Hindiba Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Hindiba Bitkisinin Faydaları Nelerdir?

Hindiba bitkisine halk arasında Frenk salatası da denmektedir. Bu bitkinin latince isimleri ise cichorium endivia, cichorium inthybus ve birde tarax officinale denmektedir. Bu bitkinin yabani türü ile karahindiba denilen türleri yaklaşık olarak 1 metreye kadar uzayabilir, yaz zamanlarında maviye benzer renkte olan çiçekler açar. Cichorium endivia adı verilen türü ise sofralarımızda sebze olması için yetiştirilir. Cichorium inthybus türü ise yol kenarlarında ve kullanılmayan tarlalarda kendi başına yabani bir şekilde yetişmektedir. Karahindiba türü hem sebze olarak kullanılır hem de sarı renkte çiçeklere sahiptir.

Hindiba Hangi Bölgelerde Yetiştirilir?

Ülkemizde Anadolu bölgesinde çok fazlaca yetiştirilir. Bunun dışında Balkanlar, Güney ve Orta Avrupa bölgelerinde de bol miktarda yetişmektedir.

Hindiba Nasıl Kullanılır?

Bu bitkinin yaprakları dilimlenir, kökleri kurutulur ve hem kökleri hem de yaprakları temiz su ile kaynatılmak sureti ile kullanılır. Bu bitkinin henüz taze olan yaprakları hemen hemen her pazarda bulunur ve popüler bir salata malzemesidir. Kavrulmuş olan bitkinin kök kısımları toz haline getirilir ve sonrasında bu toz ile kahve yapılır.

Hindiba Bitkisinin İçindeki Maddeler

Bu bitki C vitamini açısından çok zengindir. Bitkisin içeriğini uçucu yağ, insülin, şekerler, glikozitler, acı maddeler, karbonhidratlar ve müsilaj bulunmaktadır.

Hindiba Bitkisinin Tıbbi Bitkileri Nelerdir?

Bu bitki iştah açar, kan dolaşımını hızlandırır, kuvvet verir, hazmı kolaylaştırır, idrar söktürür, müsilaj etkisi vardır ve terletir. Ayrıca safra kesesi ile karaciğerin hareketlerini arttırır, uzun süreli tedavide safra kesesindeki taşları eritir, rahatlatır, ağrıları hafifletir ve bu bitki tamamen zararsız olan bir bitkidir.

Bu bitkinin diğer özellikleri arasında romatizmal hastalıklara şifa vermesi, eklem hareketlerini arttırması ve hastayı tamamen rahatlatması bulunmaktadır. Ancak bitkinin bu özelliklerinden tam olarak faydalanabilmek için bitki oldukça uzun bir süre boyunca ve düzenli olarak kullanılmalıdır. Ancak bildiğiniz üzere romatizmayı tedavi eden ya da ağrı ile sızılarını hafifleten ve çok daha hızlı bir şekilde etkisini gösteren birçok bitki bulunmaktadır. Eğer bu bitkilerin hangilerini olduğunu ve bitkiler ile elde edilen ilaçların nasıl hazırlandığını öğrenmek isterseniz romatizma bitkisel tedavisi nasıl yapılır isimli yazımızı inceleyebilirsiniz.

Yukarıda saymış olduğumuz rahatsızlıklara şifa olması için 30 gram kadar kurutulmuş bitki kökü sadece 1 litre kadar temiz su ile su yarıya inene kadar kaynatılmalıdır. Daha sonra hazırlanan bu karışımdan gün içinde 4 defa ve sadece 3 çay kaşığı kadar içilmelidir. Aynı işlemi taze olan bitki ile hazırladığınız zaman gün içinde 3 defa ve 1 çay kaşığı kadar içilmelidir.

Haricen kullanım için bitkinin özü, bitki sıkılarak elde edilmelidir. Sonrasında bu bitki özü sivilcelerin temizlenmesi için kullanılabilir. Bitki özünü elde ettikten sonra uykudan önce cildinizi kendi cilt sabununuz ile güzelce temizleyin ve bu bitki özü ile sivilcelerinizin üzerine hafifçe pansuman yapın. Yüzünüzü hemen yıkamak yerine 15 dakika kadar bekleyin ve sonrasında cildinizi temiz su ile yıkayın.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder