Anason Bitkisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Anason Bitkisinin Kullanım Alanları Nelerdir?

Anason bitkisi Raziyane, Enison, Nanahan gibi isimlerle de bilinmektedir. Latince ismi Pimpinella Anisum olan Anason bitkisi birçok alanda kullanılabilmektedir.

Anason yaz bitkisidir. Yaz döneminde beyaz renkli çiçekler açan anason 40 ile 60 cm yüksekliğinde olan otsu bir bitkidir.

Anason Bitkisinin Yetiştiği Yerler

Anason bitkisi Dünya da genellikle Orta Avrupa, Rusya, Doğu Hindistan ve de Akdeniz ikliminin mevcut olduğu ülkelerde yetişir. Ülkemizde de anason genellikle Ege Bölgesi olmak üzere tüm Anadolu’da ve de Aydın, Muğla, Antalya, Isparta, Burdur, İzmir, Muğla ve Manisa’da da yetiştirilmeye uygun bir bitkidir.

Anason Bitkisinin Kullanım Yöntemleri
Anason olgunluğuna tamamen ulaştıktan sonra genellikle temmuz ve ağustos dönemlerinde toplanır, gölgede kurumuş olan meyveleri ve meyvelerinden su buharı distilasyonu yöntemi ile elde edilen yağı kullanılır.

Anason bitkisinin kurumuş meyveleri toz haline getirilebilir ya da su ile birlikte kaynatılır ve ardından suyu içilir.

Anason bitkisinin meyveleri 2 mm genişliğinde ve 6 mm uzunlukta şekil itibarı ile armuda benzeyen üzerinde yeşil gri tüyleri vardır ve taneli bulunur. Kuvvetli ve özel bir kokuya sahip olan anason baharlı hafif acı ve yakıcı bir lezzete sahiptir.

Anason bitkisi ilaç olarak kullanımının dışında içecek olarak ve aynı zamanda çöreklere lezzet ve koku vermesi için de kullanılabilir.

anason bitkisi

Anason Bitkisinin İçerisinde Bulunan Maddeler
Anason bitkisinin içerisinde nişasta, müsilaj, sabit ve uçucu yağlar vardır. Anasonun içerisindeki uçucu yağlarda içinde etkili bir madde olan anethol ile küçük bir miktarda terpenler ve estragol vardır.

Anason Bitkisinin Sağladığı Tıbbi Etkiler
Anason acı ve yakıcı tadı ve kokusunun tesiri ile tükürük ve mide salgısını çoğaltır. Bundan ötürü olarak iştah açar ve hazmı kolaylaştırır. Aynı zamanda da bağırsak gazlarının ortaya çıkmasını engeller.

Hazımsızlık ve bağırsak gazlarını önlemek için bir su bardağı kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı anason konularak karıştırılır. Daha sonra da bal ya da şeker ile tatlanmasını sağlayarak içilir.

Anethol ağrı kesici ve bağırsak spazmlarının sancılarını çözücü etkiye sahiptir. Fazlasın hafif sarhoşluk ve ardından da ağır uyku gibi etkileri vardır. Bu özelliği sayesinde gaz şikâyetleri bulunun ve bunun yüzünden uyuyamayan çocuklara hem ağrı kesintisi sağlamak hem de çocuğun uyumasını sağlamak amacıyla çocuklara anason çayı içirilmesi çok yaygın bir yöntemdir. Bebeklere anason çayı hazırlamak için iki çay kaşığı anason tohumu iki çay bardağı kadar suda haşlanır. Tadını yumuşatmak için bal ya da şeker eklemesi yapılabilir. Oluşumu sağlanmış bu sıvıdan bebeklere gün içerisinde üç kez iki çay kaşığı verilir.

Anason çayı, süt veren annelerin sütünün artmasını sağlar ve öksürüklerde göğsün yumuşamasını sağlar. Anasonun süt arttırıcı etkisini sağlamak için 30 gram anason yaprağı bir litre su içerisinde kaynatılır ve yemeklerden hemen önce üçer çorba kaşığı kadar içilir. Anason yağını vazeline karıştırarak da vücut bitlerine karşı kullanılabilir.

İçerisinde bulunan müsilajın etkisiyle hafif müshil etkilidir. Ekstra olarak idrar söktürme etkisi de vardır.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder