Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Biber Tohum, Gövde Ve Kök Özellikleri Nelerdir?

Biber Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır, Biber Tohum, Gövde Ve Kök Özellikleri Nelerdir?

Biber domates ile aynı ailedendir. Biber bitkisinin ana vatanı tropikal Amerika topraklarıdır. Biber bu bölgeden dünyanın dört bir yanına yayılmış olan bir bitkidir. Biber bitkisi ilk önce İspanya’ya oradan 1548 yılında İngiltere’ye oradan da daha sonra diğer Avrupa ülkelerine yayılmıştır. Balkan ülkelerinin biber bitkisi ile tanışması sonrasında ülkemiz biberi tanımış ve orta ve kuzey Afrika ülkelerine biberi tanıtmıştır.

Biber bitkisi A ve C vitaminlerince zengin olup düşük kaloriye sahip olan bir bitkidir. Biber bitkisi pişmiş, taze, konserve, konsantre domates, salça, sos, turşu, sucuk, tarhana, hazır çorbalar, zeytinlerin içleri, çocuk mamaları, peynirlerde dondurulmuş şekilde, kurutulmak sureti ile toz ve bul biber olarak, ilaç sanayinde ve boya sanayinde kullanılmaktadır.

biberler

Biber Bitkisinin Botanik Özellikleri

Kök: Biber bitkisi başta kök halindedir ve zaman içerisinde yan kökleri çıkar ve bütünlük kazanır. Biber bitkisi bereketli görünümde saçak bir köke sahiptir. Bu kökler bazen 100 santimetreye kadar inebilmektedir. Biber bitkisinin kökleri soğuk sera topraklarında çok fazla derine inmez genel olarak 10 ila 30 cm derinlikte kalırlar.

Gövde Ve Yapraklar: Biber bitkisinin gövdesi ilk olarak dik bir şekilde büyür ve zaman içerisinde otsu bir hal alır. Biberin dalları ve gövdesi boğum ve boğum aralarından meydana gelir. Kırılgan ve narin bir yapıya sahip olan biber bitkisi 50 ila 200 cm boya ulaşabilir. Biber bitkisinin bazı çeşitlerinde gövde dallanması alttan 2 ila 3 boğumdan sonra başlayıp çeşidine bağlı olarak 4 ila 10 boğum arasında yan dal gelişimi görülür. Biberin yan dalları üzerindeki yaprakların koltukaltlarından 2. Dereceli sürgünler ortaya çıkar.

Biberin farklı türlerinde yaprak oluşumu görülebilir. Bu yapraklar parlak tüylü, dalgalı ve düz kenarlı, yuvarlak, uzun ve oval olabilirler.

Biberin gövde ve meyvesinde antosiyon maddesinin etkisi ile mor renk görülebilir. Biberin yapraklarının renkleri açık yeşilden koyu yeşile uzanan renklerde değişebilir. Biberin dolmalık türündeki yaprakları çok daha büyük ve çok daha geniştir.

Çiçek Ve Tohum: biber bitkisinin dal ya da yaprak koltuklarında bir ya da daha fazla çiçek bulunabilir. Bu çiçekler erselik yapıdadırlar. Çiçek üzerinde hem erkek hem de dişi organ bulunmaktadır. 5 ila 7 taç yaprak 1 dişi ve 5 erkek organdan oluşur. 3 ila 5 karpelli olan dişi organdır. Biberin çiçekleri genelde beyazdır ve yaprak koltuklarında 1 ila 3 çiçek kümesi halinde görülebilirler. Biberdeki erselik çiçek yapısına rağmen yabancı tozlanma %3 ila %30 oranında görülebilir.

Biber bitkisi kan basıncını ve kan dolaşımını düzenler, romatizma içim şifa amaçlı kullanılır, adale ağrılarının etkilerini azaltır, deniz tutmasına karşı kişiyi yatıştırır, idrar söktürür, sinir, mide ve salgı bezlerine iyi gelir, mide algısını attırmak sureti ile iştah açar.

Biber bitkisinin içerisinde 1.5 oranında protein, 0.1 oranında yağ, 5.4 oranında karbonhidrat, 0.88 oranında demir, 15 mg fosfor, 4 mg kalsiyum, 338UI vitamin A, 0.053 mg vitamin B1, 0.035 mg vitamin B2, 0.303 mg vitamin B6, 111.4 mg vitamin C ve 38 kalori bulunmaktadır.

aci-ilica-256-09Biber Bitkisinin Ekolojik İstekleri Nelerdir?
Biber bitkisi sıcak iklimleri seven bitkiler arasındadır. Biber bitkisinin sağlıklı bir şekilde gelişmesi ışık yoğunluğu, sıcaklık, toprak ve havadaki neme bağlı olan çevre faktörlerine bağlıdır. Biber bitkisi ılıman iklimlerde 1 yıllık, sıcak iklimlerde ise birkaç yıllıktır. Biber bitkisi yetişmesinin ilk dönemlerinde diğer dönemlere göre çok daha fazla sıcaklığa ihtiyaç duyar.

Biber bitkisinin vejetasyon süresi boyunca sıcaklığın 15 derece olması gereklidir. Biberin ortalama sıcaklık isteği ise 18 ila 26 derecedir. Biber bitkileri 15 derecenin altındaki sıcaklıklarda verimi düşer ve bitki zarar görür. 35 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ise biber bitkisinin gelişmesi ile büyümesi oldukça fazla bir şekilde yavaşlar.

Biberde acılığı arttıran en büyük unsur yüksek olan sıcaklıktır. Bu biberlerde gelişme sıcaklığı gündüz 21 ila 26 derece, gece ise sıcaklık 15 ila 17 derece arası olursa sağlıklı olur. Gündüz 32 ila 35 dereceyi aşan sıcaklık, gece ise 15 derecenin altında olan sıcaklık bitkinin büyüme hızını yavaşlatır ve döllenme süreci aksar. Biberi yetiştirme devrelerinde ise sıcaklık sıfırın altında -2 ya da -3 dereceye düştüğünde biber bitkisi ölür.

Biber Bitkisinin Toprak İsteği
Biber sıcaklığı sevdiği gibi topraktaki rutubeti de seven bir bitkidir. Her bitkinin düzgün ve sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi düzenli sulamaya bağlıdır anca gereğinden fazla sulamadan da kaçınmak gerekmektedir. Sıcaklığın biber bitkisi üzerinde meyve bağlama ve olgunluğu üzerinde belirli bir etkisi vardır.

Biberler ışık ve ısı ile beraber ayrıca nemden de hoşlanırlar ve kuru ortamlarda sağlıklı bir şekilde gelişemezler. Biber bitkisi asla susuz bırakılmamalıdır. Biberin olduğu topraklarda her zaman için 560 ila 70 oranında nem bulunmalıdır.

Biber suyu sevmesine rağmen biber bitkisinin kökleri fazla suya karşı duyarlıdır. Böyle durumlarda biber hızlı bir şekilde çürür ve hastalanır. Suyun az olması durumlarında ise biberin meyveleri irileşemez ve küçük kalır. Çiçek silkmeleri çoğu durumlarda gözlenmektedir.

Biber tarımı için uygun olmayan topraklar killi, ağır ve fazla su tutan topraklardır. Toprağın pH’i 5.6 ila 6.8 olmalıdır. Toprak pH=5.2’den düşük olan topraklar biber bitkisi için uygun değildir. Bunun aksi olan yani yüksek pH durumlarında, se P,Cu,Zn ve Fe gibi mikro elementleri azalır. Biber bitkisi topraktaki tuzluluğa karşı da oldukça duyarlıdır.

BiberlerBiberlerBazı Önemli Biber Çeşitleri
Dolmalık, konik, sivri, çarliston, iri kırmızı ve domates biberler bazı önemli biber çeşitleri arasındadır.

Biber Üretimi
Biber üretimi örtü altında ya da açıkta fide yetiştirilmek sureti ile veya direk dikim yapılarak üretilmektedir. Fakat her zaman için iyi bir yetiştiricilik için gereken en önemli şey dikim ya da ekimden önce toprağın iyi bir şekilde hazırlanmasıdır.
Biber yetiştiriciliğinde tarla sonbahar zamanında derin bir şekilde sürülmelidir. Biberin tohumları viyollere ekilir. Serpme ekim şeklini birçok yetiştirici yapmaktadır fakat serpme ekim biber için tasvip edilen bir ekim şekli değildir. Fidelerin pişkin yetişmesi ve bakımın kolaylığı açısından viyollere ekim tercih edilmelidir.

Açıkta Üretim
Biber fide yetiştiriciliği ılık ve sıcak yastıklarda ya da seralarda yapılır. Yastık tohum sıra arası 10 cm, sıra üzeri 1 ila 2 cm, derinlik ise 1 ila 3 cm olarak tek tek ekim yapılmalıdır. Ekimin ardına tohumların üzerleri kapatılır ve sulama işlemi uygulanır.

Biber fideleri 3 ila 4 yapraklı özelliklere ulaştıkları zaman muhakkak aşağıdaki özelliklere sahip olup olmadıkları göz önünde bulundurulmalıdır.
• Tek büyüme ucuna sahip olup olmadıkları,
• Lekesiz köklü ve beyaz olup olmadıkları,
• Gövde ile kök uzunluklarının birbirine eşit olup olmadıkları,
• Kotiledon yaprakların yere paralel ve sağlıklı bir şekilde gelişmiş olup olmadıkları,
• Kotiledon yaprakların parlak yeşil olup olmadıkları,
• Kotiledon yaprakların lekesiz olup olmadıkları.
Tek sıralı yetiştirmelerde 0.25 ila 0.30 m genişliğinde, çift sıralı yetiştirmelerde 0.40 ila 0.60 m genişliğinde ve uygun olan uzunlukta masuralar hazırlanmalıdır. Sıra üzeri aralıklar bölge şartlarına ve çeşide göre 0.20 ila 0.50 m arasında değişebilir.

Örtü Altında Üretim
Biberler tek ürün döneminde ilkbahar ve sonbahar zamanlarında örtü altında yapılabilirler. Sonbahar zamanı tek ürün dönemi için ekim zamanı 10 Temmuz ila 10 Eylül arasında olmalıdır. İlkbahar zamanı için ise 15 Kasım ila 30 Aralık arasında olmalıdır.

Biberin seraya dikiminde tek sıra dilime göre 100×40 cm dekara 2500 bitki 90×40 cm’de ise dekara 2777 adet bitki dikilir.

Çift sıra dikimde ise 90 cm sıra arası ve sıra üzeri 50×50 cm dekara 2857 bitki, 90x50x40 cm’de dekara 3571 bitki dikilir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder