Küf Lekesi, Giysil, Halı, Duvar Ve Deriden Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

Küf Lekesi, Giysil, Halı, Duvar Ve Deriden Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

Küf lekeleri yani küfler karanlık ve rutubetli yerlerde bulunan ve göz ile görülebilen mantarlardır. Küf sorununun önüne geçmenin en kolay yollarından biri eşyaları bir yere kaldırmadan önce tam anlamıyla kuru olduklarından emin olmaktır.

Küfler genelde sentetik, deri, pamuklu ve yün gibi kumaşlara yerleştikleri zaman astronomik oranda çoğalırlar.

Küflerin saldırılarını engellemek ve korunmak için dolap askılığına aşır fazla giysi doldurmayın. Dolabın içerisindeki havanın sirküle olmasına izin verin ve dolaba sadece temiz olan giysilerinizi koyun.

Eğer dolabınızda ayakkabı, kemer, çanta veya bunlara benzer seyahat malzemelerini saklamak istiyorsanız bu eşyalarınızı gazeteye ya da kese kâğıdına sarın veya mukavva kutularda saklayın. Ama malzemelerinizi saklama kutusuna ya da kâğıtlara sarmadan önce temizleyin ve bir saat kadar güneşte beklediklerinden emin olun.

Asla ama asla saklayacağınız malzemeleri plastik torba ya da çantalara yerleştirmeyin çünkü plastik saklama torbaları malzemeleri lekeler ve hatta derideki boyaları dahi emebilir.

Rutubetli ve nemli havalarda dolaplarınızdaki eşyalarınızı her zaman kontrol edin. Eğer dolaplarınızdan ya da gömme dolaplarınızdan küfe benzeyen kokular geliyor ise ilk önce hemen dolabınızın içerisinde bulunan eşyaları çıkartın, dolabınızı iyice süpürüp silin ve daha sonra böcek ilacı ile spreyleyin.

Daha sonra bir el feneri alın ve iki saat boyunca dolapta el fenerini bekletin. El fenerini yanar halde dolapta bırakın böylece fenerin yaydığı ısı sayesinde dolabın içi tamamen kuruyacaktır. Daha sonra küfün yerleşme ihtimaline karşı dolapların köşe ve kenarlarını saç kurutma makinesi ile kurutun.

Küflü olan bölgelerde ise kafur bloklar ya da silikon jeli küfü iyice emmesi için bırakabilirsiniz.
Küfü bulunduğu bölgeden temizlemek için ilk önce geleneksel ve kolay olan yöntemleri deneyin. Eşyalarınızı ilk önce yıkayın çünkü birçok küf lekesi yıkama esnasında çıkabilir.

Eğer küf tüm giysiyi iyice kaplamış ise ve giysinin türü de yıka ve giy tipinde kırışmayan ve asarak kurutma gerektirmeyen bir kumaş türü değilse ve beyazlatıcılara karşı dayanıklı ise 4 litre kadar soğuk su alın ve içerisine 2 çorba kaşığı kadar çamaşır suyu ekleyip küf kaplamış olan giysiyi bu karışım içerisinde iyice ıslatın. Unutmayın çamaşır suyu yukarıda saymış olduğum kumaş türleri üzerinde sarı lekeler oluşmasına neden olur.

Bazı kumaşlarda küf lekelerini çıkarmak için tuz ve limon suyu ile nemlendirip eşyayı güneşte kurumaya bırakmak çok işe yarar.

 

Kışlık Giysilerde Küf Lekesi Nasıl Çıkar?

Kışlık giysilerimizde yaptığımız en büyük hata kışlık giysileri yıkamadan ve iyice temizlemeden dolaba kaldırmaktır. Tamamen temizlenmeden dolaplara kaldırılan bu giysiler üzerinde ıslak ve nemli havalarda küf kapabilirler. Küflenen bu kışlık giysiler zamanından önce yıpranıp hızlı bir şekilde eskiyebilirler. Bu yüzden özellikle dolabınızda küflenmiş olan kışlık giysilerinizi hemen kuru temizlemeye vermelisiniz.

Deri Giysilerden Küf Lekesi Nasıl Temizlenir?
Küflenmiş olan deri kıyafetinizi dışarıya çıkarın ve tozlu olan tortuları temiz bir elbise fırçası yardımı ile iyice fırçalayın. Küf lekesi için kullanmış olduğunuz elbise fırçasını bir kenara kaldırmadan önce mutlaka sulandırılmış olan beyazlatıcı içerisinde fırçanın tüylerini 10 dakika kadar bekletin ve elbise üzerinde kullanmadan önce güneşte iyice kuruduğundan emin olun.
Deri yüzeylerde oluşan küf lekelerini ise eşit miktarlarda su ve alkol ile silin.

Halılardan Küf Lekesi Nasıl Temizlenir?
Halılardan küf lekesini temizlemek için 5 ml yani 1 çay kaşığı kadar temizleyici ve 1 bardak yani 250 ml kadar suyu karıştırıp küfü iyice öldürün. Bu solüsyonu küfe uygulayıp iyice emdirin. Daha sonra küfe 1 ölçek kadar amonyak ve 10 ölçek kadar su uygulayın. Bu karışımı iyice emdirip durulayın ve kuruduktan sonra iyice süpürün. Bu noktada önemli olan halılarınızı hızlı bir şekilde kurutmaktır ve ıslakken üzerlerinde gezmemektir.

Beton Yollar Ve Duvarlardan Küf Lekesi Nasıl Temizlenir?
Çimentolu yollar ve boyalı duvarlardan siyah küf lekelerini çıkartmak için 5 ölçek soğuk suya 1 ölçek kadar beyazlatıcı ekleyin ve bu solüsyonu yüzeyde bir müddet beklettikten sonra hortum yardımı ile temizleyiniz. Eğer evinizin küflü olan bölgelerinde tekrar boya yapmak istiyorsanız mantara karşı etkili olan bir boya kullanmayı deneyin.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder