İstiridye Mantarı Nasıl Üretilip Yetiştirilir?

İstiridye Mantarı Nasıl Üretilip Yetiştirilir?

Kolay yetişebilirliği, lezzetiyle ticaretin yeni gözdesi istiridye mantarı üretimi, misel adı verilen tohumluk mantarlarla gerçekleştirilir. Üretiminde kullanılan materyaller yönüyle; “Ağaç kütükleri” ve “Bitkisel artıklar” kullanılarak yapılan üretim şekilleri en yaygın olanlarıdır.

Ağaç kütükleri kullanılarak yapılan istiridye mantarı üretimi için en uygun kütükler kayın kavak gibi yumuşak dokulu ağaçlardan olmalıdır. Küçük bir matkap ucuyla kütüğün etrafına 4-5 cm büyüklüğünde delikler açılır ve miseller içine yerleştirilir. Tohumların üzeri eritilmiş bal mumuyla kapatılır. Kütüklerin üzeri siyah bir poşetle örtülür. 1,5 ay kadar kütükler bu şekilde bekletilir ve 4-5 ay sonra ilk hasat elde edilir.

Bitkisel atıklarla hazırlanan kompostlar, mantarların gelişimini engellememesi için steril olmalıdır. Bu nedenle haşlama yöntemiyle pastörize işlemi yapılır. Hazırlanan kompost şeffaf naylon poşetlere doldurulur ve misel ekimi gerçekleştirilir. Sonra poşet bağlanıp steril çivi ile poşete delikler açılır. Karanlık ortamda 25-30 gün bekletilerek misel sarımı gerçekleştirilir. Daha sonra poşete küçük kesikler açılarak mantarların poşetten çıkması sağlanır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder