Halı Türlerine Göre Halı Temizleme Ve Bakımı Nasıl Yapılır, Halı Temizleme İpuçları Nelerdir?

Halı Türlerine Göre Halı Temizleme Ve Bakımı Nasıl Yapılır, Halı Temizleme İpuçları Nelerdir?

Halınızın üzerine bir şey döküldüğü zaman çok çabuk hareket etmeniz gereklidir. Profesyonel halı temizleyicilerinin geç kalınmış müdahalesinden ise hızlı ilgi, doğru leke çözücüleri ve doğru yıkama teknikleri halınız için çok daha iyi sonuçlar verecektir.

Halınıza bir şey döküldüğü zaman kesinlikle panik yapmayın. Elinizin altındaki boya vermeyen ve kuru olan herhangi bir emici havlu, peçete, bez ya da mendil ile halıdaki sıvıyı hemen emdirin. Bu yıkanabilir olan bezler halınızdaki lekelerden çok daha kolay temizlenecektir.

Öncelikle bu emici bezler ile halınızı kesinlikle ovmamanız gerektiğini bilin. Yapmanız gereken bu emici bezler artık daha fazla emmeyene dek halınızın üzerindeki sıvıyı emdirmektir. Daha sonra ise lekenin türüne göre uygun olan leke çıkarma yöntemini uygulamanızdır.

Mutfak spatulası ya da keskin bıçak gibi malzemeleri yağ ve yiyecek lekeleri gibi katı lekeleri çıkartmak için kullanınız. Sonra lekeye uygun olan müdahale şekli ile lekeleri çıkartınız.
Her zaman için kenarda güvenilir bir leke çıkartma şirketinin telefon numarasını bulundurun. Eğer leke baş edilmeyecek gibi ise hiç zaman kaybetmeden yardım için aramayı ihmal etmeyin. Çünkü özellikle ipek halılardaki lekeler için halı temizleme şirketleri çok daha iyi bir çözüm yolu olacaktır.

Halınızdaki lekeleri çıkartırken halınızı fazla ıslatmamaya dikkat edin. Çünkü su halınızın arka tarafına geçerse halıdaki içine işlemiş olan diğer lekeleri çözer ve bu durum halınızın çok daha fazla lekelenmesine neden olur.

Lekeyi temizledikten sonra ıslak olan bölgeye ayak basmayın ve olabildiğince çabuk bir şekilde saç kurutma makinesi ya da vantilatör ile halınızı kurutun. Halınızı kurutmak için kesinlikle radyatör kullanmayın. Leke çıkartma işlemi bittikten sonra halıdaki lekeli olan ıslak bölgeyi kuruması gerektiği şekilde düzeltin.

Banyo Halıları

Özellikle açık renkli ve altı lastikli olan banyo halıları üzerlerinden gelip geçtikçe çok çabuk bir şekilde lekelenirler.

Sentetik yer kaplamaları ise çamaşır makinesinde ya da oldukları yerde şampuan ile birlikte yıkanabilirler.

Bazı kuru temizlemeciler bu tür halıları alsalar da kuru temizleme işlemi yapmazlar çünkü kuru temizleme için kullandıkları sıvılar halıdaki lastik kaplamaya zarar verebilir.

Çamaşır makinesine sığabilecek olan halıları makineye atmadan önce elektrik süpürgesi ile süpürün ve ön yıkama spreyini halının üzerindeki inatçı lekelere püskürtün.

Daha sonra makinenizin soğuk su alan programını ayarladıktan sonra bu programa uygun olan deterjanı kullanın. Unutmayın sıcak su halının altındaki lastik kaplamaya zarar verebilir.

Deterjanı halınızın üzerine değil makinenizin içine koyun.

Yıkama bittikten sonra halınızı tüylü tarafı yukarıda olacak şekilde üç tane çamaşır ipine/teline asın. Özellikle altı lastik kaplama olan halılar kurutucu sıcağa maruz kalmamalıdırlar. Sonra halınız biraz kuruduktan sonra serin ve halınızın daha uzun bir süre temiz kalmasını istiyorsanız üzerine kumaş koruyucu sprey püskürtmeyi ihmal etmeyiniz.

 

İçeride Ve Dışarıda Kullanılan Halılar
Hem içerde hem de dışarıda kullanabilinen halılar çürüme, küf ve kire karşı çok dayanıklı halılardır. Okulda, terasta ya da havuz çevresinde kullanılan bu halılar çok geniş bir renk ve model çeşidine sahiptirler.

Bu tür halılara halı astarı gerekmez çünkü hemen yer döşemesi hem de halıların altı köpük ile kaplanır. Bazı türleri seyrek dokunmuş olabildikleri için bu halılara özel halı şeritleri gerekebilir.

Bunun için kuru olan yer yapışkan ile kaplanarak halının yapıştırılması sağlanır.
Düzenli olarak yapılan halı temizliği halının ömrünü uzatır ve çok daha iyi görünmesini sağlar. Eğer lekeli olan halı kirli ve kumlu ise temizleme işlemine geçmeden önce halıyı elektrik süpürgesi ile süpürmeyi unutmayın.

Keçe olan halılarınızın üzerinde yürümeden önce kurutun. Islak olan keçeli halı yüzeyi lastik tabanlı ayakkabılar yüzünden çok çabuk bir şekilde çok çabuk bir şekilde aşınabilirler.
Halıda leke oluşumunu fark ettiğiniz an hemen ilk olarak emdirme işlemini uygulayınız. Daha sonra 1 bardak suya 1 yemek kaşığı kadar çamaşır deterjanı ekleyin ve hazırladığınız bu karışımı lekeleri silmek için kullanınız. Halınızı birkaç defa yıkadıktan sonra köpükleri nemli bezler ile alınız.

Halıda yağlı leke sorunu var ise bu duruma çözücü ile özel bir işlem uygulamak gerekir. Fakat bu noktada dikkat etmeniz gereken vinil içeren halınıza amonyaklı temizleyiciler ya da leke çıkarıcılar kullanmamanız gerektiğidir.

Yağlı lekeler için aynı miktardaki soğuk su ile kuru temizleme sıvısını sulandırın ve halı üzerinde temizlemeye başlamadan önce mutlaka halınızın görünmeyen bir yerinde test edin.

Hem içerde hem de dışarıda kullanılan halılar mangal ateşi ya da sigara külü gibi etmenler yüzünden yanabilirler.

Unutmayın bu tür kumaşlar aşırı yanıcı olmasalar dahi sıcağa duyarlı oldukları için çıkmayan lekeler bırakabilirler.

Yün Halılar
Yün kumaşlar esnek oldukları için yürürken ayağınız kayabilir. Bu tür kumaşlar alev alarak yanmasalar da fark edebileceğimiz bir koku ile içten içe yavaş yavaş yanarlar.

Yün kumaşlar lekeye dayanıklıdır ama yinede lekeler hemen çıkartılmalıdır. Yün kumaşlarda derin lekeler genellikle daha fazla uğraştırır.

Naylon Halılar
Naylon halılar daha dayanıklıdırlar ve kolay bir şekilde lekelenmelerine rağmen çok kolay bir şekilde temizlenirler.

Akrilik Halılar
Bu halılar çok fazla bir şekilde kullanılsalar bile çok dayanıklıdırlar ve görüntülerini muhafaza ederler. Akrilik halılar kolay lekelenmelerine karşın çok kolay temizlenirler.

Polipropilen Halılar
Yani kaplamalar dayanıklıdırlar ve kolay temizlenirler. Bu yüzden bu halılar hem içeride hem de dışarıda çok sıklıkla kullanılırlar.

Mangal ateşi ya da sigara izmariti kıvılcımlarına karşı dayanıklı olmalarına rağmen kamuflajı zor olan erimelere karşı kendinizi hazırlayın. Bu halıların tek dezavantajı sadece esnek olmamalarıdır.

Suni İpek Halılar

Suni ipek türündeki bu halılar yırtılmaya ve lekelenmeye orta derecede dayanıklı olan halılardır. Bu halılar hemen lekelenebilirler ve özellikle aşırı derecede ıslatılmamaya dikkat edilmeliler.

Bu halılar hemen alev alabilen türden halılardır ve bu tür halılarda lekeleri sık sık emdirip ilgilenmeniz lekeyi daha güzel bir şekilde çıkartma şansınızı arttıracaktır.

Halı Tabanları
Bazı halı türleri ağır bir plastik köpük ile astarlanmışlardır. Diğer halılara değişik taban çeşitleri gerektirir. Bu plastik köpüklerin farklı dereceleri vardır ve bazı türler diğerlerine göre daha süngerimsidir.

Jüt, kıl ve yünden yapılan halı astarları günümüzde hala popülerliklerini korumaya devam etmektedir. Bu tür halılardan bazıları dökülenleri daha az emmesi ve güveye dayanıklı olmaları için kauçuk ile kaplıdırlar.

Eski Döşeme Üzerinde Yeni Halı
Eski halınızı ve halı tabanınızı yenisi ile değiştirmek istiyorsanız aşağıdaki önerileri dikkate almanız çok önemlidir.
• İlk önce odayı bir güzel süpürün.
• İyi bir temizleyiciyi su ile birlikte kullanarak odayı tahta bezi yardımı ile silin.
• Eğer kaldıracağınız eski halı yünlü bir halı ise odanın uzunluğu boyunca eğrilmiş ya da kabarmış döşemenin kenar tahtalarının altına toz böcek ilacı serpin.
• Eğer halı yünlü ise ve halıyı böcek veya güve yemiş ise odaya mutlaka böcek ilacı zehri koyun.
• Sentetik olan halılar güve veya böceklerden etkilenmezler.
• Yünlü halılarda üreticiler halı satışa çıkmadan önce halıya güve koruma işlemi uygularlar. Sizde bu tür bir işlemin satın aldığınız yeni halınıza uygulanıp uygulanmadığını kontrol edebilirsiniz.

Halılar İçin Acil Bakım
Her zaman için halılarınıza zamanında müdahale edebilmek için mutlaka aşağıdaki temizlik çözümlerini elinizin altında bulundurun.
• Sıvı deterjan kullanmayın o yüzden sürekli toz deterjan bulundurun.
• Eski mutfak havluları, toz bezleri ya da peçeteler acil emdirme işlemi için gereklidir.
• Güvenlik talimatlarını dikkate almak şartı ile bir şişe kuru temizleme çözücü bulundurun. Kuru temizleme çözücüsünün yanıcı olduğunu unutmayın.
• Aseton ya da boya tineri.
• Koku giderici ve temizleyici, halı temizleme tozu.
• Çamaşır suyu, beyaz sirke, boraks ve eski diş fırçası.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder