Kumaş Ve Halıdan Her Türlü Yağ Lekesini Nasıl Çıkartırım, Yağ Lekesini Çıkartmanın Kolay Yolu Nedir?

Kumaş Ve Halıdan Her Türlü Yağ Lekesini Nasıl Çıkartırım, Yağ Lekesini Çıkartmanın Kolay Yolu Nedir?

Hayvansal yağlar, sebze yağları veya otomobil yağı her biri topladığı kirden koyu bir renge doğru dönüşen yarı şeffaf bir leke bırakır.

Burada unutulmaması gereken yağlı olan maddeyi kumaşın içine iyice işlemeden mümkün olduğu kadar çabuk bir şekilde çıkartmaktır.

Bunun için emici bir madde uygulayınız ve emici olan madde yağlı olan madde ile pişene dek bekletiniz.

Sonra emici maddeyi fırçalayınız ve gerekir ise işlemi tekrar uygulayınız.

Kumaşlardan Yağ Lekesi Çıkartmak

İlk önce kalın bir şekilde katlanmış bir bezin üzerine lekeli olan bölgeyi seriniz ve temizleme işlemine lekenin arka kısmından temizlemeye başlayın ki, çözülecek olan kumaşa işlemek yerine beze geçebilsin.

Lekeli olan kısmı kuru temizleme sıvısı ile ya da karbon tetra klor ile silin. Bez lekelendiği sürece sizde yüzünü değiştirin. Nemin buharlaşmasına izin verin ve uygulamanızı temiz olan başka bir bezin üzerinde tekrarlayın.

Yağ lekeleri zaman içerisinde ve sıcaklık ile sarı lekeler haline gelirler. Kumaşa bağlı olarak bu lekeleri sulandırılmış beyazlandırıcı ya da uygun bir şekilde sulandırılan peroksit ile çıkartabilirsiniz. Ütülenmeyen, kırışmayan yani işlenmiş olan kumaşlar leke izlerini korurlar ve lekeyi çıkartmak diğer kumaşlara nazaran daha uzun sürer.

yag lekesi cikarmaYıkanamayanlar: Eğer zamanınız ve sabrınız var ise az bir miktarda kuru temizleme çözücüsü ile tekrar ve tekrar lekeli olan bölgeyi siliniz. Temizlemiş olduğunuz giysinizin tekrar lekelenmesini önlemek için emici bezi sık sık ara ile değiştirin. Eğer zamanınız ve sabrınız yok ise o zaman en iyi çözüm lekelenen giysiyi kuru temizlemeye vermektir.

Yıkanabilenler: Yağ lekesi olmuş yıkanabilen kumaşlarınızı damıtılmış olan ya da yumuşak olan temiz bir su ile ve sabunla çitileyin.

Halıdaki Yağ Lekelerini Çıkartmak

Halıya dökülen yiyecek lekelerini hemen kazımanız gerekiyor. Kazıdıktan sonra yapmanız gereken ilk şey lekeyi emdirmenizdir. Daha sonra 1 bardak yani 250 ml kadar ılık suda çözülmüş 1 çay kaşığı yani 5 ml kadar toz deterjan ile lekeli olan kısmı silin.

Uygulamayı yaparken de emdirme işlemini sürdürün. Daha sonra halının arka kısmını ıslatmamaya dikkat ederek kuru temizleme sıvısını uygulayın.  En son olarak da nemli ve temiz bir bez ile silin.

Hafif olan yağ izleri halıların tüylerine uygulayacağınız kuru halı temizleyicisi ile çıkartılabilinir. Ama kuru halı temizleyici birkaç saat kadar halının üzerinde tutmanız gerekebilir. Halıda kalan tozu almak için ise elektrikli süpürge iyi bir tercih olacaktır.

Bisiklet Yağını Çıkartmak İçin Yapılması Gerekenler

Yağı ilk önce kağıt mendiller yardımı ile kaplayın ve bir süre kadar bekletin.  Kağıt mendiller yağın bir kısmını emeceklerdir. Uygulama sırasında sık sık emdirin ve okaliptüs ya da az bir miktarda gaz yağı ile silin. Uygulamanızı lekenin dış tarafından ortasına doğru uygulayın. Kesinlikle lekeyi genişletmemeye dikkat edin.

Temizliği yapmak için ise 1 bardak kadar sıcak suda çözülmüş 1 çay kaşığı toz deterjana batırılmış eski bir havlu yardımı ile silin. Sürekli emdirme işlemini tekrar edin ve eğer leke kalır ise o zaman 2 ya da 3 defa sıcak suda macun haline getirilmiş boraks tozunu kurutup süpürün ve tekrar uygulayın. Ağır ve koyu yağ lekelerinden kurtulmak için profesyonel yardım almanız gerekiyor.

Döşemelerinizdeki yağ lekeleri ise nişasta, talk pudrası ya da toz tebeşir ile kolaylıkla temizlenebilir. Beyaz emiciler yani talk pudrası veya nişasta gibi maddeler açık renkte olan döşemeliklerde her hangi bir probleme neden olmazlar ama koyu renkte olan döşemeliklerde lekenin çıkartılması zor olabilir.

Bunun için uygun renkte olan tebeşiri bir çekiç yardımı ile iyice ezin ve tozu ile lekeli kısmı ovun. Başka bir seçenek ise eskimiş olan bir mendil ile tebeşiri katlayın ve yağlı olan lekenin üzerine koyun ve orta sıcaklıktaki ütüyü bastırın.

Eskimiş, kurumuş ve kirlenmiş olan yağ lekeleri ise karbon tetra klor, emiciler ya da kuru temizleme sıvısı gibi temizlik çözücü maddeler ile yapılmış olan macun yardımı ile temizlenebilir. Bunun için hazırladığınız macunu lekenin üzerine yayın ve kurutun. Daha sonra elektrik süpürgeniz ile süpürün ya da fırçalayın. Genelde süpürmek tercih edilen işlemdir çünkü fırçalamak tozu dağıtır.

margarin lekesiYağ Ve Margarin Lekelerini Çıkartmak

Katı olan şeyleri kör bir bıçak yardımı ile kazıyın. Yıkanabilir olan eşyalardaki lekeyi iyice ıslatın. Toz deterjan yardımı ile lekeleri ovun ve baş parmaklarınızın arasında silin. Daha sonra iyice yıkayın ve kurutun. Eğer hala leke kalmış ise lekeli olan bölgeyi temiz ve katlı bir beze yayın ve kuru temizleme sıvısı ile ıslattığınız temiz bir yardımı ile silin. Daha sonra ise açık havada kurutun ve eğer gerekiyor ise bu işlemi birkaç kez defa uygulayın silin, yıkayın ve kurutun.

Sıkmadan asılması gereken kumaşlar yani yıka ve giy türünden kumaşlar yağ lekelerini korumaya meyilli türden kumaşlardır. Bu yüzden bu tür kumaşlardaki lekeleri çıkartmak için gerçekten sabırlı olmanız gerekmektedir.

İlk önce birkaç tane temiz bez alın ve sıvı uygulamalarını tekrar ve tekrar yapın. Fakat unutmayın lekenin izleri tamamen geçene dek ütü yapmamanız gerekiyor. Çünkü geçen zaman ve kumaşın maruz kalacağı ısı lekeyi çıkartmayı imkânsız hale getirebilir. Yıkanamayan eşyaları ise kuru temizlemeye vermeniz gerekmekte.

İlk önce kazıya-bileceğiniz kadar katı olan yağı kazıyın ve ardına hemen emici bir toz uygulayın. Tozu kesinlikle kumaşa bastırmayın. Yağ çıkana dek bekletin ve sonra gevşeyen kirli hemen fırçalayın. Eğer gerekli görüyorsanız işlemi tekrar uygulayın.

Halıdan Yağ Ve Margarin Lekelerini Çıkartmak

Halıya dökülen yağı bıçak veya spatula yardımı ile mümkün olduğu kadar çok çıkartın ve yağ çözülürken kağıt bir mendil ile emdirip ardına hemen kuru temizleme sıvısı ile halınızı silin. Sonra lekeli olan bölgeyi halı şampuanı ile silin ve birkaç saat beklettikten sonra süpürün.

Dikiş Makinesi Yağını Çıkartmak

Dikiş makinenizi yağladıktan hemen sonra iğneden ipliği çıkartın ve iyi bir kumaşı dikmeden önce makinenizi eski bir kumaşın üzerinde deneyin.

Dikiş sırasında makinenin yağı kumaşın üzerinde leke yapar ise hemen bir peçete yardımı ile lekeyi emdirin ya da lekeli olan kısmı talk pudrası veya tebeşir tozu ile ovun. Daha sonra birkaç tane peçeteyi katlayın ve peçete üzerinde lekeyi okaliptüs ya da kuru temizleme sıvısı ile silin.

Sıvı Yağ

Aşırı olan yani yağ fazlasını elinizden geldiğince çabuk bir şekilde emdirin. Her zaman için nazik olun çünkü lekeye bastırmak ya da sert bir şekilde lekeyi sürtmek yağın kumaşa daha derinlemesine işlemekten başka bir işe yaramaz. Yıkanabilen kumaşı, kumaşınızın dayanabileceği kadar yüksek bir ısıda yıkayın.

Kuru temizleme gerektiren eşyalarınızdaki lekeyi az bir miktarda vazelin ile silin ve 10 dakika kadar kurutun. Ve daha sonra hiç vakit kaybetmeden kuru temizlemeye verin.

 

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder