Kol Örgüsü İle Taç Battaniye Yapımı, Resimli Anlatım

Kol Örgüsü İle Taç Battaniye Yapımı, Resimli Anlatım

Daha önceki çalışmamızda kol örgüsünün nasıl örüldüğünü detaylı bir şekilde anlatmıştık. Aradan epey bir süre geçti ve artık sanırım örgüyü seven ve kol örgüsü ile güzel bir projeye imza atmak isteyen hanımlar artık hazırlar.

Kol Örgüsü İle Taç Battaniye Yapımı

kol orgusu 1Bu projemizde 3 ipliği aynı anda kullanacağız. 2 adet aynı ipten birde dalgalı olan ipten faydalanacağız. Elbette kış için hazırlıklara başladığımız için yün iplerimiz kalın olacak. Toplam 3 ipten 2 tane düz olanı aynı renk bir tanesi yani dalgalı olanı ise farklı bir renk ya da aynı rengin koyu veya açık olan bir tonunda olacak.

Fakat battaniyenizin daha şık görünmesini istiyorsanız aynı yün iplik renginin farklı tonlarını kullanmanızı öneririz. Örneğin gri ve grinin koyudan açığa giden tonları gibi olabilir.
Önemli olan taç battaniyelerin yumuşak dokularının olmasıdır. Bu yüzden ipliğiniz vücudu yakmayan ve yumuşak dokuda olan bir yün olmalıdır.

kol orgusu 2İlk önce 3 yumağı da yan yana getirin ve toplamda 22 metre boyunu hesaplayarak 3 ipliği de birleştirin.

kol orgusu 3Üç yün ipini de 25-26 metre kadar sağ tarafa ayırdıktan sonra yukarıda gördüğünüz gibi sağ eliniz ile bir halka oluşturacak şekilde ipi kavrayın ve sol elinizin işaret ve başparmağı ile ipin her iki yanını da kavrayın.

kol orgusu 4Sağ eliniz ile kavradığınız ve daire ya da halka oluşturduğunuz ipi sağa doğru çevirin.

kol orgusu 5Sol elinizin orta parmağı ile her iki ip yanını da şekilde görüldüğüm gibi tutun.

kol orgusu 6Sol eliniz ile kavradığınız ipleri sağ elinizin içerisine doğru getirin ve sağ eliniz ile sol elinizdeki iplerin her ikisini de çekin.

kol orgusu 7Şu anda başlangıç düğümünü atmış oldunuz.

kol orgusu 8Attığınız başlangıç düğümünü kolunuza geçirin. Ama kolunuzun hemen dirsek bitimine başlangıç düğümünü geçirin. Çünkü taç battaniyenin geniş ilmikler ile yapılması sayesinde taç battaniye o şık görüntüsünü kazanıyor. Bu yüzden küçük ilmikler şık görüntünün sağlanmasına yardımcı olmayacaktır.

kol orgusu 9Biraz önce ayırdığınız 25-26 metrelik ip yani yukarıda sağ tarafta görünen ipler örgü kuyruğu için olan iplerdir. Sol tarafta gördüğünüz yumaklar ise çalışma yumaklarınızdır.

kol orgusu 10Çalışma yumaklarınızdan 4-5 metre ipi çekin ve iplerin rahatlamasını sağlayın. Daha sonra sol eliniz ile hemen ipin devamını sol başparmağınızdan geçirin ve sol yüzük ve işaret parmaklarınız ile ipleri sabitleyin.

kol orgusu 11Hiç bozmadan yine sol elinize kuyruk ipini geçirin ve bu sefer sol işaret ev orta parmağınız ile kuyruk ipini kavrayın. Bir yandan da sağ eliniz ile kuyruk ipinin alt kısmını tutmayı ihmal etmeyin.

kol orgusu 12Sağ elinizin yukarıdaki şekilde görüldüğü üzere tüm parmaklarını birleştirin.

kol orgusu 13Sol elinizdeki çalışma yani örgü iplerinin tutulduğu kısımdan sağ elinizin şeklini hiç bozmadan geçirin. Yani başparmağınızdaki ipten sağ elinizi geçirin.

kol orgusu 14Sağ elinizin şeklini hiç bozmadan sol elinizdeki kuyruk ipliklerini sağ eliniz ile kavrayın. Yani işaret ile orta parmağa takmış olduğunuz ipliklerden sağ elinizi geçirin.

kol orgusu 15Sağ eliniz ile kuyruk iplerini kavradığınızda kuyruk iplerini çekin ve çektiğiniz ipi sağ kolunuza geçirin.

kol orgusu 16Aynı şekilde ilmik atmaya devam edin. Bu noktada önemli olan birkaç ilmik attıktan sonra mutlaka kolunuza geçirmiş olduğunuz ilmikleri kolunuzda yukarıya doğru çekin. Çünkü ilmik attıkça siz fark etmeden kolunuza geçirdiğiniz ilmikler daralmaya başlayacaktır. Bu nedenle ilmikleri atarken dahi bol attığınızdan sağ kolunuzdaki ilmiklerin oldukça bol olduklarından emin olun.

Toplamda 34+1 ilmik atın yani 35 adet ilmik atın başlangıç ilmiği + 1 dediğimiz ilmiktir.

kol orgusu 17Toplamda 35 adet ilmik sağ kolunuza geçtikten sonra kısalan kuyruk ipini sağ tarafınıza doğru atın ki çok daha rahat projeniz üzerinde çalışabilesiniz.

Şimdi sol eliniz ile kalan iplikleri yanı asıl çalışma ipliklerini kavrayın.

kol orgusu 18Sol eliniz ile kavradığınız çalışma ipliklerini sağ avucunuzun içine verin ve sağ avucunuz ile bu iplikleri sıkıca kavrayın.

kol orgusu 19Sağ elinizdeki ilk ilmiği sol elinizin parmakları ile kavrayın.

kol orgusu 20Sol elinizin parmakları ile kavradığınız ipi sol tarafa doğru çekin.

kol orgusu 21Şimdi sol tarafa doğru çekmiş olduğunuz ilmiği sağ eliniz ile tutun.

kol orgusu 22Sağ eliniz ile kavradığınız ilmiği sol kolunuza geçirin. Bu şekilde 35 ilmiği de sağ kolunuzdan sol kolunuza aktarmaya devam edin.

Aktarma sırasında iplerin karışmaması için sağ el parmaklarınızı kullanabilirsiniz.
Sağ koldaki ilmikler tamamlandığında daha önceki işlemleri adım adım sol koldaki ilmikler için de uygulayacak ve tüm ilmikleri diğer kolunuza aktaracaksınız.

kol orgusu 23Projeniz ilerlerken eğer iplerden biri ya da birkaçı biterse her zamanki gibi aynı yumaktan yeni ipi bağlamayı unutmayın. Yeni ip bağladıktan sonra mutlaka bağlama fazlalıklarını keserek daha düzgün görünmesini de ihmal etmeyin.

Çünkü bu örgü stili diğer örgü stillerinden farklı olarak hataları çok fazla gizleyemez o yüzden her zaman için kol örgülerinde titizlikle çalışmakta fayda vardır.

Aynı şiş örgü gibi aslında, burada tek fark şiş sizin kollarınız. Yani şiş ile yaptığınız tüm hareketleri burada kollarınız ile yapmanız gerekiyor.

İlmik büyüklüğü de sizin kollarınız olduğu için örgü projeniz 100%1000 olarak çok daha fazla hızlanmış oluyor.

kol orgusu 24Battaniyenizde istediğiniz uzunluğa geldikten sonra her zamanki kolunuza bir ilmik geçirin daha sonra ikinci ilmeği kavrayın.

kol orgusu 25Kavradığınız ikinci ilmiğe bir şey yapmadan kolunuza attığınız diğer ilmiği boştaki eliniz ile kavrayın.

kol orgusu 26Kavradığınız ilmiği dışarıya doğru çekin ve diğer eliniz ile tutuğunuz ipi çekin.

kol orgusu 27Çektiğiniz ipi boşta olan kolunuza aktarın. Bu işleme son ilmiğe gelene kadar devam edin.
Aynı örgü şişi kullanırken nasıl örgüyü kapatıyorsanız o şekilde örgüyü kapatmaya devam edin.

kol orgusu 28Kolunuzda kalan son ilmiği de çalışma ipinden geçirin ve düğüm atın. Hatta birde hemen dip ilmikten geçirip düğümü sağlamlamanız çok daha iyi olacaktır.

İyice düğümleyin, kalan ip fazlalıklarını kesin, yün ipliğinizin yıkama talimatlarına uyarak hazırladığınız taç battaniyeyi yıkayın. Her zaman için aşırı sıcak suyun içinde yıkamaktan kaçının bilhassa rengârenk olan iplikleri.

Açık renk iplikler sonbahar için uygun olsa da kış ayları için uygun değildir. Bu yüzden projelerinizde bu önemli ayrıntıyı unutmayın. Bilhassa taç battaniyeler yani salon koltuklarına atılan ve oturan kişilerin rahatça televizyon seyretmesini sağlayan battaniyeler çok fazla kullanılır. Tüm bu önemli hususları düşünerek projeleriniz için yün iplik rengini seçin.

Çok fazla yıkamaya gerek duyacağınız battaniyeleri biraz genişçe yapın. Battaniyenin olduğu koltukta sigara ya da özellikle lekesi çıkmayacak içeceklerin içilmemesine dikkat edin.

Bu örgü modeli kolay görünse de her proje gibi büyük emek ister ve ördükten sonra uzun yıllar boyunca battaniyelerinizi kullanmak istiyorsanız siz dikkat ettiğiniz gibi aile fertlerinin de dikkat etmelerini rica edin.

Battaniyenizin şıklığına şıklık katmak isterseniz kenarlarına şık taşlar ya da boncuklar dikebilir ve battaniyenizin harika görünmesini sağlayabilirsiniz.

İngilizce Video İle Anlatım

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder