Kan Şekeri Düşerse Ne Yapılmalı?

Kan Şekeri Düşerse Ne Yapılmalı?

Kan şekeri düşerse yapacaklarınızı anlatmaya geçmeden önce şeker hastalığı hakkında bilgilerden bahsetmek istedim. Diabetes Mellius olarak adlandırılan ve son zamanlarda oldukça yaygınlaşan şeker hastalığı farklı türlere ayrılır. Şeker hastalığı doğuştan olabileceği gibi sonradan da ortaya çıkabilir. Pankreas tarafından üretilen insülin, vücudun ihtiyacı oranda üretilmediğinde şeker hastalığı ortaya çıkar. İnsan vücudunda şeker kanda bir miktar bulunur ancak insülinin yetersiz üretilmesi kandaki şeker oranının artmasına neden olur. Bazen vücut yeteri kadar insülin ürettiği halde kan dolaşımındaki problemden dolayı kan yok edilemeyebilir. Diyabet hastalığı her yaştan insanda görülebilmektedir ve erken teşhis edilmesi çok önemlidir.

  • Tip 1 Diyabet, genellikle çocuklarda ortaya çıkar. Sorun vücuttaki insülin üreten hücrelerin çalışmaması ya da zamanla harap olmasıdır. İnsülin üretmeyen vücutta şekerin enerjiye dönüşmesi gerçekleşmediği için kandaki şeker oranı yüksek olacaktır. Teşhis koyulduktan sonra hastanın sürekli takip edilmesi gerekir.
  • Tip 2 Diyabet, vücudun belirli bir yaştan sonra yeteri kadar insülin salgılayamamasından kaynaklı meydana gelir. Birçok şeker hastası bu grup içindedir ve hastalıklarını tesadüf seri öğrenirler. Çok kilolu kişilerde ve ailesine şeker hastalığı bulunan kişilerde, diyabet daha çok görülmektedir. Şeker hastalığı hareketsiz insanlarda peydah olur. Kolesterol, tansiyon rahatsızlıkları olanlarda da kandaki şeker oranının yüksek çıkması olağandır.

Aşırı egzersiz yapılması, öğün atlanması gibi durumlarda ortaya çıkan kan şekeri düşüklüğü bilinç kaybına yol açabilir. Kan şekerinin düşmesinin başlıca belirtileri; açlık hissi, sinirlilik, halsizlik, çarpıntı, hızlı atan nabız, titreme, görme problemi, yavaş hareket etme ve yavaş tepkimeler şeklindedir.

Kan Şekeri Düşerse Neler Yapılmalıdır ?

  • İlk yardım basamakları doğru bir şekilde, sırasıyla uygulanmalıdır.
  • Kişinin yere uzanmasını veya oturmasını sağlayın.
  • Kişiye meyve suyu, kesme şeker gibi tatlı gıdalar verin.
  • Hastada düzelme oluyorsa, düzelene kadar şekerli yiyecekler vermeye devam edin.
  • Eğer ki kişinin durumunda bir değişiklik gözlenmezse 112 acili arayarak tıbbi yardım isteyin.
  • Tıbbi yardım gelene kadar kişinin bilincini açık tutmaya çalışın.

Kan şekeri düşen bir kişiye çikolata vermeyin. İçerisinde yağ ve şeker olduğundan dolayı emilmesi uzun zaman alacağından dolayı etkisini göstermeyecektir. Yağsız gıdalar verilmelidir. Vişne suyu, kesme şeker, limonata, kola vb.

Şeker hastalığının belirtileri nelerdir?

Ağzınız sürekli kuruyorsa ve çok sık susuyorsanız, gün içinde çok fazla idrara çıkıyorsanız hatta gece uykunuzdan uyanıp tuvalete gidiyorsanız, birden biri kilo vermeye başladıysanız ve kendinizi halsiz hissediyorsanız, vücudunuzdaki küçücük bir yaranın iyileşmesi bile ayları alıyorsa, cinsel bölgenizde kaşıntı oluşuyorsa, gözleriniz eskisi kadar net görmüyorsa, cilt problemleriniz arttıysa, midenizde sık sık bulantı varsa sizde bir şeker hastası olabilirsiniz.

Şeker hastalığı belirtileri listedeki gibidir lakin her bu şikâyetleri yaşayan diyabettir diyemeyiz. Kesin tanı konulması için idrar testi, açken kan testi ve yemekten 2 saat sonra yapılan tokluk kan testi yaptırmalısınız. Açlık kan tahlilinizde değeriniz 110-120 arasıysa gizli şekeriniz olabilir. Tahlilde 130 dan yüksek bir rakam varsa şeker hastasısınız demektir. Tokluk kan tahlilinde sonuç 135 ve üstüyse yine şeker hastası olduğunuz anlamına gelir.

Şeker düşerse ne olur?

Normal sağlıklı bir vücutta açlık şeker oranı 85-115 arası, tokluk şeker oranı 85-135 arasındadır. Eğer şeker oranınız açken 70’lerin altındaysa ve tokluk şeker oranınız 80’erin altındaysa hipoglisemi hastası olabilirsiniz. Şekeriniz düşük olduğunda çok fazla açlık hissi duyabilirsiniz, sürekli bir şeyler yeme ihtiyacı duyarsınız. Enerjiniz düşüktür ve halsizlik söz konusudur. İş hayatınızda dikkatiniz kolay dağılabilir, çabuk sinirlenebilirsiniz. Tüm sakinliğini kaybedersiniz ve her şeyi telaşla yapan biri haline gelirsiniz.

Kan şekeriniz düşükse 3 saatten fazla aç kalmamalısınız. Sürekli yeme ihtiyacı duyacağınızdan kilo alma söz konusu olabilir. Yapay şekerler yerine bak, pekmez, üzüm, muz, yoğurt ve süt ürünleri tüketin. Acıktığınızda hemen şekere saldırmayın, sebze yemekleri yiyin. Doğal şeker olan meyveleri gönül rahatlığıyla yiyebilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 2 YORUM
  1. Anonymous dedi ki:

    Çok teşekkürler dediğinizi yaptık çocuk öldü. Sağolun iyiki varsınız.

  2. Sanane... dedi ki:

    Çok teşekkür ederim sizin sayenizde babaannemin şekeri düştü…

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder