Kurtboğan Bitkisinin İçindeki Maddeler Nelerdir?

Kurtboğan Bitkisinin İçindeki Maddeler Nelerdir?

Kurtboğan bitkisinin diğer adları boğan otu ve kaplanboğandır. Latince ismi ise aconitum napellusdur. Kurtboğan bitkisi mavi çiçekleri olan uzun boylu ve güzel bir bitkidir.

Kurtboğan Bitkisinin Yetiştiği Yerler

Kurtboğan bitkisi kuzey yarım kürede yetişen bir bitkidir. Kurtboğan bitkisi Asya ile Avrupa’nın dağlık ve kayalık alanlarında ılıman iklimlerde yetişir. Kurtboğan bitkisine sıklıkla Karpat, Skandinavya, Alpler ve Pirene dağlarında rastlanmaktadır.

Ülkemizde Anadolu’da kurtboğan bitkisinin orientale, ponticum, cochleare ve nasutum türleri bulunmaktadır. Ülkemizde yetişmekte olan kurtboğan bitki türlerinin tıbbi alanlarda kullanımı henüz yoktur. Hatta bu türdeki kurtboğan bitkileri Anadolu bölgemizde zehirli bitkiler arasında bulunmaktadır.

Kurtboğan Bitkisinin Tarihçesi
Kurtboğan bitkisinin var oluşu Yunan mitolojisindeki Tanrıça Hecate’nin cehennem bekçisi olan üç başlı köpek Cerberus’un salyasından yaratması ile başlar. Yine Yunana mitolojisinde

Tanrıça Hecate’nin kız kardeşi olan Medea bu bitki ile yine Yunan kahramanı olan Thesus’u zehirlemek istemiştir.

Batı Avrupa efsanelerinde kurtboğan bitkisi cadıların uçmak amacı için kullanmış oldukları en ideal bitkilerdendir.

kurtbogan

Kurtboğan Bitkisinin Kullanılışı
Temmuz ile eylül aylarında kurtboğan bitkisinin çiçek açmış olan yumruları sonbahar zamanında topraktan çıkartılır. Daha sonra ana yumrular ayrılır ve kardeş yumrular alınarak ve kesinlikle zaman kaybetmeden çabuk bir şekilde kurutulur.
İlaç haline getirebilmek için yumrular toz haline getirildikten sonra su ile kaynatılır.

Kurtboğan Bitkisinin İçindeki Maddeler
Kurtboğan bitkisi yedek besin açısından fazla miktarda nişasta ile birlikte akonitin, napelin ve alkaloidler içermektedir.

Kurtboğan Bitkisinin Tıbbi Etkileri
• Ağza kurtboğan tozu alındığı zaman ilk önce tatlı bir tat daha sonar ise acı bir tat ve son olarak da keskin ve boğucu bir tat hissedilir.
• Kurtboğan bitkisi oldukça zehirli olan bir bitkidir ve bu yüzden de mutlak suretle doktor kontrolü ile kullanılmalıdır.
• Akonitin ağrı kesici yani lokal anestezi olarak ve ayrıca öksürük kesen özelliklere sahiptir.
• Bunun dışında terletici ve idrar söktürücü özellikleri bulunmaktadır.
• Soğuk algınlığı ile romatizmal ağrılarda kullanılmaktadır.
• Bunların dışında tıpta trigeminal nevralji adı verilen ve yüzde bulunan sinirlerden herhangi birinin oldukça ağır bir rahatsızlığı olan hastalıkta tedavi amaçlı kullanılmaktadır.
• Kurtboğan bitkisinin zehirli olması nedeni ile bu bitki ile ilaç hazırlamak hiç doğru bir hareket değildir. Fakat yinede bu bitkinin eczanelerde tentürlerini bulmak mümkündür. Kurtboğan tentürlerinden günde en fazla 5 ila 10 damla arasında ve en fazla 3 defa almak sureti ile kullanılmaktadır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder