Etkili ve güzel konuşma nasıl olur?

Etkili ve güzel konuşma nasıl olur?

KONUŞMANIN HAYATIMIZDAKİ YERİ;

Gün içinde yaptığımız en büyük aktivite güzel konuşmaktır. İnsanlara derdimizi anlatmak, bir şeyler istemek, muhabbet etmek için konuşuruz. Peki, karşımızdaki insanı ne kadar etkiliyoruz, bunu hiç düşündük mü? Güzel konuşma eğitimle kazanılan bir davranıştır, özellikle iş başvurularında, resmi ortamlarda dilimize çok önem vermeli ve karşımızdaki insanı etkilememiz için etkili güzel konuşmamız gerekir. İş başvuruları için düzgün konuşmanın yanında cv yani özgeçmişinizinde doğru olması gerekir.Bu konumuzdan doğru cv nasıl yazılır ve cv örneklerine ulaşabilirsiniz. Biz sizlere etkili konuşmak için birkaç yöntem vereceğiz.

ETKİLİ KONUŞMA YÖNTEMLERİ;

İlk olarak konuşmamız yıkıcı değil yapıcı olmalıdır. Karşımızdaki insanın durumunu göz önüne alarak, onun değerlerine saygı duyarak ve kırıcı olmadan bir konuşmayı sürdürmeliyiz. Konuşurken basit sıradan konular yerine bazen ilginç ve ilgi çekici konulara girerek karşınızdaki insanı etkileyebilirsiniz. İnsanlar üzerinde bıraktığınız izlenim, konuşma kalitenize etki edecektir.

İyi karakterli bir insanın konuşması her zaman bir adım daha öndedir. Konuşurken jest ve mimiklerinize dikkat etmelisiniz. Kendinizi çok sıkmamalı, ama çok da rahat bırakmamalısınız. Bilginiz olmayan konularda dinlemeyi tercih etmeli, zamanın size gelmesini beklemelisiniz.

ETKİLİ KONUŞMADA BAKIŞLARIN ÖNEMİ;

Biriyle konuşurken, kim olursa olsun gözlerinin içine bakarak konuşun. Çünkü bu, karşınızdaki insana değer verdiğiniz anlamına gelir. Karşınızdakinin gözlerine bakarak konuştuğunuzda etkili konuşmanın bir parçasını da tamamlamış olursunuz.

HERHANGİ BİR YERDE SUNUM YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Okulda, iş yerinde, toplantıda veya herhangi bir yerde sunum yapmak istediğinizde dikkat edeceğiniz birkaç nokta ile insanları etkileyebilirsiniz. Bunun içinde şu maddelere dikkat etmeniz yeterli olacaktır.

  • Konuşma metninizi doğru ve tam olarak hazırladığınızdan emin olun.
  • Konuşmanızı veya sunumunuzu yapmadan önce birkaç defa kalabalık bir topluluğa okuyormuş gibi prova yapın.
  • Metnin bazı yerlerine hazır espriler yerleştirin. Sunum esnasında aklınıza gelmeyebilir.
  • Konuşurken, ıııı, şey gibi anlamsız şeylere yer vermeyin.
  • Bakışlarınızı bir noktaya değil, salonun tamamına yayın. Sizi dinleyen herkes kendisine baktığınız düşünsün.
  • Sunumunuzda görsel araçlara mümkün mertebe yer verin.
  • Kürsünün veya sahnenin bir noktasına sıkışıp kalmayın. Hareket edin; ama sallanmayın. Sahneyi gezin.
  • Rahat ve hoş kıyafet tercih edin. Konuşma esnasında düğmeniz, cenibiz, kulağınız veya saçınızla oynamayın.
  • Rahat ve dik durun.
  • Ne baston yutmuş gibi ne de sünepe gibi durun.

Sahneye çıkmışsanız, artık olan olmuştur. Sunum bitmeden inemeyeceksiniz. Bu iş benim ve inşallah ben bunu başaracağım deyin gerisi kendiliğinden gelecektir. Ama prova yapmayı ve prova esnasında video veya ses kaydı almayı unutmayın. Daha sonra kendiniz izleyin veya dinleyin. Böylece her şey daha güzel olacaktır. Hatalarınızı herkesten önce kendiniz göreceksiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder