Bal Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır ?

Bal Nasıl Muhafaza Edilir, Nasıl Saklanır ?

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezlerinden bir tanesi kuşkusuz baldır. Gerçek bal oldukça sağlıklı olup, kahvaltıda tüketmek vücudunuzu dinç tutar. Tabii burada dikkat edilmesi gereken iki farklı husus var. Bunlardan birincisi televizyonlarda bol bol reklamı yapılan sahte “gerçek” ballar olup, bir diğer balın saklanma koşullarıdır. Öncelikli olarak televizyonda gördüğünüz ballara yanaşmayın. Aldıysanız tüketmeden çöpe atın gitsin. Verdiğiniz para sağlığınızdan daha önemli değil.

Balın saklanma koşullarına dikkat etmezseniz bal şekerlenmeye başlar ve besin değerini kaybeder. Bu sebepten dolayı balı sıcak olmayan bir ortamda (serin, karanlık) muhafaza etmeniz tavsiye edilir. Doğrudan gün ışığı alan bal bozulmaya başlar. Ayrıca unutmamak gerekir. Balın kapağı açık bırakılırsa nem alır ve tadı acılaşır.

Gerçek bal nasıl anlaşılır?

Özellikle Kestane balının gerçek mi olduğunu anlamak için ya ateş ile deneniyor yada mürekkepli kalemle test ediliyor. Akçakoca’ya Batum’dan bal satmak için getirilen bal test edildi ve gerçek kestane balı olduğu vatandaşlarca tespit edildi. Bu sezon bal olmaması nedeniyle özellikle Gürcistan ve Rusya üzerinden kestane balı getirilmeye başlandı. Yurt dışından getirilen kestane balı vatandaşlarca test edildi.

Uzmanlar balın gerçek olup olmadığının şu şekilde anlaşıldığını belirtiyor; “Bal buzdolabında şekerleniyorsa gerçektir. Gerçek bal kaşıkla alındığı zaman kesintisiz gelmesi. Buzdolabında yaklaşık bir ay bekleyen balın krem ya da tereyağı kıvamına gelmesinin balın hakiki olduğunu gösteriyor olması. Soğuk havada donma yapmaz ise bal sahtedir. Zeytin yağının donması gibi kavanozun alt kısımları donma yapar ise hakiki baldır. Sahte balın rengi biraz daha açıktır, normal balın kokusu yoktur. Normal balın kıvamı biraz daha katıdır. Bal şekerle yapılan diğer şerbetlere nazaran çok daha fala keskindir. Fazla yendiği zaman genizde hafif yanma yapar. Bu yediğiniz gerçek baldır. Balda hafifte olsa şekerden kaynaklı Alkol olması nedeni ile kibrit çöpü veya kağıt üzerinde cızırdayarak yanar.” Vatandaşlar, bal testinde özellikle kağıt parçasına dökülen balı çakmak ile yakarak cızlayarak yanmadığı ve ayrıca boyalı kalem bandırılarak yazmadığı tespit edildi. Ayrıca bal kaşık ile alınarak adeta akışkanlık testi yapıldı ve Ketane balının hakiki bal olduğu tespit edildi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder