Dudak çatlaması ne iyi gelir?

Dudak çatlaması ne iyi gelir?

Sonbahar ve kış aylarına gelindiğinde dudak kuruması problemi ortaya çıkar ve kurumaya müdahale edilmezse dudak çatlaması meydana gelir. Cildin nem ve yağ oranı azaldığında cilt kuruyacaktır ve alerjik etkiler göstermeye başlayacaktır. Mevsimler in geçiş zamanlarında gerekli bakımlar yapılarak oluşacak dudak çatlaması önlenmiş olacaktır.

Dudak çatlaması ne iyi gelir sorunuza cevap olacak birçok uzman öneri listesi hazırladık. Evde yapacağınız bakım kürleriyle ya da doğru seçeceğiniz kozmetik ürünlerle dudak çatlaması problemlerinizden kurtulursunuz. Dudağınızın yapısını gözlemledikten sonra doğru bakım yöntemlerini yapmanız mümkün.

Kış aylarında cilt bakımınıza daha çok önem göstermeniz gerekir. Bu nedenle size cilt bakımı ve dudak bakımı adlı iki yazımızı da okumanızı öneririm.

Dudak çatlaması nedenleri nelerdir?

Sürekli olarak dudakların ıslatılması dudak çatlamalarının en önemli nedenleri arasındadır. Bazen dudakları sürekli olarak yalamak dudak yüzeyindeki tükürükleri kısa bir süre içinde buharlaştırır ve bu sırada dudaklar da nem kaybetmiş olur. Zaten kurumuş bir halde olan dudakların sürekli bir şekilde yeniden yalanması sureti ile ıslatılması sonucunda dudaklar önemli bir derecede nem kaybederek aynı zamanda kuruyarak çatlayacaktır.

Bildiğiniz üzere rüzgarın buharlaşmayı hızlandırıcı bir etkisi vardır. Ve bu durumda dudakların hızlı bir şekilde nem kaybetmesine neden olmaktadır. Bu yüzden de özellikle rüzgârın çok yoğun olduğu kış zamanlarında dudak çatlamaları da daha sık bir şekilde yaşanmaktadır.

Aynı rüzgâr gibi ağızdan sürekli olarak nefes alıp vermek de dudakların hızlı bir şekilde çatlamasına neden olur. Ağızdan nefes alıp verirken dudak yüzeyine temas etmiş olan hava buharlaşmayı da arttırdığından dolayı eğer bu duruma karşı önlem alınmaz ise bu durum dudaklarda sık sık çatlamalara neden olacaktır.

Havanın hem çok kuru hem de çok soğuk ya da çok aşırı bir şekilde sıcak olması da dudakları çatlatan nedenler arasındadır. Bilhassa yaz zamanlarında dudakların uzun süre boyunca direk olarak güneş ışığına maruz kalması da dudaklarda nem kaybına bağlı olarak meydana gelen dudak çatlamalarında etkilidir.

Hassas dudakların çatlamalarının başlıca nedenlerinden birisi de asitlerdir. Başta turunçgiller olmak üzere incir ile domates gibi besinlerde bulunan asitlerde dudaklarda tahriş ile çatlamalara sebep olmaktadır.

Dehidrasyon olarak da bilinen durum yani vücudun susuz kalması durumu da dudakların nem kaybetmesi sonucu çatlamalarına neden olmaktadır.

Ruj ile dudak bakım ürünleri içlerinde bulunan propil gallat ile fenil salisilat tarzındaki bazı kimyasal maddelerin de dudak çatlamalarına neden oldukları bilinmektedir.

Dudakları çatlatan başka bir üründe guaiazulene ile SLS kimyasallarını içeren diş macunlarıdır.

A vitamininin yanı sıra B2 ile B3 ve ayrıca çinko gibi vitamin ile minerallerin eksikliği de dudak çatlamasına nedenleri arasında yer almaktadır.

Ayrıca nikel ile kobalt gibi maddelere alerjisi olanlar kişiler bu metallerin de dudaklarına teması sebebi ile alerjik bir reaksiyon olarak da dudak çatlaması kişide görülebilmektedir.

Tansiyon ile vertigo hastalıklarının yanı sıra akne ile kırışıklık tedavileri amacı ile kullanılan bazı ilaçlar da dudak çatlamaları halinde yan etkiye neden olabilirler.

Tüm bunların dışında da tiroit yetmezliği ile diyabet ve sedef hastalığı türündeki bazı hastalıklar yüzünden de dudak çatlaması durumu söz konusu olabilir.

Vitamin fazlalığı dudak çatlaması yapabilir

B12 vitamini fazlalığınız varsa vücudunuzda bazı alerjiler meydana gelebilir. Kobalt adı verilen alerji dudakların çatlamasına neden olur. Bazı diş macunlarında bulunan maddeler, kimyasal içerikli rujlar, pastaların içine koyulan gıda boyaları, şekerler, sakızlar dudak çatlaması yapar, geçmesi için kullanımı bırakmanız şarttır.

Çinko vücudun hücre yapısını beslediği için eksikliğinde, dudak çatlaması sorunu görülebilmektedir. A vitamini fazlalığı, C vitamini içeren asitli yiyeceklerin dudağa temas etmesi dudağın kurumasına neden olur. Ayrıca güneş ışınlarının dudağa vurması dudak nemini azaltır, kurumaya yol açar.

Grip ya da nezle olduğunuzda dudağınızın kuruduğunu farkedersiniz, bunun nedeni burnunuz tıkalı olduğundan sürekli ağızdan nefes almak zorunda kalmanızdır. Dudağınıza çarpan hava nemin azalmasına sebep olur, dudağın derisini kurutur. Burnunda et olanlar, ağzı açık uyumak zorunda kalanlarda dudak kuruluğu oldukça sık görülmektedir. Böyle rahatsızlığınız varsa sabah kalkar kalkmaz dudaklarınızı nemlendirmelisiniz.

Dudak kuruluğu nasıl geçer?

Rüzgârlı havalarda dudağın nemi azalmaktadır ve hassas bir yapıya geçmektedir. Her gün dudağın nem ve yağ dengesi sağlanmazsa dudak çatlaması görülmeye başlar. Dudağın kuruması ve çatlaması konuşurken acı oluşturur ve zamanla yara haline gelir. İnce bir cilt olan dudakların her gün temizlenmesi ve nemlendirilmesi gerekmektedir.

Dudak kuruluğu nasıl geçer sorusuna ilk tavsiyemiz,  dudağa doğal yağlarla bakım yapılmasıdır. Evinizde bulunan ve E vitamini deposu olan zeytinyağı, sürüldüğü bölgedeki mikropları yok eder ve doğal bir nemlendirici görevi üstlenir. Bir çay kaşığı zeytinyağı yemek kaşığının içine koyun ve ocakta hafif ısıtın. Ilık olan zeytinyağını parmaklarınızla dudağınıza uygulayın. İnce bir tabaka halinde sürebilirsiniz ya da parmaklarınızla hafif dairesel hareketler yapıp masajla cildinize tatbik edebilirsiniz. Dudak çatlaması problemi için zeytinyağı bakımını, her gün en az 5 dakika uygulamanız gerekir.

Dudak çatlağı, bölgenin mikroplara açık olmasına neden olduğu için en kısa zamanda tedavi edilmesi gerekir. Sağlık açısının zararları çoktur, bunun yanında görüntü olarak kişileri çok huzursuz eder. Kişiyi bakımsız ve hasta gösteren dudak çatlaması durumu uzun sürerse hemen bir dermatoloğa gitmelisiniz. Bazen küçük görünen sorunlar başka hastalığın göstergesi olabilmektedir.

Dudak çatlaması tedavisi nasıl olur?

Dudağınızın hangi sebeple kuruduğunu belirledikten sonra gerekli tedavi yollarını aramalısınız. İlaçtan kaynaklıysa doktorunuza başvurarak ilaç değişimi talep edebilir, vitamin fazlalığından kaynaklı bir dudak kuruluğu yaşıyorsanız vitamin ölçümü yaptırabilirsiniz. Diş macununuzu, yediğiniz besinlerin içeriğini incelemeli, dudak çatlaması yapan yiyecekleri hayatınızdan atmalısınız. Güneşe çıkarken dudağınızı mutlaka nemlendirmeli, yanlış kozmetik ürünleri kullanımını bırakmalısınız.

Dudak çatlaması tedavisi için en doğal yöntem baldır. Bal, doğanın insanlara sunduğu en şifalı besinlerdendir, birçok hastalığın tedavisinde önerilir. Dudak çatlaması oluştuğunda, ruj sürer gibi bir miktar balı dudağınıza sürdüğünüzde dudaktaki bakteriler temizlenecektir. Çatlaklardan içeri girecek mikroplar bölgeyi hemen deforme edebilir çünkü hücre gerekli korumayı yapamayacaktır. Mikroların tutunmasını ve çoğalmasını engellemek için balı gün içinde belirli aralıklarla dudağınıza sürün. Balın cildi canlı ve parlak gösterme özelliği de çekiciliğini arttıracaktır.

https://www.youtube.com/watch?v=honRcycxQx8

Dudak çatlaması bitkisel çözüm

Dudağınızın kuruduğunu farkettiğinizde hindistan cevizi yağından t-yararlanabilirsiniz. Dudak çatlaması, zamanla yaraların oluşmasına, kanamalara sebep olmaktadır. Gün içinde parlatıcı gibi sürülecek hindistan cevizi yağı, cildin yağ dengesini oluşturacağından cilt kısa sürede kendini toparlar. Kuruluk yavaşça geçecektir ve dudak nemlenmeye başlayacaktır.

Dudak çatlak kremi olarak bitkisel vazelin ve hindistan cevizini karıştırıp kullanın. Vazelin dudağın uzun süre dış etkenlerden korunmasını sağlarken, hindistan cevizi E vitamini içeriğiyle dudağın tahribatını onaracaktır. Bir tatlı kaşığı vazelin ve bir tatlı kaşığı hindistan cevizi yağı karıştırılmalı, dudakta kuruluk hissedildikçe gün içinde sürülmelidir.

Dudak çatlakları tedavisi

Kuruyan dudağınızın yağ ve nem ihtiyacını karşılamadığınızda dudak çatlakları meydana gelir. Dudak çatlaması, zaman zaman acır ve konuşurken kişiye rahatsızlık verir. Dudak çatlakları tedavisi için evinizde bulunan organik salatalıklardan yararlanabilirsiniz. Bol miktarda su içeren salatalık aynı zamanda C vitamini sayesinde dudağınızda bakterileri yok eder. Dilimler haline getirdiğiniz salatalıkları dudaklarda bekletebileceğiniz gibi suyunu çıkarıp pamukla dudağınıza sürebilirsiniz.

Dudak çatlaması sorununa çok iyi gelen salatalık toniğini, gül suyu ve salatalıkla yaparsınız. Bir salatalığı rendeleyerek ya da robottan geçirerek suyunu sıkın. Ardından içine bir tatlı kaşığı gül yağı ekleyin. Karışımı dolapta saklayabilir, güneşe çıkmadığınız zamanlarda dudağınıza sürebilirsiniz. Sürdüğünüz toniğin ardından hindistan cevizi sürüp dudağınızda en az yarım saat bekletin.

 

Dudak kuruluğu için neler yapabilirim?

Yaz aylarında ve soğuk kış aylarında dudağın nemi oldukça azalır, dudak kuruluğu ortaya çıkar. Dudağınız kuruduğunda dudağı ıslatma geçici çözüm oluşturur ama kuruluğu önleyen daha etkli çözümler bulmak gerekir. Dudak çatlaması, görüntünüzü olumsuz etkileyeceği gibi bazı sağlık problemlerin oluşmasına da zemin hazırlayabilir. Yemek yerken bir şey içerken dudağınızda büyük acı hissedersiniz, konuşmakta zorlanırsınız.

Dudak kuruluğu için en iyi dudak kremi vazelin ve baldan yapılabilir. Kozmetik ürünlere tonlarca para dökmektense evinizde aynı etkiyi gösteren kremler hazırlayabilirsiniz.  Vazelin dudağa sürüldüğünde, bir koruma tabakası oluşturur ve dışarıdan gelen bakterilerin cilde zarar vermesini engeller. Bal, dudak çatlaması problemini kısa sürede çözer ve bölgede bulunan mikropları yok eder. Bal ve vazelinin gücü birleştiğinde sağlıklı ve güzel dudaklar yaratılmış olur.

Dudak çatlaması neden olur?

Dudak çatlaması, cildin kuruması ve nemin sürekli kaybolmasından dolayı oluşan küçük yarılmalardır. Uzun süre peeling işlemi yapılmayan dudaklarda, cilt kalınlaşacak ve mat bir görüntüye bürünecektir. Nem azaldığındaysa bu kalın tabaka soyulmaya başlayacaktır. Kalkan ve parçalanan deriyi çektiğinizde dudak yarılması ortaya çıkar. Ara ara dudakta kanamalar olabilir, dudak cildi hastalıklara açık hale gelmiştir.

Yaz aylarında güneş ışınlarına çok fazla maruz kalan dudaklar kurumaya başlayacaktır. Soğuk havalarda da dudağın nemini azaltan birçok etken vardır. Çok sık sauna ve buhar tedavisine giden kişilerde cilt kuruluğu sorunu oluşmaktadır.  Dudak çatlaması sebeplerinden biri de yanlış seçilen rujlardır. Rujlarda insan sağlığına zarar veren birçok kimyasal bulunur, dudakları mat göstermek için kullanıla pudralar da dudak nemini azaltmaktadır.

Dudak çatlaklarına ne iyi gelir?

Dudak çatlaması oluşmadan önce dudağa haftada bir kere mutlaka peeling yapılmalıdır. Peeling, ciltteki ölü derinin temizlenmesine yardımcıdır ve yapılan bakımların cilde daha çabuk geçmesini sağlar. Ciltteki pislikleri temizler, cilt gözenekleri nefes alır. Dudak peelingini güvendiğiniz markalardan alabilir ya da evinizdeki malzemelerden hazırlayabilirsiniz.

Dudak çatlaklarına iyi gelen peeling, toz şeker ve limon suyuyla hazırlanır. Bir yemek kaşığı toz şekerin içine azar azar limon suyu eleyin. Karışımın jel kıvamında olması gerekir. Karışımı dudaklarınıza uygulayın ve hafif baskı uygulayarak dudaklarınıza masaj yapın. Dudak çatlaması için şeker peelingini iki günde bir yapabilirsiniz. Peeling sonrasında dudağınıza mutlaka nemlendirici sürmelisiniz.

 

 

Hamilelikte dudak çatlaması sebepleri nelerdir?

Hamilelikte dudak çatlaması, birçok etkene bağlı olarak ortaya çıksa da en önemli nedeni vücudun su ihtiyacıdır. Normalde kişi 2 litre su ihtiyacı duyarken hamilelikte bu ihtiyaç 700-800 ml kadar artmaktadır. Dudak çatlaması, vücudun susuz kaldığını gösteren bir sinyal olabilir. Dudağınızın kuruduğunu gördüğünüzde günlük içtiğiniz su miktarına dikkat edin. Ayrıca dudak kuruluğu sebebi gebelikte ortaya çıkan şeker hastalığı olabilir. Dudak kuruluğu için yanınızda bir bardak su bulundurun ve belirli aralıklarla su için. Şeker kontrolünü yaptırın, ekşi elma yiyerek sık sık acıkmanızı geciktirin.

Dudaklar neden kurur sorusuna uzmanlar farklı cevaplar vermekte, asıl nedenin bulunması için tahliller yaptırmak gerektiğini vurgulamaktalar. Şeker dengenizin bozulması, dengesiz beslenme ve yeterli sıvının alınmaması, çok spor yapmak az su içmek dudak kuruluğuna sebebiyet verebilir. Dudak çatlaması doğal maskelerde ve peelinglerde kısa sürede geçecektir, uzun süre kapanmayan dudak çatlaklarınız için doktora gözükmeniz gerekir.

Bebeklerde dudak çatlaması neden olur?

Bebekler, süt içtikleri için dudakları sürekli ıslaktır. Sürekli klimalı ortamda odanın nemi azalacağından bebeklerde dudak kuruluğu meydana gelebilir. 2 ve 6 yaşındaki çocuklarda dudak kuruluğuyla birlikte kızarmalar, vücutta şişmeler görülüyorsa Kawasaki hastalığına işaret ediyor olabilir, gerekli teşhisi uzman bir çocuk doktoru koyacaktır. Dudak çatlaması, büyük küçük herkeste görülebilir ve bir hastalık belirtisi olmadığı sürece cildin nemin kaybetmesinden oluşmaktadır.

Dudak soyulması kuruyan cildin yeni hücrelerden ayrılmasıdır. Hücreler yaklaşık 1 ayda kendini yeniler ve eski hücre tabakası temizlenmediğinde bir süre sonra kendiliğinden soyulur. Dudak çatlaması sonucunda ölü deriler kalkacaktır ve dudakta bakımsız bir görüntüye sebep olacaktır. Bebeklerde oluşan dudak soyulmasında dudağına ceviz ya da fındık yağı sürmeli, yeni oluşan derinin hücrelerini desteklemelisiniz. Çok az miktardaki ceviz ya da fındık yağını kulak çöpüyle bebeğinizin dudaklarına uygulayın, yağın ağzına gitmemesine özen gösterin.

 

Dudak yarasına ne iyi gelir?

Dudak kuruması çatlaklara, daha sonra da dudak yarasına dönüşür. Dudak yarası oluştuğunda cildiniz tüm mikroplara karşı savunmasızdır, gerekli bakımı yapmak bu nedenle çok önemlidir. Dudak çatlaması oluştuğunda cildinizdeki ölü deriyi yok etmelisiniz. Bunun için kahve telvesinden peeling yapabilirsiniz, içtiğiniz kahvenin telvesini atmayın, telve ve birkaç damla zeytinyağını karıştırıp dudaklarınıza uygulayın. Temiz bir diş fırçasıyla dudağınıza masaj yaparak da ölü derilerden kurtulabilirsiniz.

Dudak yalamak, kuru cildinizin size verdiği rahatsızlığı gidermek için yaptığınız bir harekettir ancak sadece birkaç dakika için kuruluğu giderecek sonrasında daha da kuruluk hissetmenize neden olacaktır. Dudak çatlaması için nemlendirme işlemi şarttır, E ve C vitaminden zengin besinlerle dudak bakımı yapılmalıdır. E vitaminden zengin yağlar soya, zeytin, fındık, ceviz yağıdır. C vitamininden zengin meyveler portakal, limon, elma, greyfurt, mandalinadır.

 

Dudak kuruması neyin belirtisi olabilir?

Güneş ışınlarının dik geldiği aylarda ve sıcaklığın 0’lara düştüğü aylarda dudaklarda kuruluk meydana gelir. Uzun süre cilde bakım yapılmadıysa, ölü hücre tabakası kalınlaştığında ve ciltte mat bir görüntü oluştuğunda dudak kurumasıyla karşılaşılabilir. Nemden kaynaklı dudak çatlaması, birkaç haftalık bakım kürleriyle tedavi edilebilir ancak dudak çatlaklığının iyileşme göstermemesi başka hastalıklara işaret ediyor olabilir. 1 aydan uzun süren dudak kuruluğunda bir hekime başvurmak doğru olacaktır.

En iyi dudak nemlendiricisi cilt problemlerine büyük çözüm olan aloaveradır. Aloavera A,C,E vitaminleri yanında B1,B3,B12,B6 yönünden de zengindir.  Bitkinin jeli cildi yumuşatır, hücrelerin toparlanmasını sağlar, cildi nemlendirir ve yağ dengesini oluşturur. Yanıklarda, sivilce tedavilerinde, kırışıklıklarda aloavera jeli tavsiye edilir. Dudak çatlaması sorunu için aloavera jelini her gün dudağınıza sürdüğünüzde, dudağınız nemlenecek ve parlak, sağlıklı bir görünüme kavuşacaktır. Bağ dokusundaki kolajen ve elastini desteklediği için de dudak çevresindeki kırışıklıkları yok edecektir.

 

Dudaklar neden çatlar?

Kuru havalar, susuz kalma, dudakları ısırma ve B2 vitamini eksikliği gibi durumlar dudaklarda çatlamaya neden olabilir. Bazı durumlarda alerjiler, enfeksiyonlar, ilaçlar ve grip de dudakları olumsuz yönde etkileyebilir.

Tabiki dudaklardaki çatlakların oluşum nedenleri kuruluk ve soğuk dışında çeşitli hastalıklarda olabilir. Bu nedenle size ilk tavsiyemiz doktorunuza danışmanız olacaktır. Peki, ne tür hastalıklar dudak çatlamasına neden olabilir?

Dudak çatlakları hangi hastalıkların belirtisidir?

  • Diyabet yani şeker hastalığı; şeker hastalığı genetik bir hastalık olarak bilinir.  Aile bireylerinizle şeker hastalığı var olan biri var ise size çıkma oranı yüksektir. Bu nedenle dudak kuruluğu diyabet hastalarında görülebilir.
  • Kawazaki hastalığı; nadir rastlanan Kawazaki hastalığı bir kan hastalığı olarak bilinir. Dudaklarda kuruluk bu hastalıkla kendini gösterebilir.
  • Sjögren sendromu;  gözyaşı kanallarında görülen bir sendromdur. Dudaklarda kalın çatlak oluşumuna neden olabilir.

Dudak çatlakları hangi vitamin eksikliğinden oluşur?

Dudak çatlakları b2 vitamini eksikliğinden oluşabilir. B2 vitamini çeşitli kuru baklagillerden, süt ve süt ürünleri, kabuklu yemişler, yumurta sarısı, hububatlar, balık ve et ürünlerinde bol miktarda temin  edebilirsiniz.

Dudak çatlaklarına ne iyi gelir?

  • Sıcak veya soğuk hava şartlarından dudaklarımızın korunması gerekir. Çeşitli krem ve nemlendiriciler sürerek havanın etkisinde bir nebze olsa koruyabiliriz.
  • Günlük su tüketiminizi çoğaltmanız gerekiyor, günde en az 8 ila 10 bardak arası tüketilmeli.
  • Aloe veralı kremler iyi gelecektir.
  • B2 vitamini içeren yiyecekleri tüketin.
  • Bolca portakal, havuç ve limon tüketin.

Çatlamış dudaklarda yapılmaması gerekenler;

  • Dudaklarını yalayıp ıslatmamaya özen gösterin.
  • Dudaklarınızı ısırıp derisini kazımak gibi işlemler den uzak durun. Dudak derisini soymayın.
  • Dudakların kurmasına neden olan ruj veya krem kullanmayın.

Dudak çatlarına iyi gelecek doğal yöntemler:

Çatlayan dudaklara bal çok iyi gelir. Dudaklarınıza bal sürün ve üstüne vazelin sürün, dudaklarımızı kıpırdatmadan bu karışımı 10-15 dakika durmasını sağlayın. Temizlemek için parmağınızı ılık suyla ıslatıp dudaklarınıza sürtün, fazla bastırmadan temizleyin. Bu işlemi 2-3 günde bir tekrarlayın. Bu sayede dudaklardaki çatlaklardan kurtulabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağının dudaklara yumuşatan özelliği ile tanışın. Kış günlerinin yaklaşmasıyla soğuk havalarda dudaklarınızı birebir gelecek olan Hindistan cevizi yağı dudaklar için bir mucizedir.

Salatalık kürü dudaklara yumuşaklık hissi kazandırır. Orta boy büyüklükte bir salatalığı soyun ve  bir dilim keserek dudaklarınıza sürün. Salatalığın özü dudaklarınıza  geçtikten sonra yumuşaklığını hissedeceksiniz. Salatalık kürünü 3 gün boyunca kullanabilirsiniz.

Yemeklerde kullandığınız zeytinyağı da dudaklarınızı yumuşatmak için daha çok faydalıdır. Çatlak kuru dudaklar için zeytinyağı doğal yumuşatıcıdır. Zeytinyağı nemlendirici olarak da kullanılabilir. Yatmadan önce bir damla zeytinyağını dudaklarınıza sürün kuruluk hissini yok eden doğal nemlendirici olacaktır.

Dudaklarında elma sirkesi sürebilirsiniz. Dişlerinizi fırçalayın ondan sonra işaret parmağınız ile ince bir şekilde dudaklarınıza elma sirkesi sürün. Elma sirkesi kanayan çatlak dudaklara çok iyi gelir ve ayrıca parlak kırmızı renk kazandırır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder