Gebelik Ve Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebelik Ve Emzirme Döneminde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Gebelik döneminden kaynaklanan daha fazla enerji ve besin gereksinimlerinin karşılanması için farklı bir beslenme programı uygulanmalıdır.

Gebelik Dönemi Beslenme Programı

• 2 ila 3 kibrit kutusu kadar peynir ya da birkaç kaşık kadar çökelek veya bir su bardağı süt veya yoğurt. Sütü ya da yoğurdu çorbalarda kullanabilmek amacı ile yoğurtlu ay da sütlü çorba yağılabilir.
• 1 tane büyük yumurta veya yumurta büyüklüğünde tavuk, et veya balık. Eğer bu besinler alınamıyor ise kuru baklagiller ile yapılan yemekler ve yanında nohutlu veya mercimekli çorba.
• Yemekler ile birlikte alınacak C vitamini bakımından zengin sebzeler özellikle karnabahar, domates, lahana, biber, maydanoz ve kıvırcık. Meyve olarak da özellikle şeftali, mandalina, elma, portakal, mandalina ve kuşburnu ve taze sıkılmış meyve suları.
• Sebze ve kuru baklagillerde kesinlikle haşlama suyu dökülmemelidir çünkü haşlama suyundaki vitamin ile mineraller kaybolur.
• Yemek yaparken özellikle iyotlu tuz kullanılmalıdır. Eğer yüksek tansiyon sorunu var ise o zaman yemekleri az tuzlu ya da tuzsuz yapmaya çalışın.
• Yemekleri sık aralıklar ile ama az porsiyonlar halinde yemelisiniz.
• Sebze ve meyveler satın alınırken taze olmalarına dikkat edilmeli. Aynı şey et ve et grubu besinler için de geçerlidir.
• Beklemiş olan konserveler ya da hazır besinler değil, taze besinler öğünlerde yenmeli.
• Öğünlerde besin çeşitliliğine dikkat edilmeli. Yani aynı öğünde mineral ve vitaminler aynı anda alınmalıdır.
• Günlük düzenli sıvı alımına her daim dikkat edilmelidir. Gebeler günlük en az 8 ila 10 bardak kadar su içmelidir.
• Kabızlık sorunu olan gebeler mutlaka bol su içmeli ve kabuklu meyveler yemeğe özen göstermelidir. Kabızlık sorununu aşmak için bol sıvı alımı ve kabuklu meyve yemenin dışında her öğünde salata ve sebze yer vermeli ve yemeklerden sonra yürüyüş yapmalısınız.

Emzirme Döneminde Beslenme
Anne sütü ile beslemek yani emzirmek bir bebek için en uygun beslenme yöntemidir. Emzirme ayrıca hem anne hem de bebek üzerinde biyolojik ve psikolojik olarak olumlu bir etkiye de sahiptir.

Emzirme döneminde kadının besin ve enerji ihtiyacı gebelik döneminden çok daha fazladır.

Bir anne gebelik döneminde çok iyi bir şekilde beslenmiş ise ihtiyaçları için gerekli olan yağları kısmen de olsa depo etmiş demektir. Doğumu izleyen ilk birkaç hafta sonrasında annede depolanmış olan bu yağ kaybedilmeye başlar yani anne doğumdan kısa bir süre sonra kilo kaybetmeye başlar.

gebelik donemiEmzirme Döneminde Süt Artışını Sağlamak
Gebelik dönemi boyunca vücut yağı şeklinde depolanan enerji ve besin gruplarından kadına gelen enerji. Annenin sütünü arttırmak için gerekli olan besin kaynakları bu iki kaynaktan sağlanmaktadır.

Süt veren bir anne hem kendi besin öğelerini düzgün ve sağlıklı bir şekilde depolayıp dengede tutmak için hem de kendi sütünün vitaminleri, protein ve minerallerini sağlayabilmek için yeterli ve sağlıklı bir şekilde besin almalıdır.

Eğer bunu başaramaz ise sütün dengesini ve içeriğinin kalitesini koruyabilmek için kendi vücut deposundan kullanmak zorunda kalır. Bu gibi bir durum da annenin hem sağlığının zarar görmesine hem de sütün yetersiz bir şekilde salgılanmasına neden olur.

Gebelik Ve Emzirme Döneminde Sağlıklı Beslenme

Emzirme Döneminde Besin Ve Enerji İhtiyacı
Kendi sütü ile bebeğinin ihtiyacını tam olarak karşılamak isteyen bir anne günde ortalama olarak 700 ile 800 mili litre kadar süt salgılamalıdır.

Bu sütü sağlayan enerji ihtiyacı ve besin ihtiyacı emzirme döneminde ek besin öğeleri olarak alınmalıdır.

Bir anne bebeği için yeterli süt üretimi yapmak istiyor ise ilk önce kendisinin yeteri kadar sıvı aldığından emin olmalıdır. Bu yüzden emziren bir anne günde en az 8 ila 12 bardak arasında sıvı içmelidir.

Emzirme döneminde olan bir anne su içmeye özen göstermeli ayrıca yine sıvı takviyesi olarak meyve suyu ile sütü de ihmal etmemelidir. Meyve suyu ile süt diğer besinlerin tüketimini de bu sayede anneye sağlar ve anne sütü verimliliği fazlasıyla artmış olur. Ne demek istediğimizi daha da netleştirmek açısından gün içerisinde annenin taze süt içmesi kalsiyum bakımından, taze sıkılmış meyve suyu içmesi ise C vitamini bakımından anneye ek besin öğeleri sağlamış olur.

Emziren bir anne mümkünse diyet yapmamalıdır. Çünkü emzirme döneminde annenin alması gereken kalori 1800 kalorinin altına kesinlikle düşmemelidir. Eğer enerji alımı 1800 kalorinin altına düşerse anne kendi vücudu ve sütü için gerekli olan besin öğelerini düzenli bir şekilde alamıyor demektir.

Emzirme döneminin ilk zamanlarında kalori bakımından zengin olmayan diyetler yapılması hem anne sütünün süt kalitesini hem de direk anne sütünü azaltmaktadır.
Hem gebelik döneminde hem de emzirme döneminde alkol ya da sigara kesinlikle kullanılmamalıdır.

Anne sütünün tadını değiştirebilen sebzeler arasında sarımsak, soğan, kabak, brokoli, acı baharatlar, karnabahar ve bazı kuru baklagiller yer alır. Bu gibi sütün tadının değiştiği durumlarda anne sütü ile beslenen bebeklerde gaz sorunu ve huzursuzluk ya da emmeyi istememe gibi durumlar söz konusu olabilir. Fakat bazı bebekler bu durumdan hiç şikâyet etmeyebilirler.

Süt emen bebeğiniz ciddi bir şekilde sorun yaşıyor ya da huzursuz oluyor ise bebeğiniz süt emmeyi reddetmeden önce hemen bu tür besinleri almayı bırakmanızda fayda vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder