Abronia (Kum minesi) çiçeği bakımı nasıl yapılır

Abronia (Kum minesi) çiçeği bakımı nasıl yapılır

Kum minesi çiçeğinin bakımı için, elverişli ortamın var olması yeterlidir. Bitki kumluk bahçelerde, sınır alanlarında, çiçek yataklarında ve saksılarda yetiştirilebilir. Bakım gerektirmeyip, doğal ortamında gelişim gösterir. Diğer çiçeklere göre kullanacağınız su miktarı düşüktür. Tam bir güneş delisi olan bitkinin çiçeklenme oranı oldukça fazladır. Dikilecek alanda çıplak zemin ihtiyacı olmayıp, pembemsi mor çiçekleri ile güzel bir kokuya sahiptir.
Yıllık bir bitki olup, 5-30 cm arası boylanabilir. Sıcağı ve ışığı çok seven bir bitkidir. Nötr ve bazik, kumlu toprak isteği vardır. Kumlu toprak aynı zamanda kuru olmalıdır. Bitki açık alanlarda yetişir ve gölgede olmaması gerekmektedir.

Abronia, son zamanlarda doğal yaşam alanlarının tahribatı neticesi, türü tükenme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Yıllık bir bitki olduğundan, havaların soğuduğu mevsimde sökülerek, sonraki yıl için yeniden yetiştirilir ya da tohum dökmek suretiyle bitki kendisini sonraki yıllara adapte etmektedir.
Özellikle sahil alanlarında biriken besin açısından zengin kumlu alanlar, bitki için en uygun yaşam alanlarıdır. Kum birikimi arttıkça, çiçek verimliliğinde de artış olmaktadır.

Abronia Çiçeği Nasıl Üretilir?

Anavatanı ABD’nin Kaliforniya eyaleti olan ve Gecesefasıgiller familyasına ait olan bu çiçeğin 12 farklı türü bulunmaktadır. Bu türler içerisinde evlerde süs bitkisi olarak yetiştirilebilen cinsi Abronia olarak adlandırılır. Yarı dayanıklı ve çok yıllık bir bitki olmasına rağmen çok sert geçen kışlara dayanıklı değildir bu nedenle havalar soğuduğu zaman bitkinin sökülmesi gerekmektedir.

Üretimi evinizde gerçekleştirmek istiyorsanız öncelikle bu bitkinin bol güneşli ve hafif serin ortamları sevdiğini bilmeniz gerekmektedir. Toprak olarak ise kumlu hafif ve kuru topraklar kullanmanız gerekmektedir. Kum minesi çiçeği üretimi yapabilmek için bitkinin tohumlarını ilkbahar mevsiminde beklenen son dondan yaklaşık 6 hafta kadar önce kapalı mekanlardaki soğuk yastıklara ekmelisiniz. Bitkinin çimlenmesi ve yapraklarının biraz irileşmesi sonrasında ise önce tüplere, daha sonra ise havaların ısınmasıyla birlikte bahçenizdeki yerlerine 15 ya da 20 cm. arayla dikebilirsiniz.

Eğer Ege ve Akdeniz bölgeleri gibi ılıman iklim koşullarına sahip bir bölgede yaşıyorsanız, üretimi için sonbahar mevsiminde de bahçenize ekim işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Ne Zaman Çiçek Açar?

Çok yıllık dayanıklı otsu bir bitki olan Abronia çiçeği, yetiştirilmesi sırasında 15 ile 18 cm. arasında bir uzunluğa erişir. Süs bitkisi olarak kolaylıkla yetiştirilebilen bitkiler arasında bulunmaktadır. Çok yıllık bir bitki olmasına karşın kış mevsiminin sert geçtiği bölgelerde soğuk dönemlerde sökülmesi tavsiye edilmektedir. Bitkinin soluk yeşil yaprakları ve yere paralel bir şekilde uzayan sürgünleri bulunmaktadır. Ancak Abronia çiçeği güzel görüntüsüne uzun saplarının ucunda bir salkım şeklinde açan çiçekleri sayesinde sahip olmaktadır. Bitkinin bu çiçekleri temmuz ve kasım ayları aralığında açar. Vanilya kokusuna benzeyen hoş kokusuyla sizin için bahçenizin vazgeçilmez süs bitkileri arasında yer alabilir.

Abronia çiçeği yaz ve sonbahar dönemlerinde çiçek açtığı için bu bitkiyi pencerelerinizin önündeki saksılara, bahçenizdeki yürüyüş yollarına ekebilir ve sıcak havalarda en çok vakit geçirdiğiniz açık alan mekanlarına güzel görüntüsü ve hoş kokusuyla güzellik katmasını sağlayabilirsiniz. Dilerseniz bu süs bitkisini el buketlerine koyarak da evinizin dekorasyonu için oldukça şık bir şekilde kullanabilirsiniz.

Saksı ve Toprak Değişimi?

Diğer süs bitkilerinde olduğu gibi zaman zaman yapılması gerekmektedir. Özellikle bitkinizin bulunduğu saksıda kahverengi ölü kökler bulunuyorsa, bitkinin kökleri aşırı derecede çoğalıp saksıdan dışarı çıkıyorsa ve saksı harcının tuzlandığını düşünüyorsanız saksı değişimi zamanı gelmiştir. Abronia çiçeği saksı ve toprak değişimi için genellikle en doğru zamanlar olarak bitkinin çiçeklenmesinden hemen sonraki dönem ya da büyüme evresine geçtiği ilkbahar dönemi oldukça uygundur.

Öncelikle saksıyı ters çevirerek bitkiyi saksıdan ayırmalısınız. Daha sonra çürüyen kökleri bir makas yardımıyla kesmeli ve saksınızın tabanına drenajı arttırmak için seramik parçaları ya da köpük koymalısınız. Bitkinizi, yeni sürgünlerin ve yaprakların saksı harcından aşağıda kalmamasına dikkat ederek saksıya yerleştirin ve saksı harcını yanlardan doldurun. Saksı harcının köklere doğru inmesi için bir tahta çubuk yardımıyla harcı ittirebilirsiniz. Son olarak ise değişim işlemini gerçekleştirdikten sonra bitkinizi bitkinizin nem ihtiyacını su püskürterek gidermeli, 5 ya da 6 gün süreyle sulama yapmamalısınız.
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Bursa ilan Bursa kumaş takipci gönder