Çim Tohumu Ve Bakımı Hakkında

Çim Tohumu Ve Bakımı Hakkında

Hızla betonlaşma süreci yaşanmakta olan dünyamızda ve ülkemizde, artık yeşile büyük bir özlem duyulmaya başlanmaktadır. Yaşam alanlarının gri ve soğuk beton blokların istilasına uğrayışı insanlar için farklı arayışlar ortaya çıkmasına neden olmuştur. Özellikle peyzaj düzenlemelerinde çimlendirme yönünde yapılan çalışmalarda çim tohumu nasıl ekilir bilinmesi gereken bir uygulamadır. Gerek barınma alanlarında gerekse park ve benzeri dinlenme alanlarında yeşile olan özlemi bir nebze de olsa gidermek isteyen bireyler ya da belediyeler çimlendirme çalışmaları yürütmektedirler.

Yeşilin böylesine büyük bir ihtiyaca dönüştüğü bir çağda artık en önemli konular arasında hazır çim fiyatları ve çimlendirme işleminin nasıl gerçekleştirildiği önemli bir konu olarak öne çıkmaktadır. Yeşilin büyük bir ihtiyaç olarak karşımıza çıktığı günümüzde çim yetiştirme konusu oldukça büyük bir önem taşımaktadır.

Giderek yeşil alanların bir yok oluş sürecine girdiği günümüzde, yeşile duyulan ihtiyacı karşılamak arzusunda olan belediyeler ve bireyler kendi çabaları ile yeşil alanları oluşturma yönünde adın atmaktadırlar. Bu yazıyı okuduğunuzda çim tohumu ekimi ve çim bakımı gibi çeşitli konularda bilgi sahibi olabilirsiniz.

Çim Tohumu Çeşitleri Ve Tohum Seçimi

Çim tohumu nasıl ekilir konusunun anlatımına geçilmeden önce çim tohumu çeşitleri ve tohum seçimi konusunda bilgi sahibi olmak önemli bir konudur. Çünkü çim ekimi kadar büyük bir önemi olan çim tohumu, çim yetiştirme işleminde istenen başarıya ulaşılabilmesinde çok önemli bir rol üstlenmektedir. Eğer çim ekim işlemini gölgelik bir alana yapmayı planlıyor iseniz gölgeye dayanıklı çim türünü bilmek ve tohum tercihini bu yönde yapmak gerekmektedir.

Çimlerin aşırı şekilde aşınmaya uğrayacağı bir ortamda çimlendirme işlemi gerçekleştirilecek ise, aşınmaya dayanıklı çim tohumu tercihinde bulunmak gerekir. Bununla birlikte sıcağa, kurağa dayanıklılık özelliği bulunan çim tohumlarını bilmek ve ona göre çim yetiştirme aşamasına geçmek son derece doğru olacaktır. İşte çim tohum türleri ve özellikleri ve çim tohumu kaç günde çıkar

Hakkında bilgiler;

  1. Lolium Perenne çim tohumu; Aşınmaya dayanıklılığı: 2, Kuraklığa dayanıklılığı: 2, Sıcaklığa dayanıklılığı: 2, Gölgeye dayanıklılığı: 3, Soğuğa dayanıklılığı:2, Gübreye duyduğu ihtiyaç: orta düzeyde, Tohumun çimlenmesi için gerekli süre: 4 ila 10 gün arasında değişmektedir.
  2. Festuca rubra çim tohumu; Aşınmaya dayanıklılığı: 2, Kuraklığa dayanıklılığı: 4, Sıcaklığa dayanıklılığı: 3, Soğuğa dayanıklılığı: 3, Gölgeye dayanıklılığı: 6, Gübreye duyduğu ihtiyaç: az, Tohumun çimlenmesi için gerekli olan süre 7 ila 15 gün arasında değişmektedir.
  3. Festuca rubr.ovina çim tohumu; Aşınmaya dayanıklılığı: 2, Kuraklığa dayanıklılığı: 4, Sıcaklığa dayanıklılığı: 5, Soğuğa dayanıklılığı: 4, Gölgeye dayanıklılığı: 4, Gübreye duyduğu ihtiyaç: az. Tohumun çimlenmesi için gerekli olan süre 7 ila 15 gün arasında değişmektedir.
  4. Festuca rubr.rubra çim tohumu; Aşınmaya dayanıklılığı: 2, Kuraklığa dayanıklılığı: 4, Sıcaklığa dayanıklılığı: 3, Soğuğa dayanıklılığı: 4, Gölgeye dayanıklılığı: 6, Gübreye duyduğu ihtiyaç: az, Tohumun çimlenmesi için gerekli olan süre 7 ila 15 gün arasında değişmektedir.
  5. Festuca rubr.comutata; Aşınmaya dayanıklılığı: 4, Kuraklığa dayanıklılığı: 4, Sıcaklığa dayanıklılığı: 5, Soğuğa dayanıklılığı: 3, Gölgeye dayanıklılığı: 5, Gübreye duyduğu ihtiyaç: az, Tohumun çimlenmesi için gerekli olan süre 7 ila 15 gün arasında değişmektedir.
  6. Festuca arundinacea çim tohumu; Aşınmaya dayanıklılığı: 6, Kuraklığa dayanıklılığı: 5, Sıcaklığa dayanıklılığı: 6, Soğuğa dayanıklılığı: 3, Gölgeye dayanıklılığı: 5, Gübreye duyduğu ihtiyaç: orta, Tohumun çimlenmesi için gerekli olan süre 7 ila 15 gün arasında değişmektedir.
  7. Festuca rubr.trichophylis çim tohumu; Aşınmaya dayanıklılığı: 5, Kuraklığa dayanıklılığı: 5, Sıcaklığa dayanıklılığı: 5, Soğuğa dayanıklılığı: 4, Gölgeye dayanıklılığı: 5, Gübreye duyduğu ihtiyaç: orta, Tohumun çimlenmesi için gerekli olan süre 7 ila 15 gün arasında değişmektedir.
  8. Poa pratensis çim tohumu; Aşınmaya dayanıklılığı: 3, Kuraklığa dayanıklılığı: 3, Sıcaklığa dayanıklılığı: 5, Soğuğa dayanıklılığı: 6, Gölgeye dayanıklılığı: 2, Gübreye duyduğu ihtiyaç: yüksek, Tohumun çimlenmesi için gerekli olan süre 12 ila 21 gün arasında değişmektedir.
  9. Trifolium repens çim tohumu; Aşınmaya dayanıklılığı: 3, Kuraklığa dayanıklılığı: 3, Sıcaklığa dayanıklılığı: 4, Soğuğa dayanıklılığı: 5, Gölgeye dayanıklılığı: 3, Gübreye duyduğu ihtiyaç: yüksek, Tohumun çimlenmesi için gerekli olan süre 12 ila 21gün arasında değişmektedir.
  10. Agrostis tennuius çim tohumu; Aşınmaya dayanıklılığı: 1, Kuraklığa dayanıklılığı: 1, Sıcaklığa dayanıklılığı: 4, Soğuğa dayanıklılığı: 5, Gölgeye dayanıklılığı: 5, Gübreye duyduğu ihtiyaç: orta, Tohumun çimlenmesi için gerekli olan süre 12 ila 18 gün arasında değişmektedir.
  11. Dichondra repens çim tohumu; Aşınmaya dayanıklılığı: 1, Kuraklığa dayanıklılığı: 1, Sıcaklığa dayanıklılığı: 4, Soğuğa dayanıklılığı: 4, Gölgeye dayanıklılığı: 5, Gübreye duyduğu ihtiyaç: yüksek, Tohumun çimlenmesi için gerekli olan süre 12 ila 18 gün arasında değişmektedir.
  12. Agrostis stolanfera çim tohumu; Aşınmaya dayanıklılığı: 2, Kuraklığa dayanıklılığı: 2, Sıcaklığa dayanıklılığı: 4, Soğuğa dayanıklılığı: 4, Gölgeye dayanıklılığı: 4, Gübreye duyduğu ihtiyaç: yüksek, Tohumun çimlenmesi için gerekli olan süre 12 ila 18 gün arasında değişmektedir.

Çim Seçimi Nasıl Yapılır?

Çim seçimi yapılırken iki faktör göz önünde bulundurulur. Burada en önemli faktörlerden ilki çimin kullanım amacının belirlenmesi oluşturmaktadır. Çimlendirme işlemi eğer spor alanı için yapılacak ise bu durumda en iyi çim seçimi estetik yapıya sahip olan İngiliz çimi ve her tür toprakta kolaylıkla yetiştirilebilir nitelikte olan Rustik çim en ideal özelliklere sahip olan çim çeşitleri arasında yerini alır. Eğer çevre peyzajında kullanılacak ise; bunun için en ideal niteliklere sahip olanlarından ilki gölgelik alan çimidir. Az güneş alan ve nemli bölgelerde kullanım için oldukça uygundur. Yoğun güneşe maruz kalan bölgeler için ise Kurak alan çimi çok uygundur.

Çim Ekimi İçin Toprak Hazırlığı Ve Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

Kullanım amacı belirlenmiş olan çimi ekme işlemi eğer bir bahçeye yapılacaksa bahçeye çim nasıl ekilir konusu hakkındaki bilgilendirmeleri dikkate almanızda yarar olacaktır. Çim tohumu ekimi için hazırlık aşaması; Bunun için gerekli olan araçlar arasında yabani ot temizleme işleminin gerçekleştirilebilmesi için püskürtücü sulama kabı gerekecek. Daha sonra çim ekimi yapılacak olan alanın temizlenme işlemi gerçekleştirilmelidir. Tercih olarak, 3 haftalık bir süre içerisinde yeniden ekim yapılabilmesine olanak sunan, glisofat bazlı bir yabani ot temizleyici olan herbisit kullanmakta yarar var.

           Bahçe çimi ekiminin yapılabilmesi için toprağın hazırlanması son derece önemlidir. Ancak toprağın hazırlanma işleminin çim ekim aşamasına geçilmeden bir hafta öncesinde yapılması gerekmekte olup bu hazırlık işlemi yılın her anında yapılabilir niteliktedir. Toprağın hazırlanması aşamasında kullanılmak üzere ihtiyaç duyulacak araçlar arasında; Çatal bel küreği, Dörtlü el kazıyıcı, Kürek, Bel küreği, Pulluk, Su, Rulo, Tırmık, El arabası, yer almaktadır.

Toprak, bel küreği ve pulluk yardımıyla 20 cm derinliğe kadar bellenir. Bellenen toprak tırmık kullanılarak düzeltilir, dağıtılır ve toprakta bulunan yabancı cisimler temizlenir. Kürek yardımıyla toprak seviyesi eşitlenir. Taşlar temizlenerek var olan çukurlar doldurulur. Rulo kullanılarak toprak sıkıştırılır. Toprak üzerinde kalan taşlar varsa temizlenir. Daha sonra tekrar tırmık kullanılarak toprağın yüzeyi düzeltilir. Bu işlemler birkaç kez aynı şekilde tekrar edilir. Yüzeyde 2 ila 3 cm’lik ince toprak katmanının mevcut olması oldukça önemlidir.

           Çim tohumu nasıl ekilir aşamasına gelindiğinde yapılan ekimden arzu edilen mükemmellikte bir sonuç alınabilmesinde toprağı düzeltme işlemini yapmak büyük önem taşımaktadır. Toprağın ekim için hazırlanma aşaması güneşli bir günde ve de toprağın kuru olduğu zamanda yapılması gerekir. Eğer çim ekimi yapılacak olan alana otomatik sulama sistemi döşenecek ise, bu işlem toprak düzeltme işlemi öncesinde yapılması gerekmektedir. Çim ekimi için toprak hazırlığı çim ekimi nasıl yapılır başlıklı bu konuya çim ekim zamanı bilgisini vererek devam etmek faydalı olacaktır.

Toprağa çim ekme işlemini yapmak için en uygun nitelikteki ve istenen sonucun alınabilmesi için çim ekim zamanı toprağın kuru olduğu zamandır. Ekim için hazırlanmış olan toprağa kuru olduğu zaman tohum serpme işlemi yapılması gerekir. Rüzgârlı ve yağmurlu havalarda tohum serpme işlemi yapılmamalıdır. Tohum serpme işleminin yapılışı esnasında sırtınızı rüzgâra vermeniz, ekim işleminin doğru yapılmasında önemli rol alır.

Çim Ne Zaman Ekilir?

           Çim ne zaman ekilir sorusuna yanıt olarak, çim ekim zamanı geldiğinde gerekli olan aletler ve yapılacak olan işlemlerle ilgili bilgilendirici olan yazıyı okumanız yararlı olacaktır. Çim ekimi için Dörtlü el kazıyıcı, Tırmık ve Rulo ‘ya ihtiyacınız olacak. Çim ekim işlemi Kuzey yarım kürede, Nisan ayı, Mayıs ayı ve Eylül ayında yapılır. Bu aylar çim ekimi için en ideal zamanlardır. Mart ayı, Haziran ayı, Temmuz ayı ve Ağustos ayının yaşandığı süreçlerde ise hava koşullarının uygun olduğu zamanlarda ekim yapılabilir. Geriye kalan diğer aylar çim ekimi için uygun özelliğe sahip değildir.

Güney yarım kürede ise çim ekimi için en uygun zamanlar, Şubat ayı, Mart ayı, Nisan ayı, Mayıs ayı, Eylül ayı, Ekim ve Kasım ayıdır. Haziran, Temmuz ve Ağustos aylarının yaşandığı dönemlerde ancak hava koşulları elverişli olduğu durumlarda çim ekimi yapılabilir. Geriye kalan aylar ekim için uygun zamanlar değildir.

Çim Tohumu Metrekareye Ne Kadar Ekilir?

Çim tohumu ekimi ile ilgili önemli olan diğer konular arasında ise çim tohumu metrekareye ne kadar ekilir şeklinde olan sorunun yanıtı yerini alır. Bu konu çim ekim işleminin yapılmasından sonra arzu eden mükemmellikte bir sonuç elde edilebilir olması için son derece önemlidir. Bununla birlikte merak edilen bir diğer konu ise 1 kg çim tohumu kaç m2 ekilir sorusunun yanıtıdır. Bu da son derece önemli bir detay olarak karşımıza çıkmaktadır. Çünkü ne kadarlık bir alana ne kadar tohum ekileceği sorusunun yanıtı bilinmeden tohum ekim işlemi yapılması durumunda arzu edilen sonuca ulaşmak pek mümkün olmayabilmektedir. M²’ye ekilmesi gereken tohum miktarı 30 ila 40 gr. arasındadır. Bu durumda 1 kg çim tohumu ile maksimum 25 m² karelik bir alana çim tohumu ekilebilir.

Çim Tohumu Ekim Yöntemi

Çim tohumu ile alakalı olarak merak edilen konular arasında çim ekimi fiyatları, çim ekimi hangi ayda yapılır şeklinde sorular yer bulmaktadır. Yukarıda çim ekimini hangi aylarda yapıldığı ile ilgili bilgilendirme yapılmıştır. Çim ekimi fiyatları ise tercih edilecek olan ürüne ve çim ekimi yapılacak olana alana göre farklılık gösterebilmekte olup ayrıca çim ekimi yapacak olan firmaya göre de farklılık göstermektedir. Çim kaç günde çıkar, çim nasıl ekilir şeklindeki soruya yanıt olarak ise şu şekilde cevap verilebilmesi mümkün olabilmektedir. Bir çimin kaç gün aralığında çıkacağı, ekimde tercih edilen çim tohumunun çimlenme süresiyle ilgilidir. Yukarıda bazı çim tohumları ve bunların çimlenme süreleri hakkında bilgi verilmiştir. Çim nasıl ekilir konusuyla ilgili olarak da tercih edilebilecek nitelikte olan bir çim ekimi yöntemi şu şekilde uygulanmaktadır;

Öncelikle çim tohumları karıştırılır. Tohumların yarısı bir yöne ve kalan diğer yarısı da diğer yöne yürüyerek toprağa serpilir. Bir kez geçilmiş olan yerden bir kez daha geçmemek için ekim yapılacak olan alanı parsellere bölmek son derece yararlı olacaktır. Çim ekim işlemi gerçekleştirilecek olan alanın kenarlarına daha fazla miktarda tohum serperek, çim alanının sınırlarını belirginleştirmek çok doğru bir tutum olacaktır. Bir tırmık vasıtası ile toprağa serpilmiş durumdaki tohumların üzerini hafifçe toprakla kapatmak önemlidir. Ancak 1 cm’den az incelikte bir toprak tabakasının tohumların üzerini kapatması konusunda dikkatli olmak gerekir.

çim tohumu nasıl ekilir, ne zaman ekilir, çim bakımı, sulanması, çim gübresi

Ayrıca bu konuyla ilgili olarak dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise bu işlem sırasında tohumların bir araya toplanmamasına dikkat edilmesidir. Çim tohumlarının üzerini ince elenmiş toprakla kapatmak, arzu edilen sonuca ulaşmak konusunda büyük yarar sağlayacaktır. Çim tohumlarının toprak ile tam bir temasının sağlanması için tohumların bulunduğu kuru toprak zemin rulo kullanılarak iyice sıkılaştırılmalıdır. Kuraklık dönemlerinde, hafif yağmurlama ile sulamak ve toprağı 5 cm derinliğe ulaşacak şekilde nemli tutmak son derece önemli bir detayı oluşturmaktadır.

Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Çim tohumlarının toprakla buluşturulmasından sonraki diğer bir konu ise çim bakımı nasıl yapılır konusudur. Toprakla buluşan çimler kullanımı tercih edilmiş olan tohum türüne göre farklılık göstermekle birlikte ortalama olarak 2 ya da 3 haftalık bir süreç içerisinde çıkmaya başlamaktadır.    Çim bakımı sağlıklı ve arzu edilen verimlilikte bir sonuç elde edilebilir olması yönünden büyük önem taşımaktadır. İlk kez çim biçme işlemi, topraktan çıkmış olan çimlerin 10 cm’lik bir yüksekliğe ulaşmasından sonra, 5-6 cm sonrasını keskin bıçaklar yardımıyla gerçekleştirmek gerekir. İlk çim biçme işleminin sonrasında, çimlerin köklerinin toprağa daha iyi bir biçimde temasının sağlanması amacıyla, çimlerin üzerinden rulo ile geçmek iyi olacaktır.

Devamlılık arz eden çim bakımı sürecinde; çimlerin genel olarak hep 1/3 oranında kısaltılması gerekmektedir. Çim biçme makinesinin erişemediği yerler için ise misinalı çim çim biçme makinesi kullanılmalı veyahut da budama makası kullanılmalıdır.

  • İlkbahar mevsiminde çimler haftada bir olmak üzere biçilmelidir.
  • Yaz mevsiminde çimler 15 günde bir olmak üzere biçilmelidir.
  • Sonbahar mevsiminde çimler, Eylül ayı bitimine kadar 15 günde bir biçilmelidirler. Kış mevsiminin başlangıcı sayılan Kasım ayında çimleri son bir kez, kış mevsimine dayanabilmeleri için 5-6 cm kadar uzunlukta bırakarak biçmek gerekir.
  • Kış mevsimlerinde havanın soğuk olmadığı dönemlerde eğer çimler 10 cm uzunluğun üzerine çıkmışlarsa biçmek gerekir. Aksi durumda kış mevsimlerinde pek uzayamayan çimler soğuktan donma tehlikesi geçirebilir.

Çim Sulama Nasıl Yapılır?

Sıcak yaz mevsimlerinde çim sulama, hafif yağmurlama biçiminde ve toprağın derinlemesine nem almasının sağlanması amacıyla yaklaşık olarak 10 cm derinliğe inecek şekilde ve tercihen akşamları yapılması gerekir. Kış mevsimlerinde çimler ihtiyaç duydukları suyu, yeterince gerçekleşen yağmurlar vasıtasıyla temin edeceklerdir.

Çim Gübresi Ne Zaman Atılır?

Çim bakımında sulama kadar önemli olan bir diğer konu da çim gübresi ne zaman atılır? Sorusunun yanıtıdır. İstenen sağlıklı çim varlığının mevcudiyetinin sağlanması için çim bakımının düzenli ve gerekli olduğu kadar yapılması son derece önemlidir. Çim bakımında çim biçme işleminden sulamaya ve çim gübresi serpilmesine kadar her detay önem arz etmektedir. Çim gübreleme işlemi yılda iki ya da üç kez olmak üzere Nisan, Mayıs, Temmuz ve Eylül aylarında yapılır. Gübrelemede ağır salımlı gübre kullanımı tercih edilebilir. Çimlerinizin bakımını sağlamak için önemli bir yeri olan çim gübresi fiyatları da gübrenin özelliğine göre farklılık göstermektedir.

Çim için kullanacağımız gübre nasıl olmalı?

Kaliteli çim yetiştirmek için tohum ve gübre seçimine özen gösterilmelidir. Bunun yanında ekilecek arazinin durumuna ve iklime göre de farklı seçenekler ön plana çıkabilmektedir.

Her bitki gibi çimde gübre istemektedir. Çinin gelişimini desteklemek ve hastalıklı çimlerin iyileşmesini sağlamak için çim gübresi kullanılmaktadır. Bu kapsamda iki çeşit çim gübresi söz konusudur. Asıl önemli nokta gübrenin kullanılacağı dönemdir. Azot, fosfor ve fosfat maddeleri çim için gereklidir. Ancak bu destek maddeleri sezonlara göre değişim göstermektedir. Bu nedenle bir uzman kontrolünde bu maddelerin orantısal karışımı şeklinde bir gübreleme yöntemi tercih etmelisiniz. Gübrelemeyi bir metrekareye 50 gram gelecek şekilde yapmalısınız. Uzun vadede olumlu sonuçlar elde etmek için ithal gübre kullanabilirsiniz.

Çim tohumu alırken nelere dikkat etmeliyiz?

Çim tohumu alırken kullanım alanınızı düşünerek hareket etmelisiniz. Çünkü kimi çimler gölge alanları severken, kimisi bol güneşli alanları sevmektedir. Doğru tohum tercihi çimlenmiş alanınızın ömrünü uzatmaktadır. Ama seçilen tohum iyi bile olsa sonraki süreçte yapılan bakım kötüyse o çimin ömrü son derece kısa olacaktır.

Çim Bakımı Yıllık Olarak Nasıl Yapılmalı?

Çimlerin ikinci biçim işleminin gerçekleştirilmesinden sonra yeni çim için uygun nitelikte ilaçlama ve yabani ot temizleme işlemi gerçekleştirilir. 4 ya da 5 çim biçme işleminin sonrasında yeniden uygun yabani ot temizleme ilacı kullanılır. Ürün için ideal olan ilaçlama dozları dikkate alınmalıdır. İlkbahar ve son bahar dönemlerinde havalandırma işlemi yapılarak çim atıklarının temizlemesi yapılır. Gölgede kalan sıkı toprakta oluşan yosunlar temizlenir. Bunu için yosun öldürücü ilaç kullanılır. İlacın etkisini göstermesinden sonra çim havalandırma tırmığı ya da elektrikli çim havalandırma makinesi yardımıyla yosun temizleme işlemi yapılır.

Çimlerin hasar gören yerlerinde onarma işleminin gerçekleştirmek için çim tohumu ekimi yapılabilir. Bitim işleri için net bir görünüm sağlamak amacıyla çim kenar kesici kullanılabilir. Böylelikle toprak ve çim kesilerek, çimlerin istenen sınırların dışına taşım gerçekleştirmesi engellenebilir.

Çim Tohumu Nerede Satılır?

Yeşil alanlar oluşturmak isteyenlerin cevabını en çok merak ettiği sorulardan birisi çim tohumu nerede satılır şeklindedir. Çim tohumu alımı gerçekleştirilebilecek pek çok ortam bulunmaktadır. Ancak profesyonel anlamda müşterilerinin ihtiyaçlarına yönelik en ideal hizmetleri sunan ve tohumculuk sektöründe üstün kalitesiyle öne çıkan Ulusoy tohumculuk şirketi, çim tohumu temin edilebilecek en öncelikli şirketler arasında gelmektedir. Ancak profesyonel bir kurumdan hizmet almak almak yerine farklı yollarla çim satın alma işlemini gerçekleştirmek isteyenler için ise çim tohumu nereden alınır konusuna ışık tutmak vasıtasıyla birkaç bilgi verilmesi mümkün olabilmektedir.

Bauhouse, Tekzen gibi büyük mağazalarda çim tohumu mümkün olmakla birlikte ayrıca internet ortamında çim tohumu fiyatları son derece uygun olan çok sayıda internet sitesi bulunmaktadır. Eğer bahçenizi yeşillendirmek arzusunda iseniz uygun bahçe çimi fiyatları ile satış yapan çok sayıda internet sitesi üzerinden satın alma işlemi gerçekleştirebilmek mümkün olmaktadır. Hazır çim kullanmak isteyenler için her ihtiyaca uygun niteliklere sahip olan ve bütçeye yük getirmeyen hazır çim fiyatları ile karşılaşmak mümkün olabilmektedir.

En İyi Çim Tohumu Hangisi?

Çim tohumu almak isteyeneler için çok merak edilen konuların başında en iyi çim tohumu hangisi şeklinde bir sorunun yanıtı gelmektedir. Çünkü arzu edilen bir çim verimliliğine sahip olmak ve ekim yapılacak ortam için en ideal niteliklere sahip olan tohumu bilmek son derece önemlidir. Ekim yapılacak alana uygunluk bakımından tohum tercihi yapmak önemli bir konudur. Bunun için 7 karışım çim tohumu ve özelliklerini bilmek çim tohumu ekecek olan kişinin tercih yapmasını kolaylaştırır ve bilinçli olarak bir tercih yapmasına katkı sağlar.

Çim Tohum Karışımları

  • 4M Star tohum karışımının özellikleri; Sık yapılı ve ince dokuludur.
  • 4M Joker tohumu karışımının özellikleri; Yıpranmaya ve de susuzluğa dayanıklı bir yapısı vardır.
  • 4M Safit tohum karışımının özellikleri; Sık yapılı, koyu yeşil renkli ve ince dokuludur.
  • 4M Joker tohum karışımının özellikleri; %30 su tasarrufu sağlayan bir ürün olma özelliğine sahiptir.
  • 6M Prestige tohum karışımının özellikleri; Koyu yeşil renkli ve ince dokuludur.
  • 7M Sultan tohum karışımının özellikleri; Çok ince bir dokuya sahip ve koyu yeşil renklidir.
  • Premiyer Mix tohum karışımının özellikleri; Futbol sahası için özel bir karışımdır.
  • Holiday tohum karışımının özellikleri; tuzluluğa ve sıcağa karşı son derece dayanıklı bir yapıya sahiptir.
  • Rulo çim tohum karışımının özellikleri; Çok hızlı yapılanabilir bir özelliği vardır.
  • Shadow Grass tohum karışımının özellikleri; koyu gölge alanlar için son derece ideal özellikleri barındıracak biçimde hazırlanmış olan bir karışımdır. 5M tohum karışımının özellikleri; soğuğa dayanıklı bir yapıya sahiptir.

Ulusoy Çim Tohumu Fiyatları Yapay Çim Fiyatları

Çim tohumu konusunda profesyonel bir hizmet vermekte olan Ulusoy tohumculuk firması, Ankara, İstanbul ve İzmir merkezli olarak faaliyet göstermektedir. Ülkemizde hizmet vermekte olan ilk profesyonel çim tohumu şirketi olma özelliğine sahip olan Ulusoy tohumculuk her bütçeye hitap eden Ulusoy çim tohumu fiyatları yapay çim fiyatları ile müşterilerinin hizmetinde olmaya devam etmektedir. Tübitak tarafından destek gören tarımla alakalı ilk AR-GR projesinin sahibi olan şirket kurulduğu ilk günden günümüze faaliyetleri ile fark yaratmış ve bu özelliğini de barındırmaya devam etmektedir.

           Joker gold çim tohumu, meadow çim tohumu plastik çim ve benzeri özelliklere sahip pek çok tohum çeşitliliğini bünyesinde barındırmaktadır. Bütçenize en uygun nitelikte olan hazır çim metrekare fiyatı ile ihtiyaç duyduğunuz ürünü büyük bir rahatlıkla temin edebileceğiniz ve güvenirliliğini kanıtlamış bir firma olan Ulusoy tohumculuk şirketi ile yeşilin güzelliğini her yerde fark edilir kılabilirsiniz.

Gerçek çimlendirme yerine daha kolay olan suni çimlendirme işlemini gerçekleştirmek istiyorsanız eğer bütçenize uygun suni çim fiyatları ile arzu ettiğiniz kalitede bir ürün temini gerçekleştirmeniz mümkün olmaktadır. Hazır rulo çim tercihinde bulunan kişiler yüksek kalitede bir ürün temin ediyor olmanın mutluluğunu Ulusoy tohumculuk şirketi ile yaşarlar. Kaliteden ödün vermeyenler için en uygun rulo çim fiyatları sunulmaktadır.

Çevre düzenlemesi yapanlar için en önemli ihtiyaçlar arasında gelen hazır çim daha kolay bir şekilde uygulanabilme özelliğine sahiptir. Bu yönüyle tercih edilebilir bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. Serme çim gibi ve benzeri nitelikte çim ürünleri ile çevre düzenlemeleri çok daha güzel ve yaşanası ortamlar oluştururlar. Ancak çevre düzenlemesine gerek duyulan ve gerçek çimlendirme işlemlerinin kullanımı yerine futbol sahası gibi alanlarda kullanılmak üzere gerçek çim kullanmak yerine çoğunlukla yapay çim tercihi öne çıkmaktadır. Bunun en önemli nedeni suni çim kullanımının gerçek çim kullanımına kıyasla daha büyük kullanım kolaylığı sağlıyor olmasıdır.

Gerçek çimlendirme işlemleri emek isteyen süreçler olmakla birlikte doğaya ve kullanıldıkları ortama hayat veren uygulamalar olarak da karşımıza çıkar. Futbol sahalarından parklara, evimizin bahçesinden çalışma sahalarına pek çok alanda çevre düzenlemesinde çimlendirme önemli bir ihtiyaç olarak karşımıza çıkmaktadır. Betonarme yapıların gökyüzüne kadar uzandığı günümüzde bir avuç yeşile hasret duyar hale gelen dünya ve ülkemiz toplumları için çimlendirme çalışmaları büyük bir öneme sahiptir. Soğuk betonların hâkimiyet sağladığı ortamlarda küçücük de olsa yeşil bir dokunuş yaratmak çok önemlidir.

7’den 70’e her insan yeşile hasret duyar. Eğer siz de yeşilin tonlarına hasret duyanlardan iseniz, çevrenizi yeşillendirme çabası içinde yer almaya özen gösterebilirsiniz. Bunu yaparken de kaliteli çim tohumları satışı gerçekleştiren güvenilir firmaları tercih ederek arzu ettiğiniz güzellikte ve kalitede yeşil alanlar yaratabilir ve özellikle sevdikleriniz için yeşil alanlar yaratabilirsiniz.

Çevresinin betonarme yapılara yenik düşmesini istemeyen her birey, yem yeşil çimlerin büyüleyici güzellikteki görünümleri ile daha yaşanır alanlar oluşturabilecekleri çevre düzenlemelerini gerçekleştirmek mümkün olmaktadır. Eğer çevre düzenlemelerinde canlı çimlendirme işlemlerini gerçekleştirmek yerine yapar çimler kullanma yoluna giderek te en azından yapay bir yeşillendirme yaratmak mümkün olabilir. Her geçen gün yeşilin büyüsünün tükenmeye yüz tuttuğu günümüzde dünyaya bir iyilikte siz yapın ve çevrenizde yeşil alanlar yaratın.

Mevsimlere Göre Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Çim bakımı mevsimlere göre farklılık göstermektedir. Eğer çim yetiştiriciliği yapılıyorsa her mevsim farklı bir metotla çimlere yaklaşılmalıdır.

Yazın çim bakımı nasıl yapılır?

Yazın çim sulamak son derece sıkıntılı bir durumdur. Çok dikkat edilmesi gerekir. Çünkü sıcak hava ile suyun bir araya gelmesi çime ciddi zararlar verebilmektedir. Bu nedenle yazın sulama zamanlamasına özellikle özen gösterilmesi gerekmektedir. Yazın yapılacak yanlış sulama mantara ve yabani otların çoğalmasına neden olabilmektedir. Haftada bir gün çimler biçilmeli ve yaklaşık 3 santimetreye indirilmelidir. Bunun yanında çimler hastalıklara karşı gözlemlenmelidir.

Kışın çim bakımı nasıl yapılır?

Kışa girerken çimlerin bakım tarzında değişikliğe gidilmelidir. Kışın soğuk etkilerinden korumak için çimde gübreleme ve ince toprak takviyesi yapılmalıdır. Bunun dışında kışın ekstra yapılacak bir işlem bulunmamaktadır.

Baharda çim bakımı nasıl yapılır?

Bahar mevsimi aslında çimlerin yaza hazırlandığı bir mevsimdir. Kışın karın, baharla birlikte de yağmurun etkisi nedeniyle, ayrıca bir sulamaya gerek duyulmayacaktır. Bu nedenle bahar ayları çim bakımının en rahat olduğu dönemlerdir. Bu bahar döneminde asıl yapılması gereken çimlerin gözlemlenmesi, yazın uygulanacak takviye yöntemlerin düşünülmesidir.

Çimen Nasıl Sulanmalıdır?

Çimen sulaması başlı başına dikkat edilmesi gereken bir işlemdir. Çünkü sulamanın az ya çok yapılmasının yanında uygun olmayan zamanlarda yapılması da hastalık ya da yabani ot gibi çeşitli sorunları beraberinde getirebilmektedir. Ayrıca kısa süre içinde çimin ölümüne bile neden olabilmektedir.

Çok sulamak çime zarar verir mi?

Elbette her şeyin fazlası zarardır. Çimin gereğinden fazla sulanması da çime zarar vermektedir. Aşırı sulama çimin köklerini çürütmektedir. Bu nedenle bitki de doğal olarak gelişmeye bile fırsat bulamayacaktır. Ancak karşılaşılacak zarar toprağın niteliğine göre değişebilir. Örneğin toprak süzgeç görevini görecek şekildeyse fazla su toprağın derinliklerine kadar gider. Böylece çimlerin kökleri de aşırı suya maruz kalmamış olur.

Çimin ihtiyaç duyduğu suyu aldığından nasıl emin oluruz?

Bunu anlamak için ellerinizin duyarlılığına güvenebilirsiniz. Bunun için parmağınızı çim toprağına batırmanız yeterli olacaktır. Parmağınızı yaklaşık bir santimetre kadar soktuğunuzda hala nemli bir yapıyla karşılaşıyorsanız çiminiz için su yeterlidir. Parmağınızın giremediği toprak ise sulama açısından yetersiz kalmıştır. Bunun yanında çimin rengi solgunsa ya da sönükse bu da size suyun yeterli olup olmadığına ilişkin bir fikir verecektir.

Islak çim keserken otların yapışmasını nasıl önlerim?

Yaz aylarında çok çabuk uzayan çimenleri fazla uzatmadan kesmek gerekmektedir. Bazı zamanlarda çimleri ıslakken kesmemiz gerekir. Çim kesmek için kullandığımız aletlerin bıçaklarına çimenler yapışır. Bahçedeki uzamış otları kesmek bizi yormaz ama bıçaklara yapışan otları temizlemek daha çok yorucu olabilir. Ufak bir yardim sayesinde bıçaklara çimenlerin yapışmasını engelleyebilirsiniz.

Çimleri biçerken neye dikkat etmeli?

Kullandığımız aletin (çim kesme makinesi veya çim kesme Makası) bıçak bölgelerine bitkisel yağ sürün. Bıçağın metal bölümü ile çimenlerin arasında girerek yapışmasını engelleyecektir. Bu şekilde çimenlerin yapışması engellenecektir.

Çim Bakımı Hakkında Bilinmesi Gerekenler

Çim özen gösterilmesi gereken bir bitki türüdür. Bu nedenle eğer uzun ömürlü bir yeşil alan isteniyorsa çim bitkisinin yetiştiriliş kurallarına birebir uyulması şarttır. İlaçlama, gübreleme ve biçme gibi her detay konusunda titiz davranılmalıdır.

Çimlenme ne zaman başlar?

Çimlenme çim tohumlarının uygun hava ve nem koşullarında can bulmasıyla oluşmaktadır. Bunun için 18 ila 23 derecelik sıcak hava yeterlidir. Çimlenme süresi ise yaklaşık 15 günle sınırlıdır. Ancak sulama da önemli bir faktördür ve mutlaka yapılması gerekmektedir.

Çim nasıl biçilir?

Çim yetiştikten bir süre sonra biçilmesi gerekmektedir. Çünkü biçilmeyen çim bakımsız bir görünüm sergileyebileceği gibi, bitkinin sağlıksız olmasına neden olacaktır. Bunun için keskin bıçaklı bir çim biçme makinesi yeterlidir. Çim hızlı değil, yavaş hareketlerle biçilmelidir.

Çim alan ne sıklıkta biçilmeli:

Biçme yaz günlerine girerken haftada bir gün yapılabilir. Bu işlem kış aylarına yaklaşana kadar sürdürülmelidir. Çim ölçülerine özellikle dikkat edilmelidir. Yazın çim daha sık büyüyeceğinden 3 santimetrelik bir kesim yapılabilir. Kış aylarına doğru ise bu kesim boyutu bir santimetre olabilir.

Çimi Zararlılardan Korumak İçin Neler Yapmak Gerekir?

Çim bağ ve bahçe kültürünün en önemli unsurlarından biridir. Doğa ortamında çoğunlukla kendiliğinden yetişen çim, şehir yaşamında insanlar tarafından yetiştirilmesi gereken bir bitkidir. Betonarme yapıların arasında parklarda ve bahçelerde yemyeşil bir doku olarak uzanan çimler, insanların doğa özlemlerini gidermektedir. Ancak çim yetiştirmek son derece zor bir iştir. Bu konuda profesyonelce hareket etmek gerekmektedir. Bu kapsamda çimi zararlılardan korumak şarttır. Örneğin yabani otlar çimin gelişimini engelleyebilmektedir. Bunun yanında aşırı su vermekten kaynaklı mantarlar da oluşabilmektedir. Mantardan korumak için çok aşırı sıcakların olduğu zamanlarda çimi sulamamak gerekmektedir. Bunun için ya sabah saatleri ya da akşam saatleri tercih edilmelidir. Ayrıca yabani bitkilerden kurtulmak için organik gübre tercih edilebilir.

Yeni ekilen çime ilaçlama ne zaman yapılmalı?

En az bir yıl süresince tarlada yetişmiş kök salmış çimler ilk birkaç ay oldukça sağlıklı görünecektir. Bu süre içinde ilaçlama yapmaya gerek yoktur. Ancak toprak yabani tohum içeriyorsa yaklaşık bir ay sonra yabani otları öldürücü bir ilaç kullanılabilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI - 1 YORUM
  1. zekeriye dedi ki:

    ankara şartlarında kışın soğuk yazın sıcak açık alana çim ekmek istiyorum hangi cinsi tercih etsem.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder