Acı kavun hangi bölgelerde yetişir, Acı kavun hangi mevsimde olur?

Acı kavun hangi bölgelerde yetişir, Acı kavun hangi mevsimde olur?

Acı kavun halk dilindeki diğer isimleri ile namı diyar acı dülek, ağaç kavunu, eşek hıyarı ve cırdatan. Acı kavunun halk dilindeki isimlerinin dışında birde latince ismi vardır yani orijinal ismi bu isim ise ‘’ecballium elaterium’’’dur. Acı kavun sürücü gövdeli bir bitkidir ve yaz aylarında özellikle içinde bir sıvı olan yeşil meyvelere sahip bir bitkidir. Acı kavun haziran ile ağustos aylarında sarı renkte çiçek açan ve yol kenarlarında sık sık rastlanan bir bitkidir.

Yetiştiği Bölgeler

Acı kavun bir çok bölgede kolayca yetişen bir bitkidir ama özellikle Güney Avrupa da, Asya da, Balkanlarda ve hemen hemen tüm Anadolu da yaygın olarak yetişmektedir.

Acı Kavunun Kullanılışı

• Özellikle meyve ve köklerinden yararlanılmaktadır.
• Meyvelerin olgunlaşması beklendikten hemen sonra meyveler toplanır ve sıkılır. Ardından içindeki özü alınır ve bir müddet tortusunun dibe çökmesi için bekletilir. Tortusu süzüldükten sonra suyundan ayrılır ve bu şekilde elaterium adındaki madde elde edilmiş olur.
• Acı kavunun kökü taze iken merhem ya da lapa yapılabilir veya kazınır ve özü kullanılır.

Acı Kavunun İçindeki Maddeler
Acı kavunun etken maddesi elaterin maddesidir.

aci kavun (640 x 320)Acı kavunun Tıbbi Etkileri
• Acı kavunun meyvelerinden çıkan sıvının müshil etkisi vardır.
• Fakat akılda bulundurulması gereken meyvelerinden çıkan ve müshil için kullanılan bu sıvının aşırı derecede tahriş etkisi bulunmaktadır ve bazı durumlarda kanlı ishale neden olabilmektedir. Bu neden ile sıvıdan sağlanan elaterium maddesi aynı sebep için verilmektedir.
• Elaterium idrar söktürme özelliğine de sahiptir.
• Yine acı kavunun meyvelerinden elde edilmiş olan sıvı ile burundan çekilmek kaydıyla sinüzite karşı kullanılmaktadır. Bu şekilde bu sıvı kanalları açıp sinüslerdeki cerahatı kısmende olsa boşaltmaktadır.
• Acı kavunun kökleri egzama sorunu için haricen sürülmektedir. Bu şekilde kısa süreli de olsa iyileşmeler sağlanmaktadır.
• Acı kavunun köklerinden elde edilen bu öz sayesinde ayrıca basit yaralar tedavi edilmekle birlikte romatizmal ağrıları da dindirmek mümkündür.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder