etmeyiniz bu tarz boya koruma maddeleri eski yöntem koruma yöntemleridir. Oto boya koruma maddesi seçerken silikonlu maddeler yerine içeriklerinde nano parçacıkları bulunan boya koruma maddelerini seçiniz. Nano parçalıkları koruma ürünlerin su anlık koruma dalında gelinmiş son teknoloji ürünleridir. Bir kaç marka önerebilirim özellikle tavsiyem Alman markalarıdır.
Araba boya koruma markaları olarak tavsiyem Sonax, Bekbars, Ziebart, Percenta olacaktır.

Hangi kuş çeşitleri daha çok arabama zarar verir?

Asidik özelliği az olan kuşlar güvercin, serçe, Kumru tarzındaki kuşların dışkılarındaki asit oranı diğerlerine göre daha az olduğu için arabamıza verecekleri zarar daha az olur diyebiliriz.

Asidik özelliği daha yüksek olan kuşlar et ile beslen kuşlar diyebiliriz örnek vermek gerekirse şehir içinde yaşayan yırtıcı kuşlar martı, karga, saksağan cinsi. şehirlerde nadir görülen yırtıcı kuşlarımızda var şahin, kartal, doğan, atmaca cinsindeki kuş türlerin asitleri daha tehlikelidir.

Kuş pislikleri arabadan nasıl temizlenir?

Ne yazık ki kurumuş ve üzerinden çok süre geçmiş ise temizlersiniz ama arabanın boyası çok zarar görmüştür. O yüzden en etkili temizlik yöntemi hızdır, dışkıyı kurumadan temizlemeye çalışınız.

 

Kurumuş kuş dışkılarını ıslatarak temizlemek mümkündür (çok kurumadıysa), dışkıya mağdur kalmış bölgeyi ılık şu ile ıslatınız üstüne bir tane ıslak mendil koyunuz, az bekleyin sonra bir tane daha mendil koyunuz ve gene ıslatınız belli bir süre bekleyiniz. Bekleme işleminden sonra ılık suyla iyice yumşattığmız dışkıya oval daireler çizerek silmeye çalışın fazla bastırmayın ki arabamızın boyasında çizik oluşmasın.

 

Umarın küçük kuş dostlarımız bize bu şekilde sürpriz yapmaz ve arabayı yeniden boyatma derdine sokmazlar. Sizlerinde konu hakkında tecrübe ve mağduriyetiniz var ise bizlerle mesaj bölümden paylaşabiliriz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 3 YORUM
  1. Mert dedi ki:

    Yanlış yönlendirici başlık olmuş, doğrusu “Kuş Pisliklerine Anında Müdahale Edin Yoksa Geçmiş Olsun” olmalıydı.

  2. bos icerik dedi ki:

    zamanimk bosa harcattin

  3. Ali demir dedi ki:

    Usta paylaşımın için çok teşekkürler, gerçekten bu kuşlar ne isterler benim arabamdan anlamış değilim yaz aylarında haftada bir yıkıyorum bende arabamı bu şekilde tehlikelerden azda olsa kurtulmuş oluyorum.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder