Balık Nasıl Alınır Ve Saklanır?

Balık Nasıl Alınır Ve Saklanır?

Hazırlayacağınız yemeğin hem lezzetli hem de sağlıklı olabilmesi için balığın seçilmesinin yanı sıra nasıl saklanması gerektiğinin de çok iyi bir şekilde bilinmesi gereklidir. Çünkü balıklar kırmızı etler gibi uzun bir süre boyunca dinlendirilmez ya da terbiye edilmezler.

Balık tazeyken ya da tazeliğini hala koruyorken yenmesi gereklidir. Bu yüzden dondurulmak istenen balığın da satın aldığınız sırada taze olması şarttır.

Balığın tazeliği görünüşünden bellidir ve taze olan bir balık çok canlı görünür.

Taze olan bir balığın gözleri parlak ve dışa bombeli bir şekilde olur. Taze olmayan bir balığın gözleri ise buğulanmaya başlar ve içeri çökmeye başlar.

Taze olan bir balığın derisi hem gergin hem de parlaktır. Pulsuz olan balıklar bayatlamaya başladıklarında derilerinin parlaklığı azalmaya ve bilhassa karınlarının çevresinde buruşmalar olmaya başlar. Taze balıkta ise dokunduğunuzda oluşan çukurluklar hemen düzelir.

Bayatlamış olan balıklarda ise dokunmadan sonra iz kalır. Balığın parlak olduğunu düşünüp taze olduğuna karar vermek yetmez. Çünkü tezgâh üzerindeki balıklara sürekli olarak su serpilir ve bu durum da balığın parlak görünmesine neden olur.

Taze olan bir balığı başından tutup kaldırdığınızda kuyruğu aynı tepsi gibi dik olmalıdır. Ama bayat olan bir balığı kaldırdığınız zaman kuyruk kısmı hemen aşağıya doğru sarkacaktır.

Taze olan bir balığın solungaçları her zaman için canlı ve kırmızı bir renkte olur. Ama balık bayatlamaya başladıkça bu renk de değişmeye başlar.

Fakat bazı balıkçılar balıkların solungaçlarını kırmızı mürekkep ile boyayabilirler ve bu yüzden de balık solungaçlarından aşağı akan kırmızı sıvıyı birçok kişi kan zanneder ama aslında bu sıvı sadece kırmızı mürekkeptir.

Taze olan bir balıkta neredeyse hiç koku yoktur. Ama balık bayatlamaya başladıkça bir çeşit asit kokusu yaymaya meyillidir.

Pullu balıkların tazeliği pullarının vücutlarına sıkı bir şekilde yapışmasından anlaşılır. Başka bir değiş ile balığı el ile kafa tarafından kuyruk tarafına doğru sürtüğünüzde balığın pulların ele kolayca gelmemesi gereklidir.

balik

Balık Nasıl Saklanmalı?

Balığın alınmasının yanı sıra saklanması da sağlık açısından çok önemlidir. Balıklar genel olarak oda sıcaklığında 20 derecede ve 20 saat boyunca tazeliklerini koruyabilirler.

Fakat bu durum kış zamanları için geçerlidir ve yaz zamanlarında klimasız bir ortamda bu süre oldukça azalır. Eğer balık 20 saatten önce yenmeyecek ise mutlaka hemen temizlenmeli ve buzdolabına yerleştirmelidir.

Balığı uzun bir süre saklamak için mutlaka üç yıldızlı buzdolaplarının 18 derecelik deep freeze alanlarında ya da diğer bağımsız deep freezlerde saklanmalıdır.

Deep freezlerde hamsi ve sardalye gibi balıklar 3 ay, 3 ya da 4 tanesi 1 kilo eden çipura ya da lüfer gibi balıklar 5 ya da 6 ay, bir adedi 1 kilodan daha fazla gelen balıklar ise 6 ya da 8 ay kadar saklanabilir. 25 derecelik deep freezlerde bu balıkları saklama süresi yaklaşık olarak %50 kadar artar.

Balıklar dondurulma işlemine tabi tutulmadan önce temizlenmelidir. Ama
Hamsi ile sardalye ve gümüş balıkları için bu durum söz konusu değildir. Çünkü bu balıklar temizlenmeden saklanması gereken balıklardır.

Dondurulmuş olan balıklar çözdürüldüğü zaman yeniden dondurulmamalıdır. Çünkü yeniden dondurulan balıklarda bakteri üremesi başlayabilir.

Bu yüzden dondurmak istediğiniz balıkları iki ya da üç kişilik porsiyonlar halinde ayırıp öğünlere böldükten sonra dondurmak en sağlıklısı olacaktır.

Balığı dondurma işlemine tabi tutmadan önce porsiyonlara ayırıp alüminyum folyo ya da asetat ile ambalajlayın ve ambalajın üstüne balığın cinsini ve balığı dondurduğunuz tarihi belirten bir not ilave edin.

Balıklar ile hazırladığınız ambalajları ilk önce buzdolabının 0 veya +5 derecelik bölümünde birkaç saat soğuttuktan sonra derin dondurucuya koyabilirsiniz.

Balıkları ambalajlayıp saklama yaparken derin dondurucuyu şoklama konumuna getirin. Balığı çözmek istediğiniz zaman da iri olan balıkları buzdolabının normal bölümüne alın ve bir gün dinlendirdikten sonra çözdürün.

İsterseniz balıkları dondurma işlemine almadan önce hafif bir tuzlayabilirsiniz. Bu sayede balıkların etlerinin diriliğini koruyabilirsiniz.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder