Aynısafa Çayının Faydaları

Aynısafa Çayının Faydaları

Dünyanın her yerinde ve yılın her mevsiminde yetişebilen aynısafa bitkisi, papatya gibi bir görünüme sahiptir. 30 – 60 cm arasında uzunluğa ulaşan bitkinin yaprakları, ağız yoluyla genel olarak alınmaz. Pek çok noktada ilaç yapımında kullanılan kurutulmuş yapraklar, çeşitli hastalıklara çare olmaktadır. Krem veya ilaç olarak kullanılan bu bitki, bazı durumlarda çay olarak da tüketilebilmektedir.

Aynısafa Çayı Neye İyi Gelir?

Faydaları arasında, toksinlerin temizlenmesi, boğaz ağrısının giderilmesi, mide ülserine karşı oldukça yararlı olması, mide kanseri gibi bazı kanser türlerine bağışıklığı artırması, sinir ve sindirim sistemin olan yararlı etkileri sayılabilmektedir. Aynısafa çayı ise, hazırlaması kolay bir içecek olacaktır.

Aynısafa Çayı Nasıl Demlenir?

Sarı ve turuncu yapraklardan oluşan bu bitkiyi çay olarak tüketmek için öncelikle yapraklarını iyi bir şekilde kurutmanız gerekmektedir. Aynısafa çayı demlemek için bir bardak sıcak suya bir çay kaşığı kuru yaprağı ilave edebilirsiniz. Yaklaşık 10 dakika içinde istenilen kıvama gelecek olan çayı, günde 1 – 2 bardak tüketmeniz önerilmektedir. Dilediğiniz takdirde salatalara ekleme olarak da kullanabilirsiniz.

Aynısafa Çiçeğinin Sağlığa Faydaları Nedir ?

Aynısafa bitkisi çiçeği ile hazırlanmış kremler, özler, sular genellikle cilt yaralarını, yanıkları ve kesikleri iyileştirmek için kullanılır. Aynısafa bu tip yaraların daha hızlı iyileşmesini sağlamakla birlikte oldukça etkilidir. Ayrıca bitkiden üretilen merhem basur tedavisi için de kullanılmaktadır. Bitkinin yararları & sağlığa olan faydaları konusunda tam olarak bir bilimsel araştırma yok ancak yaralı bölgeye olan kan akışını hızlandırmak için hücrelerin daha fazla oksijen almasını sağlamakta olduğu tahmin edilmektedir. Ayrıca bitki uzmanları aynısafayı güneş yanıklarına karşı kullanmayı da önermektedir.

Deri iltihabı yani dermatit tedavisinde yardımcı rol üstlenmektedir. Özellikle meme kanseri sonucu radyasyon ile meydana gelen cilt iltihaplarına karşı tavsiye edilir. Aynısafa içerek bir takım kulak damlaları bazen çocuklarda kulak enfeksiyonu tedavisinde tercih edilmektedir.

Bitkinin dolaylı yoldan faydalarına bakacak olursak gözümüze ilk bahçede sağladığı fayda çarpıyor. Aynısafa bahçede oluşan haşereleri kovmak için kullanılabilir. Ayrıca çok güzel görüntüsü olmasına rağmen kötü kokuya sahip olan aynısafa çiçeği dış mekanlarda böcek kovucu olarak kullanılabilir. Herhangi bir kimyasal kullanmadan çiçeğin kokusu ile haşereleri uzak tutabilirsiniz.

Aynısafanın Faydaları

Hemen hemen bütün toprak türlerinde yetişmeyi başaran aynısafa çiçeği yılın her ayı bulunabilir türdendir. Dünyanın bir çok bölgesinde kendiliğinden doğal olarak yetişmekte olup en fazla Avrupa, Batı Asya ve Amerika Birleşik Devletlerinde (ABD) görülmektedir. Yakubotu, papatya ve kasımpatı ile aynı aileden olan bitkinin dalları 30 santimetreden 60 santimetreye kadar uzayabilir. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında çiçek açan aynısafanın kurutulmuş taç yaprakları farklı kültürlerde ilaç yapımından kullanılmaktadır. Bu bitkinin yaprakları genellikle ağız yoluyla alınmaz. Yani yenilip içilmez. Daha çok yaprakları ile hazırlanmış olan kremler tercih edilir.

Aynısafa çiçeği bitkisinin Latincesi “Valendula Officinalis” olup  ülkemizde kadife çiçeği olarak da tanınmaktadır. Genellikle bitkinin ürünlerini çay, merhem, yağ ve öz formunda bulabilirsiniz. Aldığınız ürün hangi formda olursa olsun aynısafa ürünlerini nemden ve ışıktan direkt olarak korumalı, raf ömrü 3 yılı geçmiş ürünler kesinlikle ve kesinlikle kullanılmamalıdır.

Aynısafa bitkisinin (Latince ismi Valendula Officinalis olan) veya halk arasında bilinen “kadife çiçeği” adıyla tanınan bu çiçeğin faydalarına gelecek olursak:

  • Mide ülserine iyi gelir.
  • Mide kanserine karşı koruyucu görev üstlenir.
  • Krampları açar.
  • Anti bakteriyeldir.
  • Boğaz ağrısına iyi gelir.
  • Ağız içi iltihaplanmalara iyi gelir.
  • Kişinin vücudunu toksinlerden arındırır, temizler.
  • Kolajen üretimini arttırır.
  • Sakinleştirici etkisi bulunur.
  • Ağız içi iltihaplanmalarına iyi gelir.
  • Kulak enfeksiyonlarını önlemek, atlatılmasını sağlamak için kullanılır. Kulak enfeksiyonlarına iyi gelir.
  • Sindirimi kolaylaştırır.
  • Hazımsızlığa iyi gelir.
  • Sakinleştirici etkisi sayesinde kişiyi rahatlatır.

Aynısafa Çayının Yan Etkileri Nedir ?

Aynısafa çiçeğinin çocuklarda sadece harici olarak kullanılması kesinlikle önerilmez. Ayrıca cilt yaralanmalarında iyileştirici etkisi olsa da açık yaraların üzerinde doktrol gözetimi olmadan sürmeyin, kullanmayın. Papatyaya ve papatya ailesinde yer alan herhangi bir bitkiye alerjisi olanların kullanmaması önerilir.

Hamile veya emziren bayanların kullanması önerilmez. Ayrıca gebe kalma konusunda olumsuz etki ortaya çıkardığı bilinmektedir.

Aynısafa Bitkisinin Tarihi

Aynısafa bitkisi ilk kes 12. yüzyılın başlarında Avrupa ülkelerinde kullanılmaya başlanmıştır. İlk kullanım alanı bir takım yaraları iyileştirmek için tıbbı amaçlıdır. Günümüze neredeyse her kıtada yetişen, bir çok kişi tarafından bilinen bitki, ilaç sektöründe yaralanmaları ve hastalıkları için üretilen bir takım merhemlerde aktif bileşen olarak yer alıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder